....

ΣΕ ΑΝΟΔΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Η Βουλγαρία κατέγραψε την υψηλότερη βελτίωση στην ελευθερία από διαφθορά, αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη απαραίτητες ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς .

 

Της Τζβετίνα Μπορίσοβα για τους Southeast European Times στη Σόφια

Η οικονομική ελευθερία στα Βαλκάνια βρίσκεται σε άνοδο, με τις περισσότερες χώρες να κατατάσσονται στην κατηγορία μετρίως ελεύθερες, σύμφωνα με τον πρόσφατο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που συντάχθηκε από την Wall Street Journal και το Heritage Foundation, σε συνεργασία με τον Αδριατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής, που εδρεύει στην Κροατία.

Ρουμανία, Βουλγαρία και πΓΔΜ κατέγραψαν την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών σε ό,τι αφορά στην οικονομική ελευθερία τους, επισημαίνοντας βελτίωση σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ρυθμιστική απόδοση, η περιορισμένη κυβέρνηση και οι ανοικτές αγορές.

Αν και η διαφθορά, από τους κύριους παράγοντες που υπονομεύουν την οικονομική ελευθερία, εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη Βουλγαρία, η βαθμολογία της χώρας στο δείκτη αυτό βελτιώθηκε περισσότερο σε σύγκριση με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, κατά 2,2 μονάδες, σύμφωνα με το δείκτη.

Έκθεση σχετικά με τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στη Βουλγαρία από το δυναμικό εμπειρογνωμόνων Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, που εδρεύει στη Σόφια, προτείνει επίσης σταδιακή μείωση των πιέσεων της διαφθοράς και συμμετοχής του κόσμου σε δραστηριότητες διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 2007 μεταξύ 90 και 96 τοις εκατό του πληθυσμού προσέφερε χρηματισμούς κατόπιν πιέσεων κάποιου δημοσίου υπαλλήλου, το 2013 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 53 τοις εκατό.

Οι πολίτες εξακολουθούν να επιδεικνύουν έλλειψη ανοχής για τη διαφθορά, και η αποδοχή από επιχειρήσεις εξακολουθεί να μειώνεται. Παρόλα ταύτα, η πρακτική αποτελεσματικότητα της διαφθοράς ως μέσο για επίλυση προβλημάτων και απόκτηση πρόσβασης σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε το κέντρο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ενέργειες της δικαιοσύνης και των εκτελεστικών Αρχών στις προσπάθειες κατά της διαφθοράς δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Συνεπώς, οι πολιτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο από τους βασικούς τομείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς: την ανάγκη για διοικητική μεταρρύθμιση ώστε να υπάρξει μία επαγγελματική δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση των Αρχών διερεύνησης της διαφθοράς.

Ο Λιούμπομιρ Τοντοράκοφ, κοινωνικός ερευνητής στο πρακτορείο Alpha Research, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που διενεργούνται αποτελούν το κλειδί για εξάλειψη της διαφθοράς, προϋπόθεση για δημιουργία ενός πραγματικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αγοράς.

"Απαιτείται αλλαγή σε βασικά ρυθμιστικά καθεστώτα. Αυτό που εννοώ είναι νόμοι που καταπιάνονται με συμβάσεις παραχώρησης, δημόσιες συμβάσεις, τα δάση, τα ύδατα, την ενέργεια", ανέφερε στουςSETimes.

"Αυτά τα ρυθμιστικά καθεστώτα επιτρέπουν διοχέτευση τεράστιων χρηματικών ποσών σε συγκεκριμένους κύκλους, οργανισμούς και εταιρείες, οι οποίες, κατά συνέπεια, τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τη δύναμή τους και τον έλεγχο άλλων θεσμών, πολιτών και άλλων ρυθμιστικών καθεστώτων", δήλωσε ο Τοντοράκοφ.

Στην πράξη, ο Τοντοράκοφ ανέφερε ότι δεν βλέπει σημαντική πρόοδο, διότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

"Αυτό που θεωρώ σημαντικό από άποψη οικονομικής ελευθερίας είναι η έλλειψη αποτελεσματικής, αμερόληπτης και το σημαντικότερο χρηστής δικαιοσύνης. Η ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά στο δικαστικό σώμα αποτελεί το κύριο εμπόδιο για πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς", δήλωσε.

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας 2014 σημειώνει επίσης ότι το δικαστικό σύστημα στη Βουλγαρία δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, και οι ανακολουθίες στη ρύθμιση αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

"Η δημοκρατία της Βουλγαρίας υπονομεύεται από την έλλειψη διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και την ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά", ανέφερε η έκθεση.

 

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του δείκτη, ο Τόβε Ερνστ, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε στους SETimesότι στο στάδιο αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς της Βουλγαρίας και την πρόοδο, ​​προσθέτοντας ότι "θα δημοσιευθούν νέες εκθέσεις εντός μερικών εβδομάδων".

Η Βουλγαρία κατατάσσεται 61η στο φετινό Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. Η Ρουμανία ακολουθεί στην 62η θέση, πέφτοντας στην ομάδα μετρίως ελεύθερων χωρών, η οποία περιλαμβάνει επίσης την πΓΔΜ στην 43η, την Κύπρο στην 46η, την Αλβανία στην 54η, την Τουρκία στην 64η, το Μαυροβούνιο στην 68η και την Κροατία στην 87η.

Η Σερβία στην 95η, μαζί με τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη στην 101η και την Ελλάδα στην 119η αποτελούν μέρος της ομάδας των κυρίως μη ελεύθερων χωρών.

Τι βήματα μπορούν να κάνουν οι περιφερειακές χώρες για να αυξήσουν την οικονομική ελευθερία τους; Πείτε μας τις σκέψεις σας πιο κάτω.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments