......

«ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ» ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ

Χαριστική βολή για την εγχώρια γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία θα αποτελέσει η πιθανή επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στις 10 μέρες, καθώς θα προστεθεί σε μια αλυσίδα βλαπτικών, για τον κλάδο, νομοθετικών ρυθμίσεων, που τον έχουν οδηγήσει ήδη στο χείλος του γκρεμού και πλέον τον απειλούν με πλήρη κατάρρευση.

Oι αγελαδοτρόφοι τονίζουν ότι εάν οι προτάσεις του υπ. Ανάπτυξης υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν αιτία αφανισμού του κλάδου.

«Δεν πρόκειται για άγνοια. Από πίσω θεωρούμε πως υποκρύπτεται σκοπιμότητα» τόνισαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων  Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, Γ. Κεφαλάς, όσο κι ο ομόλογός του στην Ένωση Φυλής Holstein Ελλάδος, Θ. Βασιλέκας, εξαπολύοντας οξεία επίθεση προς το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προωθεί τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Στο στόχαστρο, ειδικότερα, έχει μπει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επιμένει στον διπλασιασμό (από τις 5 ημέρες, σήμερα, στις 10 ημέρες), στο χρόνο ζωής στο φρέσκο γάλα, παρότι στο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κ.κ. Θ. Τσαυτάρης και Μ. Χαρακόπουλος, αντιδρούν. Η διαφωνία αυτή, μάλιστα, ανάμεσα στα δύο υπουργεία, έχει στρέψει τους κτηνοτρόφους να αναζητήσουν λύση με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.


Κίνδυνος αφανισμού

Οι δύο έμπειροι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων της Βορείου Ελλάδος συμφώνησαν πως οι προτάσεις του ΥΠΑΝ, αν υλοποιηθούν, αποτελούν αιτία αφανισμού του κλάδου, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, καθώς θα επιτρέψουν τις αθρόες εισαγωγές, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές.

«Οδηγούν την κτηνοτροφία σε καταστροφή, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι θα μειώσουν τη τιμή του φρέσκου γάλακτος για τον καταναλωτή, κατά 0,05 ευρώ το λίτρο. Το όφελος, αν πούμε ότι υπάρχει τέτοιο, είναι 3 ευρώ το μήνα για μια ελληνική οικογένεια. Έχει σκεφτεί κανείς ποια θα είναι η ζημιά για την οικονομία εν γένει, από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις θέσεις απασχόλησης και στις εισαγωγές;», αναρωτήθηκε ο κ. Κεφαλάς, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο ψευδεπίγραφο είναι επίσης το επιχείρημα ότι το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι τιμές κυμαίνονται πάνω από 1,20 – 1,30 ευρώ το λίτρο και μόνο τα γάλατα «κονσέρβα» είναι φθηνότερα. «Αντίθετα με την άποψη που έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη, στη χώρα μας το φρέσκο γάλα, γιατί πρέπει να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, είναι κατά τι φθηνότερο, αν και έχουμε πολύ μεγαλύτερα κόστη, με επιτόκια που φθάνουν ως το 11,5%, ψηλότερες τιμές στα καύσιμα, άδειες λειτουργίας που για να τις βγάλουμε τις πληρώνουμε χρυσές, όταν στο Γερμανό δίνονται δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς «τις αφήνουν ασύδοτες να πουλάνε το γάλα 1,10-120 ευρώ και να πληρώνουν με επιταγές 8 – 10 μηνών, όταν η γαλακτοβιομηχανία χρεώνει 0,85 ευρώ και όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο και 0,41 ευρώ στη Γερμανία».

Οι αγελαδοτρόφοι, τόνισαν επίσης ότι το γάλα των 10  ημερών στην πραγματικότητα δεν είναι φρέσκο παστεριωμένο και ανέφεραν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πάει να καταργήσει και τους επιστημονικούς ορισμούς, να δίνει στον καταναλωτή γάλα, δήθεν φρέσκο, με μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο και χαμηλή διατροφική αξία.

«Γιατί δεν εξηγούν πώς γίνεται, στην Ελλάδα και μόνο, το γάλα μακράς διάρκειας να πωλείται στα σούπερ μάρκετ ακριβότερο από ότι το φρέσκο, όταν μάλιστα βρίσκει κανείς φρέσκο παστεριωμένο γάλα από ελληνικές βιομηχανίες, στη χαμηλή τιμή των 0,89 ευρώ, ενώ στην Αγγλία, στη χώρα με τις χαμηλότερες τιμές, το αντίστοιχο γάλα πουλιέται στα 0,96 ευρώ;» διερωτήθηκαν, χαρακτηριστικά και για του λόγου το αληθές παρουσίασαν και φωτογραφία από γάλα στην Ιταλία, όπου το λίτρο πωλείται προς 1,39 ευρώ.


Στοχοποιημένο το προϊόν

Όλα αυτά περί της τιμής του γάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Θ. Βασιλέκα, είναι μια σπέκουλα που γίνεται και δεν έχει πραγματική βάση. «Έχουμε ακούσει τουρίστες να εκφράζουν παράπονα για την τιμή του φραπέ στην Ελλάδα, αλλά ποτέ για την τιμή στο γάλα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας και δήλωσε ότι το προϊόν έχει στοχοποιηθεί.

Την κατάσταση, κατά τον κ. Κεφαλά, την επιβαρύνει το γεγονός ότι ήδη καταργήθηκε η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, «με πρόσχημα ότι το ζητά η Τρόικα», αλλά και το γεγονός ότι αλλάζει η νομοθεσία για την παρασκευή της γιαούρτης, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται και η χρησιμοποίηση σκόνης γάλακτος. «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, παντού στον κόσμο το γιαούρτι γίνεται με νωπό γάλα και μαγιά», είπε ο κ. Κεφαλάς, χαρακτηρίζοντας την προωθούμενη αλλαγή, ως επιστροφή στο διατροφικό Μεσαίωνα για τη χώρα μας.


Κίνδυνος να γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση

Σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη υποστήριξε ο κ. Βασιλέκας και προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή του παρέθεσε μια σειρά από αριθμούς που αποτυπώνουν την κρίση που υφίσταται στην εγχώρια αγελαδοτροφία. «Μέσα σε μία 5ετία το ζωϊκό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 40% και από 140.000 ζώα έπεσε στις 85.000-90.000. Το 2013 η παραγωγή μειώθηκε στις 636.000 τόνους και ο ΕΛΟΓΑΚ εκτιμά ότι φέτος, μέχρι σήμερα, είμαστε στους 501.000 τόνους και έως το τέλος της γαλακτοκομικής περιόδου, στις 31 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα φθάσουν στους 580.000 τόνους, με νέα ποσοστιαία μείωση της τάξης του 7%-8%», είπε και πρόσθεσε ότι οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνουν τους 1.350.000 τόνους και στο 60% καλύπτονται από εισαγωγές όταν θα μπορούσαν να ικανοποιούνται σε ποσοστό 80% από την εντόπια παραγωγή.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για τη στήριξη της αγελαδοτροφίας, οι εκπρόσωποι των παραγωγών είπαν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας 5ετής σχεδιασμός για τον κλάδου που θα πρέπει να περιλαμβάνει:

-Πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και διατηρούν δικά τους παράγωγα.

-Απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των  μονάδων (άδεια λειτουργίας). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την αδειοδότηση μονάδων στην Ολλανδία απαιτούνται 11 ημέρες και στην  Ελλάδα 2 χρόνια, με 16 εμπλεκόμενες υπηρεσίες ! και τον έλληνα παραγωγό να αντιμετωπίζεται ως ένας δόλιος τύπος που θέλει να μολύνει το περιβάλλον.

-Αυστηρότατος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ των ισοζυγίων για την αποφυγή Ελληνοποιήσεων και από τον ΕΦΕΤ για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων.

-Ενημέρωση του καταναλωτή – σε συνεργασία με τις ενώσεις καταναλωτών – για την ποιοτική  αξία του ελληνικού γάλακτος και πέραν αυτού τη σημασία  της κατανάλωσης ελληνικού γάλακτος για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές.

-Σύνδεση φυτικής και ζωικής παραγωγής, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα με στόχο την αύξηση της επάρκειάς μας σε ζωοτροφές.

-Δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών από τις τράπεζες μέσω της εκχώρησης γάλακτος. Το δάνειο θα είναι ετήσιας διάρκειας και η αποπληρωμή του θα γίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις με κάθε δόση να μην υπερβαίνει το 25%  της συνολικής μηνιαίας αξίας του γάλακτος. Με τον τρόπο αυτό ο παραγωγός θα μπορεί να αγοράζει εγκαίρως ζωοτροφές για να διατηρήσει ή να αυξήσει το ζωικό του κεφάλαιο.

-Ορισμό από την πολιτεία τεσσάρων εργαστηρίων για τον έλεγχο – με έξοδα των παραγωγών- της υγείας των αναπαραγωγικών ζώων, ώστε να άμεσα να αντιμετωπίζονται νοσήματα που προκαλούν σημαντικές απώλειες  στις παραγωγικές μονάδες.

- Αυστηρός έλεγχος της ασυδοσίας των αλυσίδων πώλησης τροφίμων. Δεν είναι δυνατόν οι αλυσίδες να κερδίζουν από την πώληση του τελικού προϊόντος όσο πληρώνεται ο παραγωγός και την ίδια στιγμή ενώ εισπράττουν ζεστό χρήμα να πληρώνουν  τα εργοστάσια με επιταγές 8 -10 μηνών, κάτι που τελικά καταλήγει στις πλάτες των παραγωγών και δυναμιτίζει την ελληνική κτηνοτροφία.

-Εφαρμογή σε πανελλήνια κλίμακα προγράμματος εξάλειψης των ασθενειών και παύση αποζημίωσης ή και αφαίρεση άδειας λειτουργίας σε όσους παρουσιάζουν συνεχώς υποτροπές, καθώς αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο  και μόνιμη πηγή μόλυνσης για τους σωστούς παραγωγούς.

-Αυστηροί και λεπτομερείς υγειονομικοί έλεγχοι και  έλεγχοι γενεαλογικών πιστοποιητικών των εισαγόμενων ζώων αναπαραγωγής.

http://www.agronews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments