....

12 ΤΕΜΠΗ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε σήμερα (24/11) στην πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" κάθε ημέρα στην χώρα σκοτώνονται δύο άτομα στην άσφαλτο.

Το 2023 τα θύματα έφτασαν τα 650, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 χάθηκαν 450 ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 20 χρόνια 31.385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους.

Ο Αλέξης Μπένος ομότιμος καθηγητής Ιατρικής και μέλος του Δ.Σ του Πανελλαδικού Συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" στο πλαίσιο δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων. Οι άνθρωποι που σκοτώνεται στα τροχαία δεν είναι μόνο νούμερα αλλά ψυχές για αυτό και τιμούμε την μνήμη τους".

Ένας ακόμη λόγος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σύμφωνα με τον κ. Μπένο είναι η ανάδειξη του ζητήματος καθώς σύμφωνα με τον ίδιο χάνονται στην άσφαλτο κυρίως νέα παιδιά ηλικιών από 5-29 ετών.

"Η πρώτη αιτία θανάτου είναι η τροχαία σύγκρουση. Εμείς χάσαμε τους δικούς μας αλλά θέλουμε να μην χαθούν αλλά παιδιά. Εμείς φωνάζουμε εδώ και 15 χρόνια αλλά δεν μας ακούνε πολύ.

Είναι σημαντικό να αναδείξουμε το ζήτημα και να ληφθούν μέτρα.

Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η αυστηροποίηση των ποινών. Για παράδειγμα αν εγώ σκοτώσω κάποιον με το αυτοκίνητό μου θα πάω στο δικαστήριο θα τιμωρηθώ με κάποιους μήνες με αναστολή, θα πάρω το δίπλωμά μου και θα φύγω. Αν σκοτώσω όμως με ένα πιστόλι θα μου πάρουν τουλάχιστον το πιστόλι. Αυτό λοιπόν που λέμε εμείς είναι ότι αν σκοτώσεις κάποιον δεν οδηγείς ξανά. Πρέπει η οδική ασφάλεια να γίνει κουλτούρα.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που παίρνει διαστάσεις και στη Θεσσαλονίκη είναι η εγκαταλείψει του θύματος στην άσφαλτο, το οποίο στη χώρα μας θεωρείται πλημμέλημα.

"Λένε εδώ και καιρό για αυστηροποίηση των ποινών αλλά δεν γίνεται τίποτα. Αλλά πριν από αυτό ειναι σημαντικό να εφαρμόζονται οι ποινές" σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής.

 

Μέλη του συλλόγου που συμμετέχουν στην δράση στην πλατεία Ναυαρίνου κρατούσαν μαύρα μπαλόνια, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές σχολείων, συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις, καθώς και μουσικά σύνολα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments