....

200 ΨΉΦΟΥΣ ΨΆΧΝΕΙ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΈΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΉΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΉΣ

Καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, δηλαδή να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση απλής πλειοψηφίας (από 151 έως 199 ψήφους) τότε η ισχύς του μετατίθεται από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Νόμου και της αιτιολογικής έκθεσης αυτού έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3914 , όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα έως τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 19:59 να υποβάλλουν τυχόν σχόλια και προτάσεις.

Γεροβασίλη:εκπληρώνουμε ένα “ιστορικό χρέος”

Για την εκπλήρωση ενός ιστορικού χρέους και την υλοποίηση μίας πάγιας θέσης της Αριστεράς κάνει λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφορικά με την πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα. Ταυτόχρονα καλεί τα κόμματα να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί.

Η κ. Γεροβασίλη εκτιμά ότι η κυβερνητική πρόταση αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, διευρύνει την εκλογική βάση, «δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους».

«Η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος» σημειώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς

Την ικανοποίηση του για την πρόταση του νέου εκλογικού νόμου εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πάγιο αίτημα κάθε αριστερής προοδευτικής δύναμης, ενώ χαιρετίζει και την πρόταση της καθιέρωσης δικαιώματος ψήφου στα 17.

Η σημερινή πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης.

“Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στην στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, και απαντά στην αποπολιτικοποίηση με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη.

Σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων.

Η γνωστοποίηση των προθέσεων της Κυβέρνησης, συνάντησε ήδη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να κάνει λόγο για εκλογικό νόμο οπερέτα και να τονίζει σε ανακοίνωση ότι, «την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου – οπερέτα.

Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα».

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι ο εκλογικός νόμος, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, «έτσι όπως είναι τώρα , αποτελεί καρικατούρα και δεν τον ψηφίζουμε».

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε μάλιστα 5 προτάσεις ως βάση διαλόγου με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της διατήρησης μικρού μπόνους 25- 30 εδρών στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ψήφο στα 17 καθώς και ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Από την πλευρά του το Ποτάμι ισχυρίζεται ότι, «η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση από το Ποτάμι υποστηρίζει, “η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία”.

«Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν»., δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments