Όπως οι σκύλοι και οι αρουραίοι, οι μέλισσες μπορούν, με το εξαιρετικά ευαίσθητο οσφρητικό τους σύστημα, να ανιχνεύσουν χημικές αλλαγές που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση και η COVID-19.
Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες να αντιδρούν στην παρουσία συγκεκριμένων οσμών, δείχνοντας την προβοσκίδα (γλώσσα) τους για μια ανταμοιβή με ζάχαρη. Με την εκπαίδευση, η μέλισσα μαθαίνει να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο και γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητη σε μυρωδιές που συνδέονται με ασθένειες, ενώ χάρη στο μικροσκοπικό της μέγεθός γίνεται ακόμα πιο οικονομική εναλλακτική για γρήγορο έλεγχο δειγμάτων.
Πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις
«Πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των αρουραίων και των μελισσών, μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ λεπτές αλλαγές στις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), ουσίες που εκκρίνει το σώμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και όταν είναι υγιές. Στην πραγματικότητα, ο αέρας που εκπνέει ο άνθρωπος περιέχει περίπου 3.500 διαφορετικές VOCs. Η σύνθεση και η συγκέντρωση των VOCs που εκκρίνει το σώμα αλλάζει ανάλογα με την υγεία του ατόμου -και θα είναι διαφορετική αν πολεμά μια μόλυνση ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας» εξηγεί η Boyd.
«Οι δεξιότητες που έχουν διαφορετικά είδη στο να ανιχνεύουν με ακρίβεια ασθένειες», καταλήγει η Boyd, «ενδεχομένως να καθιστούν τα εκπαιδευμένα ζώα ανίχνευσης έναν αποτελεσματικό, μη επεμβατικό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο για έλεγχο συγκεκριμένων καταστάσεων υγείας». Αρκεί να υπάρξει τροποποίηση στη νομοθεσία που σήμερα επιτρέπει τη χρήση τους συνεπικουρικά για προσυμπτωματικό και όχι διαγνωστικό έλεγχο.
Σχόλια - Facebook Comments