....

«ΑΛΑΛΟΥΜ» ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ

«Φρένο» στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακών θερμοσίφωνων, καθώς η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας και η υποβολή των αιτήσεων πάει λίγο πίσω χρονικά: Αν και το πρόγραμμα αναμενόταν να «τρέξει» από το τέλος του χρόνου, όπως όλα δείχνουν θα «ανοίξει» τελικά μέσα στο α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς. Την ίδια περίοδο πάντως υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί και ακόμη ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών και οπτικής ίνας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με την μέθοδο του εκπτωτικού κουπονιού θα επιδοτηθούν εργασίες σύνδεσης σε 120.000 κτίρια στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home).  Το έργο «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια» (Smart Readiness), με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα αρχίσει να τρέχει στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Τι ποσά θα δώσει το Κράτος για «έξυπνους» μετρητές

Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των αναγκαίων υποδομών σε κτίρια ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού και γενικότερα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (με τους έξυπνους μετρητές), αλλά και να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.

Εξάλλου, παρέχεται δυνατότητα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν σε παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, να περιλαμβάνονται συμπληρωματικά και ευρύτερες παρεμβάσεις ανακαίνισης για αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων και κτιριακών μονάδων.

Επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια, εντός των περιοχών παρέμβασης (στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών), εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους, πλην των κτιρίων ιδιοκτησίας των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Η επιδότηση θα παρέχεται με την μορφή κουπονιού και θα κυμαίνεται από 240 έως 1.140 ευρώ ανάλογα τον τύπο του κτιρίου. Παρότι το ακριβές ποσό αναμένεται να καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο, βάσει της αρχικής πρόβλεψης υπολογίζεται ότι μια μονοκατοικία θα μπορεί να επιδοτηθεί με 240 ευρώ, μια διώροφη κατοικία με δύο διαμερίσματα με έως 480 ευρώ και μια πολυκατοικία με έξι διαμερίσματα έως 1.140 ευρώ.

Τι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα

Με το ποσό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σειρά επιδοτούμενων εργασιών, αυτή που επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση είχε σχεδιαστεί αρχικά για την επιδότηση των υποδομών οπτικής ίνας μέσα στις πολυκατοικίες, ώστε από εκεί να μπορεί να συνδέεται το κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. 

Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες για:

  • Εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου.
  • Αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης.
  • Εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου).

Η ενίσχυση θα δίνεται μέσω επιταγών (vouchers), οι οποίες δεν θα εκδίδονται για τους δικαιούχους-πολίτες, αλλά για τα κτίρια, ώστε να καταστούν «έξυπνα» μέσω της εγκατάστασης των κατάλληλων υποδομών. Επιλέξιμα θα είναι όλα τα κτίρια των περιοχών παρέμβασης, τα οποία θα εκπροσωπούνται από τους διαχειριστές τους, είτε δηλαδή από τους ιδιοκτήτες στην περίπτωση μονοκατοικιών είτε από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών αν πρόκειται για πολυκατοικίες.

Στην περίπτωση των πολυκατοικιών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο πρόγραμμα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει μόνο ένα διαμέρισμα.

Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες: Ποσά και δικαιούχοι

Προ των πυλών είναι και το νέο πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, το οποίο χρηματοδοτείται από το repowerEU, θα άρχιζε έως το τέλος του έτους, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση των ηλιακών θερμοσίφωνων μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μία από τις παραμέτρους που θα οριστικοποιηθεί έως τότε είναι το ακριβές ύψος της επιδότησης – το οποίο και πάλι θα είναι κλιμακούμενο, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης στα νοικοκυριά με το μικρότερο εισόδημα

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι έχει υπερδιπλασιαστεί γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι του προγράμματος.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments