....

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» .

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αναγκαία η άμεση και έμπρακτη στήριξη των μηλοπαραγωγών της χώρας»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις και την άρνηση της κυβέρνησης για οικονομική στήριξη, καθιστούν πλέον επισφαλή τη συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους.
Η αδυναμία απρόσκοπτων εξαγωγών σε τρίτες χώρες, ο τριπλασιασμός της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου, η χαμηλή – κάτω από το κόστος παραγωγής – τιμή πώλησης της παραγωγής, η πρόθεση του Υπουργείου, όπως φαίνεται από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ που κατέθεσε, να θέσει εκτός «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης»  όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν είναι ΠΟΠ, καθιστούν ορατό πλέον τον κίνδυνο της απομάκρυνσης των μηλοπαραγωγών από τις καλλιέργειές τους, προκαλώντας τεράστια αλυσιδωτά προβλήματα σε όλο τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας.
Ενώ οι μηλοπαραγωγοί σε όλη την επικράτεια, συνεχώς αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μάταια ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κωφεύει και αδιαφορεί κλείνοντας τα αυτιά στα δίκαια αιτήματά τους. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η παραμονή της μηλοκαλλιέργειας στις «Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και η εξεύρεση νέων αγορών, ώστε να απορροφηθεί το παραγόμενο προϊόν και η πάταξη των ελληνοποιήσεων. Επιπλέον, οι παραγωγοί ζητούν τη θέσπιση πλαφόν τόσο στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, όσο και στις τιμές πώλησης ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής, καθώς επίσης και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τη μη υπαγωγή σε καθεστώς de minimis, το οποίο, πρακτικά και ουσιαστικά, δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των μηλοπαραγωγών.
Επειδή, η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του κλάδου,
Επειδή, είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της καλλιέργειας του μήλου στη χώρα,
Επειδή, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου μας αφορούν όλους,
Επειδή, είναι καθήκον της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα και άμεσα την μηλοκαλλιέργεια και να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών,
Επειδή, ειδικά περιοχές όπως η Καστοριά, υποφέρουν από μεγάλα ποσοστά ανεργίας, η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες και προσφέρει απασχόληση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να ανταποκριθεί στην οικονομική στήριξη των μηλοπαραγωγών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις παραγωγικές τους δραστηριότητες;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής;
3. Προτίθεται να συμπεριλάβει το σύνολο της μηλοπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
        Αραχωβίτης Σταύρος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ
Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς  ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Ολυμπία Τελιγιορίδου – Σταύρος Αραχωβίτης: «Αναγκαία η άμεση και έμπρακτη στήριξη των μηλοπαραγωγών της χώρας»

Ερώτηση προς το ΥΠΑΑΤ κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 31 ακόμα βουλευτών, σχετικά με την ανάγκη για άμεση και έμπρακτη στήριξη των μηλοπαραγωγών της χώρας, καθώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις και την άρνηση της κυβέρνησης για οικονομική στήριξη, καθιστούν πλέον επισφαλή τη συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους.
Τα πολλαπλά προβλήματα που αναδεικνύουν συνεχώς οι μηλοπαραγωγοί, σχετικά με την αδυναμία στις εξαγωγές, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την πρόθεση του Υπουργείου, να θέσει εκτός «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης» όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν είναι ΠΟΠ, δεν εισακούονται από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα των μηλοπαραγωγών για οικονομική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, αλλά και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του κόστος παραγωγής και να συμπεριλάβει το σύνολο της μηλοπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Γραφείο Τύπου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments