......

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

 
Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Γενικότερα, τα κόμματα αξιοποιώντας τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 338 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτα έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο οποίος άσκησε 91 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολούθησε η ΝΔ με 76, το ΚΙΝ.ΑΛ με 59, το ΜέΡΑ25 με 54, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 34 και τέλος το ΚΚΕ με 24.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 197 ερωτήσεις, 96 Αναφορές, 1 Αιτήση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε), 29 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 15 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ).

Δευτέρα 09.11.20

ΚΙΝ.ΑΛ: Η «κατάρρευση» της ψηφιακής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης της εταιρείας CISCO.

6 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ θέτουν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε) προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεραμέως Νίκη σχετικά με τη μη σωστή λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης της εταιρείας CISCO. Οι βουλευτές σχολιάζουν ότι η κατάρρευση της πλατφόρμας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για πλήρη ετοιμότητα στον τομέα της τηλε-εκπαίδευσης της. Εν συνέχεια, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προέβη σε ενέργειες για την βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων, αλλά δεν διέθετε κανένα εναλλακτικό σχέδιο για την απρόσκοπτη και ομαλή συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τέλος, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, θέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την σύμβαση με την εταιρεία CISCO καθώς δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα το κείμενο της σύμβασης, παρά την παρέλευση αρκετών μηνών από την υπογραφή της. Με βάση αυτά ζητούν από την Υπουργό το πλήρες κείμενο της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.», αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δείτε την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων εδώ:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αστυνομοκρατία και στα Πανεπιστήμια.

36 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ, σχετικά με την ύπαρξη αστυνομικής μονάδας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Οι βουλευτές στηριζόμενοι στις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σχετικά με την ίδρυση ενός αστυνομικού τμήματος στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, ρωτούν τον Υπουργό για τον αριθμό τον περιστατικών εξαιτίας των οποίων κρίθηκε αναγκαία η αστυνομική παρουσία από τις 09.08.2019, όταν η κυβέρνηση κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Νέα Δημοκρατία: Διαφύλαξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αθέμιτο ανταγωνισμό κατά την διάρκεια του lockdown.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σπανάκης Βασίλης, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Γεωργιάδη Άδωνι σχετικά με προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από αθέμιτο ανταγωνισμό κατά την διάρκεια του lockdown. Ο βουλευτής αναφέρει την κατάσταση που επικρατούσε κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown (Μάρτιος 2020), και εστιάζει στον αθέμιτο ανταγωνισμό που σημειώθηκε εξαιτίας των επιχειρήσεων που έμειναν ανοιχτές λόγω των πολλαπλών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που χρησιμοποιούν, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις με τα ίδια αγαθά παρέμειναν κλειστές λόγω διαφορετικών ΚΑΔ.  Εν συνεχεία, βασιζόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αναστολή των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου κατά το δεύτερο lockdown, εκφράζει την ανησυχία του για την επανάληψη της ίδιας σύγχυσης. Με βάση αυτά ρωτά τους Υπουργούς ποια μέτρα θα λάβουν με σκοπό την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και αν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε μια διευκρινιστική ρύθμιση για το τι επιτρέπεται να εμπορεύεται κάθε επιχείρηση εν λειτουργία.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Τρίτη 10.11.20

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Θα σταματήσετε την αυθαίρετη πειθαρχική δίωξη του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστα Κατσιμίγα;.

23 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο Παναγιώτη σχετικά με την πειθαρχική δίωξη του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστα Κατσιμίγα. Οι βουλευτές αναφέρουν την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με βάση την οποία ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης δέχθηκε πειθαρχική δίωξη. Εν συνεχεία, σχολιάζουν ότι η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε με αντικειμενικά κριτήρια και αποτελεί πράξη κρατικής αυθαιρεσίας. Με βάση αυτά ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, αλλά και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να επανέλθει η νομιμότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Δείτε την ερώτηση εδώ:

ΚΙΝ.ΑΛ: Παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊου και διάθεσή τους στη χώρα μας.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Λοβέρδος Ανδρέας, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο σχετικά με τον εμβόλιο κατά του κορωνοϊου. Ο βουλευτής στηριζόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν την θετική πορεία του εμβολίου από την φαρμακοβιομηχανία Pfizer και την γερμανική Bion Tech αλλά και στηριζόμενος στις ανακοινώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κ. Χαράλαμπου Γώγου για αντίστοιχες εξελίξεις από άλλες εταιρείες, ρωτά τον Υπουργό για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή του εμβολίου στην χώρα μας (ημερομηνία, ποσότητες).

Δείτε την ερώτηση εδώ:

Μέρα 25: Επιλογή ασθενών στο ΑΧΕΠΑ.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ 25, Μπακαδήμα Φωτεινή, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ. Η βουλεύτρια, στηριζόμενη στην καταγγελία του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη Θανάση για την επιλογή ασθενών αναφέρει τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ, την απουσία υγειονομικού προσωπικού λόγω COVID-19, αλλά και την απουσία ενός γενικότερου σχεδιασμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών όπως αυτή που καλείται να αντιμετωπίσει τώρα το νοσοκομείο. Με βάση αυτά ρωτά τον Υπουργό αν είναι ενήμερος για αυτή την καταγγελία αλλά και εάν θα προβεί στη λήψη μέτρων προς βελτίωση της κατάστασης του νοσοκομείου.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Τετάρτη 11.11.20

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Συμμόρφωση με την 317/2020 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την 25ετία των ανδρών με ανήλικο τέκνο το 2010.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαρδάκης Σωκράτης και Φάμελλος Σωκράτης, καταθέτουν ως αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταγγελία της ΑΔΕΔΥ. Οι βουλευτές αναφέρουν πως σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 56 παρ. 1 και 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εις βάρος των ανδρών, χωρίς να υφίστανται οι λόγοι που να δικαιολογούν αυτή τη διαφορά. Στη συνέχεια οι βουλευτές, αφού σχολιάζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, αναφέρουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία υποδηλώνει την ανάγκη να επεκταθεί και στους άντρες η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.
Δείτε την αναφορά εδώ:  

ΜέΡΑ 25: Επιτακτική η ανάγκη για κήρυξη Δήμων Κρήτης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Λογιάδης Γεώργιος, θέτει ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη για κήρυξη Δήμων της Κρήτης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής αναφέρει πως διάφορες περιοχές της Κρήτης βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές. Στη συνέχεια σχολιάζει πως λόγω της κατάστασης έχει κινητοποιηθεί τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να αποκατασταθούν ορισμένες ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο. Αναφέρει επιγραμματικά τους Δήμους που χρειάζονται άμεσα βοήθεια καθώς το κύμα κακοκαιρίας είναι ακόμη σε εξέλιξη και ρωτά τους κ.κ. Υπουργούς εάν πρόκειται να κηρύξουν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τους Δήμους που πλήττονται αλλά και αν θα χρηματοδοτήσει έκτακτα τους εν λόγω Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Νέα Δημοκρατία: Ένταξη των παραγωγών - πολιτών λαϊκών αγορών στα μέτρα στήριξης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταμενίτης Διονύσης, καταθέτει ως αναφορά  προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων , Γεωργιάδη Άδωνι και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο την επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας - Θράκης. Ο βουλευτής παραθέτει την επιστολή και παρακαλεί για τις τοποθετήσεις των αρμοδίων σχετικά με το αίτημα της ένταξης των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων.
Δείτε την αναφορά εδώ:

Πέμπτη 12.11.20

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στο έλεος της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής.

42 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια Βασίλειο σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται το νοσηλευτικό προσωπικό εν μέσω της πανδημίας. Σχολιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και εντοπίζουν αδυναμίες στην κυβερνητική πολίτικη ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης της. Εν συνεχεία, αναφέρουν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες και την απουσία ενός κυβερνητικού σχεδίου για την στήριξη αυτού του κλάδου. Με βάση αυτά ρωτούν τον Υπουργό τι σκοπεύει να κάνει ώστε να ενισχύσει τους υγειονομικούς, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Μετατροπή του πρώην νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών) ως νοσοκομείο για ασθενείς κορωνοϊού.

Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Χήτας Κωνσταντίνος και Αβδελάς Αποστόλης θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια Βασίλειο σχετικά με την μετατροπή του πρώην νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης σε νοσοκομείο για ασθενείς κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Οι βουλευτές αναφέρουν διάφορες πληροφορίες για αυτό το νοσοκομείο( έτος λειτουργίας, χωρητικότητα, αριθμός εργαζομένων και κλινών). Επιπλέον στηριζόμενοι στην απόφαση της Πολιτείας να μετατρέψει νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου», σε μονοθεματικό για κορωνοϊό ρωτούν τον Υπουργό αν είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων για νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς  κορωνοϊού με σκοπό να μην στερήσει από την πόλη ένα επιπλέον γενικό νοσοκομείο.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Νέα Δημοκρατία: Μέτρα στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χαρακόπουλος Μάξιμος, θέτει ερώτηση στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων. Ο βουλευτής αναφέρει ότι ο ρόλος των περιφερειακών εφημερίδων είναι σημαντικός για την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής περιφέρειας. Εν συνεχεία, σχολιάζει ότι η οικονομική κρίση, η πανδημία αλλά και η τάση των ατόμων να μην διαβάζουν εφημερίδες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιφερειακό τύπο. Με βάση αυτά ρωτά τον Υφυπουργό σε ποίες ενέργειες σκοπεύει να λάβει ώστε να στηρίξει της επαρχιακές εφημερίδες,
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Παρασκευή 13.11.20

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη άμεσης στήριξης των σεισμόπληκτων στη Σάμο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχαηλίδης Ανδρέας, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την στήριξη των σεισμόπληκτων στη Σάμο. Ο βουλευτής αναφέρει ότι ο σεισμός στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα σε μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας του νησιού όπου σε συνδυασμό με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Επιπλέον σχολιάζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο είναι ανεπαρκή και έχουν ένα μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα που δεν απαντά στις επείγουσες βιοτικές ανάγκες των κατοίκων. Με βάση αυτά ρωτάει τον Υπουργό πότε θα καταβληθεί το επίδομα και αν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

ΜέΡΑ 25: «Υγειονομική».

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ 25, Αδαμοπούλου Αγγελική, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη σχετικά με υγειονομική κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι η πληρότητα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας ξεπερνάει το 100% με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Εν συνεχεία, παραθέτοντας τις δηλώσεις  του κ. Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έπειτα από την επίσκεψη του στις φυλακές Διαβατών, αλλά και στηριζόμενη στην καταγγελία της Πρωτοβουλίας για την απουσία απαραίτητων μέτρων υγιεινής στις φυλακές ρωτάει τον Υπουργό γιατί δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα και τι προβλέπει να κάνει με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

ΚΙΝ.ΑΛ: Στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων από την Επιδημία και δώρο Χριστουγέννων.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Καμίνης Γιώργος, Κατρίνης Μιχαήλ και Μουλκιώτης Γιώργος θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη χώρα, κυρίως στις επιχειρήσεις στις οποίες η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας των δύο lockdown. Εν συνεχεία, σχολιάζουν την κατάσταση που βιώνουν οι καταστηματάρχες, αλλά και την υποχρέωση που έχουν να καταθέσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο δημόσιο χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έσοδα. Με βάση αυτά ρωτάει τους υπουργούς αν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων και εάν μπορούν να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments