....

ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΕΡΓΙΕΣ

Ανθισμένα δέντρα, πράσινο παντού, ώρα για βόλτες στην εξοχή! Η εποχή των λουλουδιών συνοδεύεται και από την έλευση ανεπιθύμητων αλλεργιών, οι οποίες συχνά οφείλονται στη γύρη που αιωρείται άφθονη στην ατμόσφαιρα. Οι δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό ποικίλλουν.

Το 52% των ατόμων με αλλεργίες στην Ευρώπη έχει ευαισθησία στη γύρη των πράσινων χόρτων, το 32% στη γύρη των δέντρων και το 27% στα διάφορα βότανα. Η γύρη από την ελιά ή τη συκομουριά που συναντάται κυρίως στη Νότια Ευρώπη, ιδίως ανά την Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη για την πρόκληση αλλεργικών διαταραχών.

Η γύρη είναι ουσιαστικά το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών που είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή και διαχέεται στην ατμόσφαιρα με τον άνεμο. Μπορεί να «πετάξει» έως και σε απόσταση 200 χλμ., ενώ υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 χλμ. Η γύρη ωστόσο δεν γίνεται εύκολα ορατή με γυμνό μάτι.

Πριν από 25 χρόνια περίπου η γύρη άρχιζε να δημιουργείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Σήμερα δημιουργείται 10 με 15 μέρες νωρίτερα, ενώ διέρχεται μέσα από τις διάφορες φάσεις της σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιστήμονες εκτιμούν πως υπεύθυνοι γι‘ αυτό είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πολύ συχνά οι γιατροί υποβάλλουν όσους πάσχουν από αλλεργίες σε δερματικά αλλεργικά τεστ, δοκιμάζοντας διάφορες, δυνητικά αλλεργιογόνες, ουσίες πάνω στο δέρμα. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτές υποδεικνύει σε ποια είδη γύρης είναι κάποιος αλλεργικός. Στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα, όπου φυσάει καθαρός αέρας η ύπαρξη γύρης που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά επεισόδια είναι σπάνια.

Σχόλια - Facebook Comments