
ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ
Απόφαση «βόμβα» στις ΗΠΑ – Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τους δασμούς του Τραμπ
Με ψήφους 6-3, η δικαστική απόφαση ακυρώνει την προσπάθεια του προέδρου να επιβάλλει δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει ομοσπονδιακού νόμου περί έκτακτων εξουσιών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερέβη τις αρμοδιότητές του επιβάλλοντας παγκόσμιους δασμούς πέρυσι, χρησιμοποιώντας τον Νόμο περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA).
Σύμφωνα με την απόφαση, ο νόμος αυτός προορίζεται για περιπτώσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης και δεν παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να εφαρμόζει εκτεταμένους δασμούς σε διεθνές επίπεδο.
Η δικαστική κρίση περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να λαμβάνει μονομερή οικονομικά μέτρα και υπογραμμίζει τη σημασία του Κογκρέσου στη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής.
Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αναδεικνύοντας τα συνταγματικά όρια των προεδρικών εξουσιών στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Σχόλια - Facebook Comments