....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ VOULIWATCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του Vouliwatch για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Την επιστολή υπογράφει για λογαριασμό της της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, η γενική διευθύντρια της Γ.Δ. Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Επιτροπής, Άννα Γκαλέγκο Τόρες

 

Το Vouliwatch, μαζί με 11 οργανώσεις της ΚτΠ και ανεξάρτητα ΜΜΕ, απευθυνθήκαμε στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο για να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας για την πτωτική τάση της χώρας μας στους παγκόσμιους δείκτες του Κράτους Δικαίου. Η απαντητική επιστολή που μας απέστειλε η Επιτροπή, αν και τυπική σε επιμέρους σημεία, περιέχει κάποιες αξιοσημείωτες επισημάνσεις.

Με αφορμή, τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Govwatch και τη συλλογική καταγραφή των περιστατικών παραβίασης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, αισθανθήκαμε την υποχρέωση να απευθυνθούμε στην Κομισιόν καθώς και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας και να καταδείξουμε στην Ε.Ε. την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία έχει εισέλθει  του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. 

Δείτε τους φορείς, τους οργανισμούς και τα μέσα που συμμετείχαν στη ενέργεια και συνυπέγραψαν την επιστολή, ΕΔΩ.

Η απαντητική επιστολή, αν και δεν εισήλθε με τόλμη και αποφασιστικότητα στα καίρια σημεία που θίξαμε, καθώς κάναμε λόγο για την ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία των ΜΜΕ και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, τη νομοθετική διαδικασία, την προστασία των whistleblowers, το σύστημα Δικαιοσύνης, την παράνομη αστυνομική βία, τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο και τα δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών, και είναι τυπική σε ύφος, κάνει κάποιες σημαντικές επισημάνσεις που ξεχωρίσαμε και παραθέτουμε:

Για το θέμα της προστασίας των Whistleblowers

«Όσον αφορά το θέμα των whistleblowers, σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2022 λόγω της μη κοινοποίησης από την Ελλάδα της μεταφοράς της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την απάντηση στην εν λόγω προειδοποιητική επιστολή, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί η μεταφορά και η εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας».

Για τα αναρίθμητα pushbacks προσφύγων στο Αιγαίο

«Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί από τις αναφορές για τις αναχαιτίσεις και εξαφανίσεις στα σύνορα της Ελλάδας». 

Για τον ρόλο των ΜΚΟ σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Όσον αφορά το σημείο σχετικά με την ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει την εγγραφή των ΜΚΟ, η Επιτροπή ανησυχεί για την πίεση που υφίστανται σήμερα οι ΜΚΟ σε ολόκληρη την Ένωση και για τον λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη συμβατότητά της με το δίκαιο της ΕΕ».

Διαβάστε αναλυτικά και κατεβάστε την επιστολή που λάβαμε μεταφρασμένη στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδώ (και στα ΑΓΓΛΙΚΑ εδώ).

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που είχαμε στείλει στις 27 Απριλίου 2022, επισκεφθείτε το Govwatch και μοιραστείτε τις ανησυχίες μας προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα για διαφάνεια και λογοδοσία, να ασκήσουμε πολιτική πίεση για την διατήρηση των βασικών προτύπων Κράτους Δικαίου και να αναδεικνύουμε μαζί τα περιστατικά παραβίασης:

Συμμαχία 12 μελών της ΚτΠ και ανεξάρτητων ΜΜΕ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Με πρωτοβουλία του Vouliwatch και την υποστήριξη άλλων 11 οργανώσεων της ΚτΠ και ανεξάρτητων ΜΜΕαπευθύνουμε επιστολή στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Συμμαχία 12 μελών της ΚτΠ και ανεξάρτητων ΜΜΕ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Με αφορμή την δημιουργία του παρατηρητηρίου του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, "Govwatch", το Vouliwatch μαζί με 11 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης συνυπογράφουμε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζοντας την ανησυχία μας για την πτωτική τάση της χώρας μας στους παγκόσμιους δείκτες του Κράτους Δικαίου.

Με αφορμή, τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Govwatch και τη συλλογική καταγραφή των περιστατικών παραβίασης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, το Vouliwatch, μαζί με άλλες 11 οργανώσεις της ΚτΠ και ανεξάρτητα ΜΜΕ απευθύναμε κοινή επιστολή προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, κα Vera Jourova καθώς και στα μέλη της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να απευθύνουμε τις ανησυχίες μας και να καταδείξουμε στην Ε.Ε. τους κινδύνους και τις βαθιές παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Οι υπογράφ@ την επιστολή Vouliwatch, Generation 2.0, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Greece, HumanRights360, Inter Alia, The Manifold, Mediterranean Institute for Investigative Reporting, The Press Project, Reporters United, Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και Solomon.

Οι ανησυχίες μας για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα είναι βάσιμες και έχουν ως ένα βαθμό καταγραφεί σε μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κατάλογος των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρύς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του 2021 μάλιστα, έχουμε καταγράψει σχεδόν διακόσιες (200) παραβιάσεις

Οι εκθέσεις μας εξετάζουν θέματα όπως: η νομική ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία, η χαμηλή θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου και οι εκτεταμένες δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο οι δημοσιογράφοι στις λεγόμενες υποθέσεις SLAPP, τα ζητήματα με την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες), οι περιπτώσεις παράνομης αστυνομικής βίας, η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, η επαναπροώθηση των προσφύγων, η εκτεταμένη χρήση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή και η απαγόρευση διαδηλώσεων.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή και τις αναλυτικές επισημάνσεις των παραβιάσεων ανά θεματική (Ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, Το δικαίωμα στην πληροφόρηση, Η νομοθετική διαδικασία, Προστασία των whistleblowers, Το Σύστημα Δικαιοσύνης, Παράνομη αστυνομική βία, Δικαιώματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο, Δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών) και στηρίξτε την προσπάθειά μας για την προστασία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με την άσκηση πίεσης για διαφάνεια και λογοδοσία των υπευθύνων. 

Διαβάστε αναλυτικά και κατεβάστε την επιστολή στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδώ (και στα ΑΓΓΛΙΚΑ εδώ).

74b89fb9-3193-4863-a311-37c2c049ddbf

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments