....

«ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΣΤΕΓΟΙ»

Για το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και το διακύβευμα των επερχόμενων Περιφερειακών εκλογών μιλά

στην «Κ» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών και επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω» αναλύει το πρόγραμμά του για την περιοχή, εντοπίζει λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων ετών και απαριθμεί όσα πρέπει να πάρει μαζί του. «Ο Βαρδάρης που θα φυσήξει» όπως είναι το σύνθημα της παράταξής του.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Μπόλαρη, το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει για εσάς; Θα επιστρέφατε εάν έφευγε ο σημερινός αρχηγός του;

Σ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής δεν με χαρακτήρισε η προσωπολατρία, ούτε συναρτούσα την πολιτική μου επιβίωση από προσκολλήσεις σε πρόσωπα και μηχανισμούς. Άξονας της πολιτικής μου συμπεριφοράς υπήρξε η υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, των αρχών της δημοκρατικής παράταξης. Αυτονόητο είναι πως δεν προσυπογράφω πολιτικές που καταδικάζουν τον τόπο σε βαθειά ύφεση, πλήττοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας και υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Στις αρχές της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να επιστρέψουν όσοι σήμερα για δικούς τους λόγους εμμένουν στη στήριξη  αδιέξοδων και καταστροφικών για τον τόπο πολιτικών.

Στο παρελθόν χαρακτηριστήκατε ως ένας από τους «λοχαγούς του Γιώργου Παπανδρέου», όπως είχε γράψει ο Τύπος. Θεωρείτε πως η πρόσφατη καταψήφιση του άρθρου δυο από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού προμηνύει εξελίξεις; Πιστεύετε πως τα σενάρια που τον θέλουν να κάνει κόμμα ευσταθούν; Πρέπει να κάνει κόμμα;

Στρατοκρατικές αντιλήψεις και χαρακτηρισμοί δεν με αφορούν. Ούτε επιζήτησα ποτέ τη βολή, είτε για να διασώσω την πολιτική μου παρουσία, είτε για να προσδοκώ θώκους ως ανταλλάγματα. Η παρουσία μου στα κοινά προσδιορίζεται αποκλειστικά από πολιτικές παρεμβάσεις και θέσεις που έχουν ως συντεταγμένες τους το δημόσιο συμφέρον, τους μη προνομιούχους. Άλλους αφορούν οι ετεροπροσδιορισμοί.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως σήμερα εμφανίζεστε αντιμνημονιακότερος. των αντιμνημονιακών την ώρα που στη Βουλή ψηφίσατε μνημόνια, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ποια απάντηση τους δίνετε;

Βασικό κριτήριο των πολιτικών  μου επιλογών είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως προσδιορίζεται από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν. Άξονας αναφοράς είναι το μακρόχρονο συμφέρον της κοινωνίας, οι βιώσιμες λύσεις. Δεν με χαρακτηρίζουν ιδεολογικές ή άλλες εμμονές, ούτε ακαδημαϊκός εκλεκτισμός, αλλά πολιτικός ρεαλισμός που υπαγορεύεται από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μη προνομιούχων πολιτών, την ανάδειξη πολιτικών που θα στηρίξουν τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτοκριτική θα πρέπει να κάνουν όσοι σε πείσμα της αποσάθρωσης της ελληνικής κοινωνίας, της δραματικής αύξησης της ανεργίας, επιμένουν να στηρίζουν μια αδυσώπητη πολιτική.

Η ΔΗΜΑΡ, της οποίας τη στήριξη έχετε δήλωσε πως στηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη. Απεναντίας ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι στον αγώνα Τζιτζικώστα - Ιωαννίδη στηρίζει τον πρώτο, έχει στην καρδιά του τη Νιόβη Παυλίδου και εσείς είστε ένα πραγματικό διαμάντι. Θα περιμένατε μια πιο. ξεκάθαρη στήριξη από τον κυρ Γιάννη;

Είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος και απευθύνομαι στη μεγάλη πολιτική ομάδα της κοινωνίας που είναι πολιτικά άστεγοι. Ούτε επιζητώ, ούτε διανέμω χρίσματα, ούτε εξαντλώ την πολιτική μου παρουσία σε χειρονομίες αβροφροσύνης. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ γιατί μετά την αναγγελία της υποψηφιότητάς μου για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε τη στήριξή του προς το συνδυασμό μας.

Αν. φυσήξει Βαρδάρης τι πρέπει να πάρει μαζί του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Ο καθάριος και δυνατός Βαρδάρης θα ξεδιαλύνει τον τόπο από τη λάθος αντίληψη για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, από διαχειριστικές πρακτικές αμετάκλητα καταδικασμένες από τους πολίτες της Μακεδονίας, από την αδράνεια των υπηρεσιών, την απαξίωση της διοίκησης, τη σαπίλα, την αδιαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, τους στημένους διαγωνισμούς. Ο Βαρδάρης ανοίγει τον ορίζοντα ξεδιαλύνοντας τα σύννεφα, δίνοντας προοπτική στη Μακεδονία για να επιχειρήσουμε την ισότιμη παρουσία μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο.

Κύριε Μπόλαρη, στο παρελθόν κατηγορηθήκατε ακόμα και από στελέχη της παράταξής σας αλλά και από την αντιπολίτευση για. απουσία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λόγω. υπουργείων. Θεωρείτε πως όντως οι κοινοβουλευτικές και υπουργικές σας υποχρεώσεις σας στέρησαν από την ενασχόλησή σας με την αυτοδιοίκηση;

Την ώρα που η παράταξη που διαχειρίστηκε την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αποτύγχανε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις προκλήσεις και της δυνατότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να δώσει αναπτυξιακό βηματισμό για να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα με τους χιλιάδες ανέργους και τις επιχειρήσεις που κλείνουν έδινα μια πολιτική μάχη για την ανάπτυξη της περιοχής, για σημαντικές θεσμικές τομές. Όταν κάποιοι κρυβότανε για την ΕΥΑΘ, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο, τις επενδύσεις χρυσού στη Χαλκιδική, τη λειτουργία της Βιομηχανικής περιοχής, την ΔΕΘ, επιχείρησα και πέτυχα καίριες παρεμβάσεις με την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τους νεοάστεγους, την εξυγίανση στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων που μέσα από παρανομίες εξυπηρετούσε εκλογικούς μηχανισμούς. Από τη συνολική πολιτική μου δράση και παρουσία ζητώ να κριθώ και κριτήριο πιστοποίησης της υποψηφιότητάς μου είναι το έργο και οι παρεμβάσεις που επιχειρώ.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κεντρικής Μακεδονίας κατά την άποψή σας και τι θα κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Οι αδρανοποιημένες από την κεντρική γραφειοκρατία και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δυνάμεις της περιφέρειας, να αναλάβουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος περιφερειακής πολιτικής που θα συνδέεται με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Η ανάδειξη της αναπτυξιακής δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας έξω από τα σύνορα της χώρας. Η ικανότητα και η αξιοπιστία των τοπικών δυνάμεων να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της ανάπτυξης, στην έξοδο από την κρίση. Η αδιαφάνεια και ο συγκεντρωτισμός. Εμείς κινούμαστε έξω από τη διεκπεραιωτική λογική της Νομαρχίας, έχουμε σχέδιο μακρόχρονης αναπτυξιακής πνοής με σημεία αναφοράς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λιμάνι στην αντίληψή μας της Νοτίου Ανατολικής Ευρώπης, τους μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες που μας ενώνουν με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και τη σύνδεση με Μεσόγειο, την προώθηση της καινοτομίας και τη έξυπνης εξειδίκευσης, το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα μέσα από μια ολοκληρωμένη προοπτική. Προτείνουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση πολιτών και επενδυτών. Για μας η ανάπτυξη μιας ισχυρής περιφέρειας που αποφασίζει με τις δικές της δυνάμεις και διαμορφώνει την αναπτυξιακή της πορεία δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Στις περασμένες εκλογές είχατε υποσχεθεί πως εάν εκλεγόσαστε θα δημιουργούσατε 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Ισχύει η πρότασή σας αυτή και πως μπορεί μια περιοχή όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία να φύγει από τις πρώτες θέσεις της ανεργίας;

Με ένα συνεκτικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τα οφέλη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το σιδηροδρομικό δίκτυο που ενώνει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μεσόγειο, την Εγνατία της ανάπτυξης και του πολιτισμού, τα αρχαιολογικά μας μνημεία, τη Βυζαντινή κληρονομιά, το Άγιον Όρος, τις πανέμορφες παραλίες μας, αξιοποιώντας το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της περιοχής για να αναδείξουμε την καινοτομία και την ποιότητα. Προχωρώντας στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για να αναπτύξουμε μηχανισμούς προσέλκυσης επενδύσεων, να ενισχύσουμε την ηγετική θέση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Βαλκανική, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments