....

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Με συνέχιση κινητοποιήσεων και μαζικοποίηση των μπλόκων προτίθενται να αντιδράσουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις τους μετά την χθεσινά μέτρα που δόθηκαν στην

δημοσιότητα, τα οποία χαρακτηρίζουν τερτίπι και απόπειρα της κυβέρνησης να σπάσει τα μπλόκα, θεωρώντας ότι οι ανακοινωθείσες διορθωτικές κινήσεις δεν αποτελούν ούτε καν ασπιρίνη για τον αγροτικό κόσμο.

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες για τα αγροτικά μπλόκα καθώς μετά τις ανακοινώσεις - διορθώσεις της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, συγκαλούνται συνελεύσεις, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των αγροτών.

 

Οι Θεσσαλοί πάντως δηλώνουν ότι δεν πείθονται καθώς δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις για τα σοβαρά αιτήματα του αφορολόγητου και της μείωσης του κόστους παραγωγής, προαναγγέλλοντας παραμονή στα μπλόκα.

 

Σήμερα και αύριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνάντηση συντονισμού των μπλόκων πανελλαδικά στη Νίκαια. Σημειώνεται ότι και χθες η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα ήταν μεγάλη και διαρκώς ενισχυόταν με φυσική παρουσία, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

 

Χωρίς βιβλία οι αγρότες.. αλλά με συγκεντρωτικές και ΦΠΑ

 

Οι αγρότες δεν θα χρειαστεί να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, αλλά θα έχουν ετήσια υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

 

Σε αυτό το οξύμωρο φορολογικό καθεστώς κατέληξε χθες η κυβέρνηση, απαλλάσσοντας μεν από την υποχρέωση τήρησης των βιβλίων όλους τους αγρότες, πλην όμως τους υποχρεώνει να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια και να τηρούν στοιχεία εσόδων -εξόδων εφόσον το εισόδημά τους είναι άνω των 15.000 ευρώ. Για το θέμα των διασταυρώσεων και της διαπίστωσης του φορολογητέου ορίου μάλλον θα χρειαστούν να εκδοθούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι, που συνήθως εκδίδονται όταν οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων εκπνέουν.

 

Πέραν αυτών και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου, μειώνεται για τους αγρότες η προκαταβολή του φόρου, ενώ απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι νέοι αγρότες αλλά και εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Αναλυτικότερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως τις ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, έχουν ως εξής:

- Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

- Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

- Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

- Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

- Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο.

- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

 

Η αντιπολίτευση

 

Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σχολίασε ο Β. Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής.

 

Όπως τόνισε, πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και σημείωσε: "Αλήθεια, πού πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα; Γιατί δεν ασχολήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας του χώρου;".

 

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι αγρότες, τόνισε ο Δ. Γελαλής, υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, στο οποίο έρχεται να προστεθεί η φορολόγηση με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως, το χαράτσι στα αγροτεμάχια και μάλιστα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διπλό συντελεστή, το κόστος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων.

 

Τα κύρια αιτήματά τους, επισημαίνει, είναι να μην τηρούν βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα.

Όπως τονίζει, η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει το οικονομικό επιτελείο είναι πως πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και έπειτα θα συζητήσει τυχόν βελτιώσεις σε θέματα φορολογίας, αλλιώς όλα θα εφαρμοστούν ως έχουν.

http://www.paseges.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments