....

ΔΕΚΑ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ

Το σημαντικότερο όργανο του σώματος επιδέχεται βελτίωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες…
Απλές συνήθειες υπόσχονται να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, αν πραγματοποιήσετε μικρές, ανώδυνες αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να κάνετε το μυαλό σας (ακόμα πιο) κοφτερό.

Κοιμηθείτε καλά…

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την άμεση σχέση καλού ύπνου-πνευματικής διαύγειας. Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αφομοιώσει τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνει την μνήμη και τη διάθεση. Ταυτόχρονα, τα όνειρα λειτουργούν ανακουφιστικά για τον εγκέφαλο, αφού αποτελούν μικρά ξεσπάσματα.

…Και κάντε κάτι δημιουργικό πριν τον ύπνο

Η κούραση αυξάνει τη δημιουργικότητα, επομένως μην χάνετε τη λαμπρή ευκαιρία που σας παρουσιάζεται: ξυπνήστε τον νομπελίστα λογοτέχνη που κοιμάται μέσα σας ή ξεδιπλώστε το ταλέντο σας στα εικαστικά ή τις κατασκευές. Αν η δημιουργικότητα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, τότε διαβάστε ένα βιβλίο συγκεντρωμένα –το διάβασμα ενεργοποιεί τους υπεύθυνους για τη μνήμη νευρώνες του εγκεφάλου.

Εστιάστε σε ένα ζήτημα τη φορά

Γνωρίζετε ότι η ενασχόληση με παραπάνω από ένα «καθήκοντα» είναι κυριολεκτικά αδύνατη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Η μηχανή «εγκέφαλος» έχει την μέγιστη απόδοση, όταν ασχολείται συγκεντρωμένα με ένα μόνο ζήτημα. Επομένως, αναθέστε μία «δουλειά» τη φορά στο μυαλό σας και αφήστε το να την εκτελέσει, αξιοποιώντας όλες του τις δυνατότητες.Image and video hosting by TinyPic

Κάντε γυμναστική

Όσοι έχετε βάλει την άσκηση στη ζωή σας, έχετε βιώσει την αίσθηση διαύγειας που συνοδεύει τη σωματική ευεξία μετά την γυμναστική. Επιστημονικές μελέτες εν εξελίξει, έχουν δείξει ότι η γυμναστική «ανανεώνει» τον εγκέφαλο, διεγείροντας την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων. Μισή ώρα γυμναστική την ημέρα, αρκεί για να τονώσετε σώμα και νου.

Γράψτε –σε χαρτί!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η γραφή με το χέρι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία! Κάντε ένα δώρο στο μυαλό σας: βελτιώστε τη μνήμη σας, αφήνοντας για λίγο στην άκρη το κινητό και το πληκτρολόγιό σας.

Μάθετε μια καινούρια γλώσσα

Το μυαλό σας θα επωφεληθεί πολύ αν ξεκινήσετε να μαθαίνετε μια καινούρια γλώσσα. Θα δραστηριοποιήσετε τον εγκέφαλό σας, βάζοντάς τον στη διαδικασία να αφομοιώσει καινούριες πληροφορίες και νέες δομές.

Προσέξτε τη διατροφή σας / Βιταμίνες

Τροφές όπως η σοκολάτα (που περιέχει καφεΐνη) , ο σολομός και τα καρύδια (τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα), αλλά και τροφές πλούσιες σε σελήνιο, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα μανιτάρια ή οι ξηροί καρποί δρουν βελτιωτικά για τον εγκέφαλο. Αυτές οι συνήθειες, σε συνδυασμό με την πάγια πρόσληψη βιταμινών –από φρούτα και λαχανικά- είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να… ταΐσετε το μυαλό σας.

Κάντε διαλογισμό

Το άγχος είναι εχθρός του εγκεφάλου και ο διαλογισμός είναι ο νούμερο ένα εχθρός του άγχους και του πανικού. Στην Ελλάδα η συνήθεια του διαλογισμού δεν είναι καθιερωμένη, ωστόσο αποτελεί τον αρχαιότερο τρόπο χαλάρωσης σώματος και πνεύματος.

Παίξτε Sudoku, Scrabble ή λύστε γρίφους

Το μυαλό σας χρειάζεται προκλήσεις για να διατηρηθεί σε εγρήγορση. Λύστε σταυρόλεξα και Sudoku, φτιάξτε παζλ, παίξτε Scrabble με την οικογένειά σας και ασχοληθείτε με την επίλυση γρίφων. Διασκεδάστε βοηθώντας το μυαλό σας να εξελιχθεί.

Αποκτήστε χόμπι

Η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες, όπως η φωτογραφία ή η ζωγραφική, βελτιώνουν την μνήμη, ενώ οι χειρονακτικές –πλέξιμο, κηπουρική κ.λ.π.- θεωρούνται εγγυητής εγκεφαλικής υγείας. Το σημαντικό είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας κεντρίζει πραγματικά το ενδιαφέρον και θα σας κάνει να αφιερώνετε το 100% του μυαλού και της διάθεσής σας σ’ αυτήν.

Είναι κρίμα ο εγκέφαλος να πιάνει μόνο χώρο στο κεφάλι σας. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να βελτιώσετε την λειτουργία του και να αποφύγετε την φθορά που ο χρόνος τού επιφυλάσσει.

Σχόλια - Facebook Comments