....

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλεξανδρής Πέτρος

Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου ξεκινούν οι αγρότες, όπως όλα δείχνουν, από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, μετά και το τέλος της Agrotica.

Σε αυτό κατέληξαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, μετά τις άκαρπες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η φορολόγηση, τα χαράτσια, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Συγκεκριμένα, οι τρεις διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών του υπουργού, Αθανάσιου Τσαυτάρη, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου δεν είχαν αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με:

α) την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που είχε συσταθεί πέρυσι από 25-27 αντιπροσωπείες ανά μπλόκο και αποτελείται από ομάδα εκπροσώπων της ΠΑΣΥ, αγροτικών συλλόγων και ενωτικών πρωτοβουλιών ανά νομό (Βαγγέλης Μπούτας, Κώστας Τζέλλας, Ρίζος Μαρούδας, Γιάννης Κουκούτσης και όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση της Λάρισας της 19ης Ιανουαρίου)

β) την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών (Γιάννης Παναγής και άλλοι από τη βόρεια Ελλάδα)

γ) τους παραγωγούς της Αργολίδας, που αντιμετωπίζουν τα πιο άμεσα προβλήματα με τη διάθεση της σοδειάς πορτοκαλιών.

Οι περισσότεροι από τους αγρότες, μετά το τέλος των συναντήσεων, δήλωναν ότι δεν «βγήκε κάτι» και είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν τις κατά τόπους συνελεύσεις τους και τις συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών.

«Άκρως απογοητευτική η συνάντηση, στα καίρια ζητήματα είμαστε στο σημείο μηδέν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε μαζί με τους Κωστάκη Αλεξανδρή από τον Έβρο, τον Πασαλλίδη από την Καβάλα, τον Πελτεκιάδη από το Κιλκίς και τους Νέλλα και  Μουλά από τη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος σημείωσε ότι «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αύριο αποφασίζουμε να στηθούν μπλόκα από τη Δευτέρα παντού».

Ο κ. Μπούτας εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) τόνισε ότι «Η φορολόγηση σε συνδυασμό με τα χαράτσια, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα».

Το απόγευμα της Πέμπτης, 30 Ιανουαρίου, στις 18.30 η ΕΟΑΣΚ έχει ενημέρωση-συνάντηση στον Παλαμά, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παράλληλες ενημερώσεις για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό, θα γίνουν και σε όλους τους νομούς που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των 27 Μπλόκων. 

 

Συνάντηση με αγρότες από την Αργολίδα

Νωρίτερα, ο κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο και εκπροσώπους αγροτών. Συζήτησαν για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, αλλά και το φορολογικό.

Από τον υπουργό ζητήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ ένα μέρος των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και ένα μέρος να καλυφθεί με την ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών σε όλη τη χώρα.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δεσμεύθηκε να μιλήσει με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών και, εν συνεχεία, να σχεδιαστεί η ενεργοποίηση του de minimis με την τεκμηρίωση του αιτήματος προς την ΕΕ.

Οι αγρότες ζητούν αποζημίωση ύψους 100 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που συνολικά μεταφράζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών καλύπτει σχεδόν 300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως, η Αργολίδα έχει μεγάλο μερίδιο στην καλλιέργεια με 400.000 τόνους, όταν η συνολική παραγωγή στη χώρα φτάνει τους 1.100.000 τόνους.

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου και τη μικροκαρπία, σύμφωνα με τα στοιχεία των παραγωγών, έχουν οδηγήσει σε απώλεια 50% του εισοδήματός τους, ενώ έχουν καταρρεύσει και οι εξαγωγές λόγω ανταγωνισμού και υποβαθμισμένου προϊόντος.

 

Κοινό μέτωπο αγροτών κατά της φορολογίας

Κοινή γραµµή ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς, µε ενιαίο πλαίσιο 16 αιτηµάτων και σκοπό τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων και των οικογενειών τους είναι το στίγμα των φετινών κινητοποιήσεων των αγροτών, που πραγματοποιούν µαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες και συµβολικούς αποκλεισµούς των Εφοριών.

Και ενώ το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 25η Agrotica, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις προθέσεις τους είναι να γίνει κάτι πιο δυναμικό, με κάθοδο στις εθνικές οδούς αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.Εν τω μεταξύ, ανά περιοχή συμβαίνουν τα εξής:

Έβρος

Την Τετάρτη στις 29 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι οι αγρότες θα στήσουν το πρώτο μπλόκο στο ύψος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη.

Δράµα

Ενωµένοι ξεκίνησαν την Παρασκευή από την Εφορία Δράµας οι αγρότες του νοµού τις κινητοποιήσεις τους. Από την αρχή της εβδομάδας συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες με κατεύθυνση κοµβικό σηµείο της Εγνατίας Οδού, µαζί µε τους Καβαλιώτες.

Σέρρες

Από την Εφορία των Σερρών ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις την Παρασκευή. Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της ΠΑΣΥ µε τους Αδέσµευτους Αγροτικούς Συλλόγους των δήµων.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου αποφάσισαν στο Μητρούσι Σερρών οι περισσότεροι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι να παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες. Για πρώτη φορά φέτος συμπλέουν με τους αγρότες του δήμου Εμμανουήλ Παππά και αναμένεται απόφαση από Αλιστράτη και άλλες περιοχές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι των συλλόγων έχουν νέο δικαστήριο (εφετείο), μετά τις απανωτές δίκες του περασμένου Νοεμβρίου για παρακώλυση συγκοινωνιών στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Πέλλα

Συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Σκύδρα και έκλεισαν την Παρασκευή την εφορία της Έδεσσας. Τα τρακτέρ είναι ήδη στις πλατείες.

Κιλκίς

Κινητοποίηση στη ΔΟΥ, την περασμένη Παρασκευή. Δικαστήριο καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση τη Δευτέρα αγρότες του Κιλκίς που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις. Ασκήθηκε έφεση.

Κοζάνη-Πτολεµαΐδα

Κινητοποίηση στις δύο εφορίες το πρωί της Παρασκευής.

Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην Εφορία Λαγκαδά. Προετοιμασία για κάθοδο στην Agrotica από τα γύρω χωριά με τα τρακτέρ.

Χαλκιδική

Από το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα διαμαρτυρηθούν για τα «χρόνια άλυτα προβλήματά» τους, αλλά και για να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Περίπου 70 αγροτικά και 30 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στον κόμβο της Τρίγλιας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία, ωστόσο, ανακόπηκε από την αστυνομία, στα όρια του νομού Χαλκιδικής με τη Θεσσαλονίκη.

Καρδίτσα

Τρακτέρ και µηχανήµατα έχουν ήδη βγει σε πάνω από 30 χωριά, µε τον αριθµό τους µέχρι στιγµής να ξεπερνά τα 500 και συνεχώς να αυξάνεται.

Τρίκαλα

Αποκλείστηκε η Εφορία και ακολούθησε σύσκεψη αγροτών.

Λάρισα

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 10 το πρωί οι αγρότες του Τυρνάβου συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους στην περιοχή Τούμπα, ενώ τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή. Αγωνιστικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 11.30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς.

Την περασμένη εβδομάδα πραγµατοποιήθηκε συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από την 1η ∆ΟΥ Λάρισας την Παρασκευή, µε πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Στα Φάρσαλα έχουν ήδη βγει σε χωριά πάνω από 100 τρακτέρ, όπως και στον Πλατύκαµπο και το Αερινό Βόλου.

Ηµαθία

Αγρότες της Ημαθίας προχώρησαν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου σε κατάληψη της εφορίας Βέροιας, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το θέμα της τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια», εν όψει της ψήφισης της τροπολογίας για τα φορολογικά των αγροτών. «Το πιο πιθανό είναι να βγούμε στους δρόμους με τα τρακτέρ μας, από τη Δευτέρα», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της «Πρωτοβουλίας».

Αλμυρός Βόλου

Με μεγάλη συμμετοχή αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Αλμυρού συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς από τις 11.00 το πρωί και γύρω στις 1.00 το μεσημέρι κατευθύνθηκαν με τα τρακτέρ προς την Εθνική Οδό. Πριν τον κόμβο, στην εκκλησία του Αγ. Τρύφωνα τους περίμενε Αστυνομική δύναμη που είχε κλείσει το δρόμο. Το μεγάλο κομβόι των αγροτών κινήθηκε προς τον παράδρομο και τα περισσότερα από 100 τρακτέρ στάθμευσαν κοντά στο παλιό Πρατήριο καυσίμων.

Βοιωτία

Μπλόκο στο Κάστρο αποφάσισαν να στήσουν οι αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες ξεκινούν ήδη προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες όλων των χωριών και η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί ξεκινά ενημέρωση των συναδέλφων τους σε όλο το νομό, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά μηχανήματα. Στο προσεχές διάστημα θα αποφασιστεί η ημέρα που τα τρακτέρ θα μετακινηθούν προς το Κάστρο.

Λαµία-Λειβαδιά

Συµβολικός αποκλεισµός των δύο Εφοριών. Στη Λαµία οργανώθηκε από την ΠΑΣΥ, στη Λειβαδιά συµµετείχε και ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα µε τους Γιάννη Βάγγο και Γιώργο Τακµάκη, καθώς και αντιπροσωπεία των Λοκρών αγροτών.

Άρτα-Πρέβεζα

Κινητοποίηση στις δύο εφορίες το πρωί της Πέμπτης.

Μεσολόγγι

Αγρότες της επαρχίας Μεσολογγίου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου στη ΔΥΟ Μεσολογγίου, με αγροτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να κάνουν τη δική τους διαμαρτυρία για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Εν τω μεταξύ, μαζεύουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και συζητούν πως θα κινηθούν αργότερα για να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. 

Πελοπόννησος

Αχαΐα

Στην κατάληψη της Γ΄∆ΟΥ Πατρών προχώρησαν οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Επί ποδός βρίσκονται και οι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι συνεχίζουν τις συσκέψεις στα χωριά.

Ηλεία

Μέχρι το τέλος της βάρδιας έμειναν οι αγρότες του νοµού που απέκλεισαν τις δύο Εφορίες σε Πύργο και Αµαλιάδα. Παράλληλα, συγκροτούν και το µπλόκο της Μαραθιάς, χωρίς να αποκλείουν και άλλες κινητοποιήσεις.

Αργολίδα

Παναργολικό αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει ο ∆ήµος Ναυπλιέων τη ∆ευτέρα 27 Ιανουαρίου ως ένδειξη συµπαράστασης στους αγρότες που παλεύουν για την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθµίσεων.

 

Κρήτη

Χανιά

Με σύνθηµα να παλέψουν ενάντια στην άγρια φορολόγησή τους, στις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, στις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, στη µείωση τιµής του ρεύµατος και στο αφορολόγητο πετρέλαιο βγαίνουν στους δρόµους οι αγρότες των Χανίων.

Ηράκλειο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου Κρήτης προχωρούν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου  οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων.  Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις αγροτών στα χωριά και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με μπλόκα που θα ορίσουν οι αγροτικοί σύλλογοι.

Άγιος Νικόλαος

Σε κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου θα προχωρήσουν οι αγρότες της περιοχής το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου.

 

Νησιά

Μυτιλήνη

Παράσταση διαµαρτυρίας στη ∆ΟΥ Μυτιλήνης την Παρασκευή.

Τα αιτήματα των αγροτών

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους - να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση - απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 - κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη - να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6.Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων - όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις - να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ - να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

 

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments