....

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΤΙΜΠΕΙΤ!

Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στα κομματικά επιτελεία καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το αποψινό debate των "7", που θα ξεκινήσει στις 21:00 και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Στόχος των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να κάνουν μια πειστική εμφάνιση, να επικοινωνήσουν με αποτελεσματικό τρόπο ο καθένας το διακύβευμα των εκλογών και να θέσουν τα διλήμματα της κάλπης, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά τους, τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόκειται να στρέψουν τα βέλη τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις που θα δώσουν στα κόμματά τους ρόλο ισχυρού ρυθμιστή της επομένης των εκλογών.Image and video hosting by TinyPic

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να επιτεθεί στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα στραφεί κατά του Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες, που επικαλείται το Έθνος, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν προτίθεται να θέσει ερώτημα σε κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επτά κύκλοι ερωτήσεων

Το αποψινό ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ αναμένεται να μεταδοθεί ζωντανά και από τα ιδιωτικά κανάλια. Επίσης, θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας.

Οι αρχηγοί θα καθήσουν  στο πάνελ βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).

Στους κύκλους συζητήσεων προστέθηκε ακόμη μία ενότητα και αφορά την κοινωνική πολιτική. Έτσι, συνολικά θα διεξαχθούν επτά κύκλοι ερωτήσεων με τις εξής θεματικές ενότητες:

    Οικονομία/ Ανάπτυξη/ Ανεργία
    Παιδεία/ Υγεία/ Διοίκηση
    Κοινωνική Πολιτική
    Μεταναστευτική Πολιτική
    Εξωτερική Πολιτική

Στη συνέχεια θα τεθεί μια ελεύθερη ερώτηση από κάθε δημοσιογράφο, ενώ στον τελευταίο κύκλο συζήτησης οι αρχηγοί θα κάνουν τοποθετήσεις και θα μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις σε άλλους αρχηγούς.

Κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30'' και η απάντηση 1,30''. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση θα έχει διάρκεια έως 15'' και η απάντηση έως 30''.

"Στο κόκκινο" η προετοιμασία και στην ΕΡΤ

Εντατικές προετοιμασίες γίνονται και στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Οι τεχνικοί πρόσθεσαν τις τελευταίες λεπτομέρειες στο ειδικά κατασκευασμένο σκηνικό που στήθηκε στο studio που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία και οι δημοσιογράφοι ακόνισαν τις πένες τους για τις ερωτήσεις.

Tο μεσημέρι της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δημοσιογράφων που θα μετέχουν στο debate, στην Αγ. Παρασκευή, με στόχο τον καθορισμό των κανόνων και το πλαίσιο των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στους αρχηγούς των κομμάτων, υπό τον συντονιστή της βραδιάς Πάνο Χαρίτο.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην αίθουσα που θα φιλοξενήσει την τηλεμαχία και αποχώρησαν από το Ραδιομέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας θα πραγματοποιηθεί στο studio 3 του 1ου ορόφου εκεί από όπου μεταδίδεται η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή».

Ο Αλ. Τσίπρας θα προετοιμαστεί στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Β. Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Π. Καμμένος στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης, η Φ. Γεννηματά στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δ. Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Π. Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου, ο Στ. Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης κι οι δημοσιογράφοι στο γραφείο του Κ. Χαλβατζάκη.

 

Οι αρχηγοί θα μπορούν να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί

Δύο αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν θα έχει η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στις 21.00. 

Έπειτα από αρκετή συζήτηση, η διακομματική κατέληξε σε κάποιες αλλαγές με σκοπό να μην είναι το ντιμπέιτ η γνωστή διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, να μπορούν οι αρχηγοί να απευθύνουν ερώτηση ο ένας στον άλλο ή και να απαντήσουν σε ερώτηση που τους έχει προηγουμένως υποβληθεί. 

Κάπως έτσι αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας και δευτερευόντως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να δεχθούν τις περισσότερες ερωτήσεις. Πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι αφού ντιμπέιτ έχουν να γίνουν από το 2009. Ο μόνος που ήταν τότε αρχηγός και έχει παρόμοια εμπειρία είναι ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει όμως και εμπειρία από την διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΕ, όταν σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει είχε κερδίσει τις εντυπώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός από τον κ. Μεϊμαράκη με τον οποίο θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά και στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχει απέναντί του και τους δύο αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς, δηλαδή τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον μέχρι προ μηνός σύντροφό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο μόνος σύμμαχος του κ. Τσίπρα, στο δεξί του χέρι κατά την γνωστή διαφήμιση, είναι ο Πάνος Καμμένος ο οποίος θα συναντηθεί τηλεοπτικά για πρώτη φορά με τον άσπονδο πολιτικό εχθρό του Σταύρο Θεοδωράκη. 

Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύμαμη των κομμάτων τους, δηλαδή Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γενηματά. Τον συντονισμό θα έχει ο κεντρικός παρουσιαστής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος. Η αναμέτρηση θα γίνει στα στούντιο της ΕΡΤ, ενώ διαμορφώνεται και το μπαρ της δημόσιας τηλεόρασης σε κέντρο τύπου. Ερωτήσεις θα υποβάλλουν οι έξι δημοσιογράφοι από τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Από το Mega η Όλγα Τρέμη ή ο Γιάννης Πρετεντέρης, από τον Αντ1 η Μαρία Χούκλη, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star η Μάρα Ζαχαρέα και από το Ε ο Μάκης Γιομπαζολιάς.

Μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η διακομματική είναι οι δημοσιογράφοι να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Πάντως υπήρξαν επιφυλάξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Πρετεντέρη αν και περισσότερο αφορούν το ντιμπέιτ Τσίπρα- Μεϊμαράκη. 

Η διακομματική αποφάσισε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί:


Υπάρχουν οι εξής Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

 
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
 
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
 
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
 
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - 'Αμυνα
 
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου
 
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.
 
Χρόνος τοποθέτησης: Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30''. Η απάντηση διαρκεί έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.
 
Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.
 
Σειρά δημοσιογράφων - καναλιών: Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.
 
Σειρά αρχηγών: Με την κοινοβουλευτική δύναμη.

Τα όσα αφορούν τους δημοσιογράφους αναμένεται να καθοριστούν σε κοινή τους συνάντηση σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι όπου θα ξεκαθαρίσει και ποιος θα εκπροσωπήσει το Mega.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments