....

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιμελητήριο Πέλλας: Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό

Στο επίκεντρο ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης–Γιαννιτσών–Έδεσσας, οι μεγάλες υποδομές και η στήριξη της επιχειρηματικότητας – Σειρά κατ’ ιδίαν επαφών του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη

Στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τους παραγωγικούς φορείς, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, μεταφέροντας στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες του Νομού και τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική και παραγωγική του κοινότητα.

Το Επιμελητήριο Πέλλας είχε ήδη αποστείλει στον Πρωθυπουργό ολοκληρωμένο υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την επιχειρηματικότητα, την παραγωγική δραστηριότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πέλλας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει την παραγωγή, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την εξωστρέφεια, δημιουργώντας ουσιαστικές προϋποθέσεις βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.

Οι θέσεις αυτές δεν προέκυψαν αποσπασματικά, αλλά αποτελούν προϊόν συστηματικής προετοιμασίας και ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική επιχειρηματική και παραγωγική κοινότητα, μέσα από πέντε συντονισμένες συναντήσεις διαφορετικών ομάδων εργασίας, ώστε το τελικό πλαίσιο προτάσεων να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας του Νομού.

 

Προτεραιότητα στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης–Γιαννιτσών–Έδεσσας

Στην τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης–Γιαννιτσών–Έδεσσας, ενός έργου στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς νέες καθυστερήσεις, οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη υλοποίησης του έργου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την οδική ασφάλεια, τη μείωση του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας της Πέλλας και των σημαντικών τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών της. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα αποτελεί την πρώτη σε προτεραιότητα στρατηγική αναπτυξιακή υποδομή που θέτει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο των θέσεών του ενόψει της ΔΕΘ 2026.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο Φράγμα Αλμωπαίου, καθώς και στο Αρδευτικό Δίκτυο του Φράγματος Αλμωπαίου, ως δύο διακριτά έργα με ιδιαίτερη σημασία για την αναπτυξιακή και παραγωγική δυναμική της περιοχής.

Στις αναπτυξιακές προτεραιότητες που τέθηκαν περιλαμβάνονται ακόμη η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πέλλα, η οργανωμένη ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης μέσω των Επιχειρηματικών Πάρκων, της θεσμοθέτησης των άτυπων συγκεντρώσεων επιχειρήσεων σε πάρκα εξυγίανσης, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Οι βασικές παρεμβάσεις για την επιχειρηματική κοινότητα

Τέθηκαν παράλληλα κρίσιμα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του Επιμελητηρίου και επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Πέλλας.

Μεταξύ αυτών, η ανάγκη για ένα σταθερότερο και δικαιότερο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, με κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και του τέλους επιτηδεύματος και μείωση της προκαταβολής φόρου, των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, καθώς και για ουσιαστικότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, μέσω μείωσης των τραπεζικών προμηθειών και του συνολικού κόστους δανεισμού.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, στην παροχή ισχυρότερων κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, μεταποίηση, εκσυγχρονισμό, καινοτομία και εξωστρέφεια, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής των χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων στις πραγματικές δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας.

Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων αφορούσε ακόμη την αγορά εργασίας και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, τον ορεινό και χειμερινό τουρισμό και τις ανάγκες των μικρών οικογενειακών καταλυμάτων, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αναλογικότητα των διοικητικών κυρώσεων, τις ρυθμίσεις οφειλών και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυβερνοασφάλεια των μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, τέθηκε η ανάγκη διεύρυνσης της πρόσβασης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε εργαλεία μικροχρηματοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 25.000 ευρώ, ως στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας.

Κατ’ ιδίαν επαφές για τα κρίσιμα ζητήματα της Πέλλας

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο, στους οποίους μετέφερε ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και συνολικά την αναπτυξιακή προοπτική της Πέλλας.

Ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Θανάση Κοντογεώργη, με τον οποίο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα του ΞΕΝΙΑ Έδεσσας. Ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής εξέλιξης στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο παραμένει σε στασιμότητα, παρά τη σημασία που θα μπορούσε να έχει η αξιοποίηση του ακινήτου για την Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή. Η θεσμική παρακολούθηση του ΞΕΝΙΑ Έδεσσας περιλαμβάνεται ρητά στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Επιμελητηρίου.

Κομβικής σημασίας ήταν η ενημέρωση για την πορεία του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης–Γιαννιτσών–Έδεσσας. Κατά την κατ’ ιδίαν επαφή με τον Υπουργό κ. Δήμα, επιβεβαιώθηκε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί χωρίς την κατάθεση ενστάσεων και ότι πλέον απομένει η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου σε οριστικό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον Ιανουάριο προβλέπεται η υπογραφή της τελικής σύμβασης για την έναρξη του έργου.

Ο Πρόεδρος είχε ακόμη επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τις αποζημιώσεις των παραγωγών κερασιού της Πέλλας, με τον Υπουργό να επιβεβαιώνει ότι η καταβολή τους προβλέπεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν επαφές με τους Υπουργούς κ. Κωστή Χατζηδάκη και κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, στους οποίους τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις αναπτυξιακές ανάγκες του Νομού.

Το Επιμελητήριο Πέλλας υπογραμμίζει ότι οι θέσεις που κατέθεσε δεν αποτελούν αποσπασματική καταγραφή αιτημάτων, αλλά ένα συνεκτικό πλαίσιο αναπτυξιακών και επιχειρηματικών προτεραιοτήτων, βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας, με στόχο τη διαμόρφωση μιας Πέλλας με σύγχρονες υποδομές, ισχυρό πρωτογενή τομέα, ανταγωνιστική μεταποίηση, βιώσιμες επιχειρήσεις, περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Το Επιμελητήριο Πέλλας θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη των ζητημάτων που τέθηκαν και να παρεμβαίνει θεσμικά, με τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διεκδικώντας συγκεκριμένες λύσεις για την επιχειρηματική κοινότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού.

Διαβάστε εδώ το πλήρες υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του Επιμελητηρίου Πέλλας ενόψει της ΔΕΘ 2026.

 

2026 08 28 195448 2026 08 28 195433 2026 08 28 195420 2026 08 28 195410

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments