....

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ": ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της "Αυγής" εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή της κυκλοφορίας της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας.

Οπως έγινε γνωστό το σημερινό φύλλο είναι το τελευταίο που κυκλοφόρησε, ενώ γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους ότι προς το παρόν δεν θα γίνουν απολύσεις.

 

Η έκδοση του κυριακάτικου φύλλου θα συνεχιστεί κανονικά, όπως και η λειτουργία της ιστοσελίδας.

"Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας "Η Αυγή" με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας "avgi.gr”" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της εφημερίδας την οποία δημοσιεύει το σάιτ avgi.gr.

Προστίθεται ότι "Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ' όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Διαβάστε Επίσης

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, Αθήνα, 25/06/2024".

Το παρασκήνιο της "Αυγής": Η εξαγγελία Κασσελάκη και η γκάφα με Πλουμπίδη-Μπελογιάννη

ΑΥΓΗ

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μία ημέρα μετά την ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μέσω διαδικτύου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στο κόμμα του.

"Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Θα σας παρουσιάσω και άλλες αλήθειες με στοιχεία στο ερχόμενο διάστημα, για να καταλάβετε τι παρέλαβα. Και οικονομικά και οργανωτικά", σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι "παρέλαβα χάος".

 Σήμερα ήταν η σειρά της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, η οποία εξήγησε το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων του κόμματος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι "ο πρόεδρος λέει ότι πρέπει να υπάρξει επίπονος εξορθολογισμός στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών. Γνωρίζουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα", ενώ προσέθεσε:

"Δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν λέει πως παρέλαβε καμμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Θα σταθώ στο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό που λέει είναι, ότι δεν θα συμβιβαστεί με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα, για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος".

Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό των "Παραπολιτικών" ότι "έχω στο χέρι μου αυτή τη στιγμή ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία που έχει μια εφημερίδα που έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων".

Μάλιστα, υπέπεσε και σε γκάφα ολκής, καθώς έκανε αναφορά σε μία παλιά φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη που κρατούσε στα χέρια του την "Αυγή". Μόνο που ο Μπελογιάννης είχε εκτελεστεί στις 30 Μαρτίου 1952, πέντε μήνες δηλαδή πριν κυκλοφορήσει η Αυγή, και το έντυπο κρατούσε ο Νίκος Πλουμπίδης...

Έπεσε στο μισό η επιχορήγηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Απογευματινής", η κρατική επιχορήγηση έπεσε στο µισό από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31,53%, δηλαδή µειώθηκε κατά 4.000.000 ευρώ (από τα 8.000.000 ευρώ που έπαιρνε έως το 2019).

Μειώθηκαν επίσης και τα χρήµατα που δίνουν οι βουλευτές µε τη µορφή συνδροµών στο κόµµα, αφού από 80 που ήταν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του 2019 µειώθηκαν σε 36, που σηµαίνει 600.000 ευρώ λιγότερα στα ταµεία.

Το οικονοµικό πρόβληµα γίνεται μεγαλύτερο αν συνυπολογιστεί ότι περίπου 3.500.000 ευρώ τον χρόνο πηγαίνουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριµένα δίνονται 250.000 ευρώ επί 14 µήνες. Οι 250.000 ευρώ αφορούν τη µισθοδοσία και την τήρηση των προγενέστερων ρυθµίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άλλες εισροές χρηµάτων, ενώ οι διαφηµίσεις µόλις καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα.

Διαβάστε Επίσης

 

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν μήνες τώρα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποφασίζει τον περασμένο Δεκέμβριο να δώσει δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν τα "δώρα" στους εργαζόμενους των ΜΜΕ του κόμματος.

Παράλληλα, από τότε υπήρχε έντονος προβληματισμός στην πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση της κυκλοφορίας του ημερήσιου φύλλου της κομματικής Αυγής.

ΕΣΗΕΑ: Έντονη διαμαρτυρία για την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της "Αυγής"

ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του "με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Ένωση Συντακτών τονίζει ακόμα τα εξής: "Αυτός ο "ξαφνικός θάνατος" αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων".

Η ιστορία της "Αυγής"

Η εφημερίδα "Αυγή" εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1952, με πρώτο διευθυντή τον Βασίλη Ευφραιμίδη, τον οποίον διαδέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Η έκδοσή της απαγορεύτηκε από την χούντα των συνταγματαρχών και επανακυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1974 από το ΚΚΕ εσ.

Στον πρώτο κύκλο συνεργατών συνυπήρχαν προσωπικότητες όπως οι Ηρακλής Τζάθας, Τάσος Βουρνάς, Λεωνίδας Κύρκος, Σπύρος Λιναρδάτος, Θανάσης Τσουπαρόπουλος, Ασημάκης Γιαλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Αρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη και άλλοι.

Σύντομα ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος βρέθηκαν στην εφημερίδα, ενώ στο δημοσιογραφικό εργαστήρι, όπως αποδείχθηκε η "Αυγή", μαθήτευσαν εκατοντάδες νέοι και νέες, αρκετοί από τους οποίους διέπρεψαν και θα στελέχωσαν άλλα έντυπα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments