....

ΕΚΤΟΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Οι επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας που τον οδήγησαν στην ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρελθόν αποτελεί πλέον η κοινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη μετά τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας και την επίμαχη ανάρτηση που «έθεσε εκτός εκλογικής μάχης» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και συνιστά μία αποφασιστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του και αναμένεται να προτείνει να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο πρώην υπουργός, θέση που δεν αναμένεται να αμφισητηθεί. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να οδηγήσει σταδικά σε πλήρη ρήξη, με ορίζοντα την διαγραφή του.

Η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, , προφανώς δεν ήταν εύκολη. Ιδίως από την στιγμή που η διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υποψηφίου (και πρώτου σε σταυρούς στις εκλογές του 2019) στα Χανιά, εκδηλώθηκε λίγο πριν τη προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Δηλαδή σε μια περίοδο όπου η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτονόητο προαπαιτούμενο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο την ανάρτηση που είχε κάνει πριν επτά ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «μια χειμερινή βουτιά βοηθάει πάντα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις». Μια επισήμανση που έγινε ην ίδια ημέρα που ο Παύλος Πολάκης είχε για πρώτη φορά τοποθετηθεί δημόσια «απέναντι» στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, απαιτώντας την ένταξη του Μ. Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων και απειλώντας με αποχώρηση.

Η πορεία ρήξης

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απαντήσει στην κριτική που ασκούνταν στο ύφος με το οποίο ασκούσε κριτική ο Παύλος Πολάκης. Παρόλα αυτά είχε στηρίξει τον «αψύ Κρητικό», ενώ κατά την διανομή αρμοδιοτήτων στους τομείς εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ του είχε αναθέσει τα ζητήματα διαφάνειας, με τον Παύλο Πολάκη να αναδεικνύει αρκετά ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή σε οργανωτικό επίπεδο είχε δώσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έναν σαφή και διακριτό ρόλο, απολύτως συμβατό με τα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Στον οποίο μάλιστα – κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Με αυτό ως βάση ο Παύλος Πολάκης, κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός ιδιαίτερου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που ενίσχυσε την ήδη σημαντική απήχησή του σε ένα τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τις τελευταίες (και προεκλογικές) εβδομάδες, φάνηκαν σαφή σημάδια σχετικά με το ότι ο βουλευτής Χανίων μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε μία ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική πλατφόρμα. Τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή διαμόρφωσε τους όρους άσκησης προσωπικής πολιτικής και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δημόσιο κριτή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ήταν το «όριο» το οποίο ξεπεράστηκε.

Έτσι πριν από 7 ημέρες ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε μία σαφή «κίτρινη κάρτα» με τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τον συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων του κόμματος, από τα όργανά τα οποία εκλέχθηκαν στο τελευταίο του συνέδριο όπως και τις θεσμοθετημένες εσωτερικές του διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα ανάρτηση που «απέπνεε» ένα έντονα ρεβανσιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ύφους, ζητώντας διώξεις συγκεκριμένων προσώπων (δημοσιογράφους, δικαστικούς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών).

Σε προγραμματικό επίπεδο κατέθεσε προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τη κρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά μόλις μια ημέρα μετά από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην οποία επισήμαινε πως «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Επίσης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η απαίτηση του για την ένταξη του Μ.Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, η οποία θεωρείται ότι θα ενίσχυε αποφασιστικά την εκλογική επίδοση του πρώην υπουργού.

Τι θα κάνει πλέον ο Πολάκης;

Πλέον μένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για το τι πρόκειται να πράξει εφεξής ο Παύλος Πολάκης. Ιδίως μετά τα «μηνύματα» που στέλνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εικονίζεται να κάνει «βόλτα στα Σφακιά». Ο κρητικός πολιτικός αναφέρεται σε «τόπους με απεριόριστους ορίζοντες» και «λεβέντες ανθρώπους». Φράσεις που πολλοί εκτιμούν ότι περιγράφει αυτό που αντιλαμβάνεται ως το πολιτικό του μέλλον.

Επίσης ενδιαφέρον προκαλεί μία ακόμη φράση του σχετικά με το ότι «θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ' αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14». Αναφορά η οποία σχετίζεται με την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 
Νέο ρήγμα ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον βουλευτή Χανίων • Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις • Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. «τρέχουν» να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση • Η ανάρτηση Πολάκη μετά το άδειασμα από την Κουμουνδούρου • Καταδίκη και από την ΕΣΗΕΑ

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του βουλευτή Χανίων, μετά και τη νέα εμπρηστική του ανάρτηση που προκάλεσε αντίδραση και από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας με απόφασή του τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ την Τρίτη που θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, το ζήτημα του βουλευτή Χανίων θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω άτυπης ενημέρωσης είχε δώσει σκληρή απάντηση στον Παύλο Πολάκη και τα όσα υποστήριξε σε ανάρτησή του για «βαθύ κράτος», δικαστές και δημοσιογράφους, εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο κρητικός βουλευτής θέτει εαυτόν εκτός της εκλογικής μάχης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει σχετικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης».

Η ενόχληση για τον Παύλο Πολάκη είναι δεδομένη, καθώς αυτό είναι το δεύτερο άδειασμα από την ηγεσία του κόμματος, καθώς είχε προηγηθεί η κόντρα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, υποστήριζαν ότι η συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνει «προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ προσέθεταν ότι οι ενέργειες αυτές αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα δημοκρατικό, ωστόσο οι θέσεις του κόμματος είναι αυτές που λαμβάνονται συλλογικά και οι υποψήφιοι πρέπει να τις εκφράζουν στον δημόσιο διάλογο και όχι τις προσωπικές τους απόψεις.

Η ανάρτηση Πολάκη που προκάλεσε αντιδράσεις.

 

Η ανάρτηση μετά το άδειασμα από την Κουμουνδούρου

Ο βουλευτής Χανίων προχώρησε σε δεύτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, χωρίς να τοποθετείται ευθέως για τις εξελίξεις, αλλά σχολιάζοντας «Βόλτα στα Σφακια σήμερα ,στην Ανωπολη με τη Δωρα. Σε τόπους με απεριόριστους ορίζοντες ,καθαρο αέρα και λεβεντες ανθρώπους (χωριο της μάνας μου). Θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14.»

 

Τρέχουν να εκμεταλλευτούν την σύγκρουση

Την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη σχολίασε με αιχμηρό τρόπο από νωρίς η Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας «Ο κ. Πολάκης ακολουθώντας την τοξική γραμμή Τσίπρα, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξαναγυρίσει στις εποχές της "κάτω πλατείας", τότε που έστελνε ομάδες σε σπίτια και ταβέρνες για να τραμπουκίσουν. Σήμερα στοχοποιεί και απειλεί ευθέως με προγραφές, δημοσιογράφους και δικαστές επειδή έχουν διαφορετική άποψη από αυτή του κ. Πολάκη και του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έμαθαν, τίποτα δεν άλλαξαν»

Μετά και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, η γαλάζια παράταξη επανήλθε και ζητά, ουσιαστικά, διαγραφή του βουλευτή, προσθέτοντας και το όνομα του Νίκου Παππά, αποδεικνύοντας ότι θα κάνει σημαία τις εξελίξεις στο ειδικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. «οι χυδαιότητες, οι απειλές και οι προγραφές κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κρατικών λειτουργών από τον κ. Πολάκη δεν μπορούν να καλύπτονται με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια. Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κανει ο κ. Τσιπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επισης αυτονοητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππα».

Αιχμηρό και το σχόλιο από το γραφείο της Χαριλάου Τρικούπη, με το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και να συνδέει το επεισόδιο με τον Πολάκη με την υπόθεση του Νίκου Παππά.

Αναλυτικά:

Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, *δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου*. 

Έρχονται, δε, σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πως θα είναι η επόμενη φορά *«είτε με το καλό είτε με το άγριο»*, αλλά και της *πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά*, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων.

Ο κ. Τσίπρας, που στην τελευταία συνέντευξη του εμφανίστηκε δήθεν μετανοημένος για τη χειραγώγηση των θεσμών που συνειδητά επιχειρήθηκε επί διακυβέρνησής του, όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν.

*Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος*.

Για άλλη μια φορά, *η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της Νέας Δημοκρατίας*.

*Ο τόπος χρειάζεται μια πραγματικά εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας για να κλείσει ο κύκλος της οδυνηρής για το δημόσιο συμφέρον διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη*.

Καταδικάζει και η ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει αδιανόητη και ανεπίτρεπτη τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών και αξιωματούχων από τον Παύλο Πολάκη εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών τονίζοντας ότι «για πολλοστή φορά επιλέγει τη στρατηγική της έντασης δηλητηριάζοντας τον δημόσιο λόγο με αλαζονεία και απειλές».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Ανεπίτρεπτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών και αξιωματούχων από τον Βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παύλο Πολάκη μέσω ανάρτησης του στα SOCIAL MEDIA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την στάση τού κ. Πολάκη ο οποίος για πολλοστή φορά επιλέγει την στρατηγική της έντασης δηλητηριάζοντας τον δημόσιο λόγο με αλαζονεία και απειλές.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments