....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΆΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ”

Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η απόφαση της Πολιτείας να μη συμμετάσχει οικονομικά, για την περίοδο 2021-2022, στο Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους», το οποίο υλοποιούν οι Δήμοι της χώρας. Το ως άνω πρόγραμμα λειτουργεί αδιάλειπτα, εδώ και σαράντα χρόνια και παρόλο που υποχρηματοδοτούνταν, διατηρήθηκε ζωντανό, ακόμη και στα χειρότερα χρόνια των μνημονίων. Αξίζει να επισημανθεί ότι, τα Προγράμματα
«Άθληση για Όλους» αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας και ανταποκρίνονται σε όλες τις ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες. Η δε συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα αθλητικής άσκησης έχει αδιάσειστα αποδειχθεί ότι, αυξάνει την ευρωστία και την ευεξία του ατόμου και το προφυλάσσει από χρόνιες σωματικές, νοητικές και ψυχικές ασθένειες. Συν τοις άλλοις, η κατάργησή του θα οδηγήσει 1.100 και πλέον Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής στην ανεργία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε, το ταχύτερο, αφενός, να αναθεωρήσετε και να άρετε την απόφασή σας για μη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους», για την φετινή περίοδο 2021-2022, και αφετέρου, να εγκρίνετε άμεσα την πρόσληψη πτυχιούχων του Τμήματος Φυσικής Αγωγής για στελέχωση όλων των χώρων άθλησης των Δήμων, αν και εφόσον, σκοπός και θέση σας, όπως διατείνεσθε, είναι η αναβάθμιση, η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός των ως άνω προγραμμάτων;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΠΟΑ 24/09/2021
Α. Π.: 456737
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ^™ 10.59.06 '■
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙ^^ψΚΦ.Α|Α·ίΙΓΡΑφΟ ΑΣΙΑΣ &
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ υπογεγραμμένο
Πληροφορίες : Β.Πολυχρόνη    Anastasia Drosou
Τηλέφωνο : 213.131.7084
Email: bpolichroni@gga.gov.gr
ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτές κ.κ. Αβδελά Απ. και Χητά
Κ.
Α.Π. Γρ.Κ/Ε: 595
Θέμα: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 9239/22-9-2021 ερώτηση των κ.κ. Βουλευτών Αβδελά Απ. και Χητά Κ..
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/452631/23-9-2021 εισερχόμενη ερώτηση.
Σε απάντηση της ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Αβδελά Απ. και Χητά Κ., σας γνωρίζουμε ότι:
Τα «Προγράμματα Αθλησης για Όλους» ούτε καταργούνται, ούτε περικόπτονται, αλλά διαμορφώνεται νέο λειτουργικότερο πλαίσιο, με κανόνες ελέγχου, διαφάνειας και αξιολόγησής τους. Στους βασικούς άξονες της πολιτικής μας έχουμε εξαρχής εντάξει και τον μαζικό αθλητισμό, την άθληση για όλους. Διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε τους κατάλληλους χώρους άθλησης, για να γαλουχήσουμε τους πολίτες και ειδικά την νεολαία στην άθληση, για να συνδυάσουμε τον αθλητισμό με την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Έχουν εγκριθεί τα φετινά ΠΑγΟ των Δήμων και των φορέων τους, καθώς και οι σχετικές θέσεις των Γυμναστών, συνεπώς δεν μένουν άνεργοι.
Η μη οικονομική συμμετοχή μας υπό την παρούσα δομή των ΠΑγΟ, η οποία είναι εξόχως προβληματική είναι πρόσκαιρη. Γι’ αυτό συστήνεται Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους από
⦁    Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
⦁    Υπουργείο Εσωτερικών,
⦁    ΚΕΔΕ,
⦁    Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής
⦁    Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
⦁    Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή,
Η αποστολή της ομάδας εργασίας είναι :
Α) Να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των ΠΑγΟ:


Β) Να είναι περισσότερο αποδοτικά με στοχευμένες δράσεις και να βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, παντού στη χώρα, ώστε το ετήσιο κόστος τους (6,439 εκατ. ευρώ) να έχει αντίκρισμα στους φορολογούμενους.
Το υφιστάμενο πλαίσιο των ΠΑγΟ είναι προβληματικό και αδύναμο διότι:
⦁    περιορίζεται το πανελλαδικό κοινωνικό δικαίωμα στη μαζική άθληση, καθώς το 70% των Προγραμμάτων υλοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη,
⦁    δεν ακολουθούνται διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των γυμναστών,
⦁    είναι ανύπαρκτος ο μηχανισμός ελέγχου και δεν υπάρχει καμία διαδικασία αξιολόγησής τους.
Τα στοιχεία της τελευταίας 6ετίας (πλην της σεζόν 2020-2021, εξαιτίας της πανδημίας) δείχνουν πως στους 332 Δήμους ανά την Επικράτεια:
⦁    Μόλις 78 Δήμοι (23,5%) υλοποίησαν ΠΑγΟ το 2019-2020
⦁    Μόλις 58 Δήμοι (17,8%) υλοποίησαν ΠΑγΟ το 2018-2019
⦁    Μόλις 80 Δήμοι (24,6%) υλοποίησαν ΠΑγΟ το 2017-2018
⦁    Μόλις 75 Δήμοι (23,1%) υλοποίησαν ΠΑγΟ το 2016-2017
⦁    Μόλις 91 Δήμοι (28%) υλοποίησαν ΠΑγΟ το 2015-2016.
Η αθλητική μας μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται στον επαγγελματικό και αγωνιστικό αθλητισμό, δεν περιορίζεται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό! Η αθλητική μας μεταρρύθμιση, γίνεται βήμα-βήμα και αφορά στο σύνολο του αθλητισμού, στο σύνολο της αθλητικής οικογένειας, στο σύνολο της κοινωνίας!
Την τελευταία πενταετία (πλην της περιόδου 2020-2021), διότι ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, λόγω της πανδημίας, υλοποιήθηκαν μόλις 42 προγράμματα ΠΑγΟ, εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακών μέσων.
Η γεωγραφική κατανομή των Δήμων που αιτούνται και υλοποιούν ΠΑγΟ έχει ως εξής:
⦁    Πάνω από τα 2/3 των ΠΑγΟ υλοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
⦁    Στους μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους (Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα κλπ) τα ΠΑγΟ υλοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά.
Δυστυχώς οι νησιώτικοι, ορεινοί Δήμοι αλλά και οι απομακρυσμένες περιοχές δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ΠΑγΟ.
Τα ΠΑγΟ επιβάλλεται να επανεξετασθούν πλήρως, διότι:
⦁    Τα ποσά που δαπανώνται (6,439 εκατ. ευρώ ετησίως) δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητα τους στις τοπικές κοινωνίες και για τους λόγους αυτούς εγείρονται εύλογες διαμαρτυρίες.
⦁    Περιέχουν εγγενείς αδυναμίες, οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευθούν με απλές διορθωτικές παρεμβάσεις.
Με βάση τις εγγενείς αδυναμίες επανεξετάζουμε και διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο της άθλησης για όλους. Το πλαίσιο αφορά σε δύο άξονες:
⦁    στο σχέδιο νόμου, που θα έρθει στην Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο έχουμε εισάγει ρυθμίσεις για την άθληση για όλους,


* στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου του Προγράμματος Αθλησης για Όλους, το οποίο εντάσσουμε στο ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων μεταξύ Υφυπουργείου Αθλητισμού και Αυτοδιοίκησης στον τομέα του αθλητισμού.
Αναδιαμορφώνουμε, τα ενισχύουμε και διευρύνουμε τη βάση των συμμετεχόντων με στόχο τη συμμετοχή όλων.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των ΠΑγΟ με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους, αποφασίσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους. Θέλουμε τα ΠΑγΟ να καταστούν αποδοτικότερα, να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των αθλουμένων τους ανά την Επικράτεια, να προωθούν στην πράξη τον μαζικό αθλητισμό.
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή σε νησιωτικές περιοχές. Κι επιπλέον να ελέγχεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.
Στόχος μας, λοιπόν, είναι η αναδιαμόρφωση των ΠΑγΟ από την νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά, με διαφάνεια.
Επιπλέον δημιουργήσαμε για πρώτη φορά Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και θεσπίσαμε ότι αθλητικό σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα ή στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
Σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση το Μητρώο Αθλητικών Υποδομών της χώρας Χάρις στον «ΠΕΛΟΠΑ», το πρόγραμμα που αναπτύξαμε με την ΚΕΔΕ, για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε και το διευρυμένο και αναδιαμορφωμένο πλαίσιο των ΠΑγΟ.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Εσωτερική διανομή:
1.    Γρ. Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού
2.    Γρ. Γεν. Γραμμ. Αθλητισμού


1.    Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Επεξεργασίας & Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments