....

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ‘ΠΑΝΑΛΒΑΝΙΣΜΟΥ’

Ο Σερτζάν Γκράοβατς, ιστορικός και πολιτικός αναλυτής, από το Κέντρο Κοινωνικής Σταθερότητας αξιολογεί ότι οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα σηματοδοτηθούν από έναν πολιτικό αγώνα μεταξύ των αλβανικών κομμάτων με την πρόθεση του (πρωθυπουργού του Κοσόβου) Αλμπίν Κούρτι να επιβληθεί στα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα ως πανβαλκανικός ηγέτης μέσω την ιδέα μιας «μεγάλης Αλβανίας» και ως εκ προσπαθεί να εκτοπίσει την επιρροή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Η μελλοντική κυβέρνηση στα Σκόπια θα εξαρτηθεί από πιο αλβανικό κόμμα θα ηγηθεί στις εκλογές

Σχολιάζοντας, στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, τις πρόσφατα ανακοινωθείσες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο Γκράοβατς λέει ότι είναι κάπως προβλέψιμες όταν πρόκειται για τα σλαβικά κόμματα των Σκοπίων, επειδή ο αγώνας θα γίνει μεταξύ των δύο παραδοσιακά μεγαλύτερων κομμάτων: VMRO-DPMNE και SDSM.

«Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι λιγότερο σημαντικό σε αυτό το σημείο παρόλο που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους. Είναι πιο σημαντικό ποια αλβανικά κόμματα θα κερδίσουν την κυρίαρχη θέση και με ποιο από τα δύο αυτά κόμματα θα ταχθούν. Από αυτό θα εξαρτηθεί και ο σχηματισμός της μελλοντικής κυβέρνησης», επισημαίνει ο Γκράοβατς.

Ο Αλμπίν Κούρτι θα προσπαθήσει να αναδειχθεί παναλβανικός ηγέτης

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πρώτη επιλογή είναι το DUI, το κυβερνών κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού στην τεχνική εντολή του Ταλάτ Τζαφέρι, και ότι ο Αλμπίν Κούρτι προσπαθεί να σχηματίσει ένα μπλοκ της αντιπολίτευσης, μέσω του οποίου όχι μόνο θα αναλάβει την εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και να επιβληθεί ως παναλβανικός ηγέτης.

«Ο Κούρτι προσπαθεί να επιβεβαιωθεί ως παν-αλβανός ηγέτης, ο πιο αναγνωρίσιμος από όλους τους Αλβανούς και οι αξιωματούχοι του έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την αλβανική αντιπολίτευση στην Βόρεια Μακεδονία, τους αντιπάλους αυτών που βρίσκονται στην εξουσία, το DUI.

 Κατά κάποιο τρόπο, αποφάσισε να μπει στην κούρσα όσον αφορά τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και να στηρίξει την αντιπολίτευση για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει την κυρίαρχη θέση μεταξύ των Αλβανών και θα είναι αυτοί που θα έρθουν στην εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία.

Έτσι, το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης του Κοσόβου, θα ενισχύσει την επιρροή του σε αυτή τη χώρα. Και δεν κρύβεται από τον Κούρτι ότι σκοπεύει να ενώσει τους Αλβανούς στα Βαλκάνια», λέει ο Γκράοβατς.

Ο Κούρτι θέλει να ενοποιήσει όλους τους Αλβανούς στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κούρτι υποστηρίζει ανοιχτά τις ιδέες του Συνδέσμου της Πρίζρεν και της «μεγάλης Αλβανίας», οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα αποτελέσουν βασικό μήνυμα προς τους Αλβανούς ψηφοφόρους.

«Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι μια περίοδος μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής και πολλοί πολιτικοί αισθάνονται ότι αυτή είναι η στιγμή τους να λύσουν τα προβλήματά τους.

Το βλέπουμε από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ανατολική Ευρώπη. Hot spots ή πιθανά hot spots ανοίγονται σε όλο τον κόσμο. Δεν θα εκπλαγώ αν ο Κούρτι έκρινε ότι αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή για εκείνον, ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ιδέα μιας μεγάλης Αλβανίας και να υλοποιήσει το ευρύτερο αλβανικό ζήτημα. Το μόνο που πιστεύω είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η βούληση των μεγάλων δυνάμεων να στηρίξουν ένα τέτοιο έργο», επισημαίνει ο Γκράοβατς.

“Γίνεται μάχη μεταξύ Έντι Ράμα και Αλμπίν Κούρτι στο αλβανικό στοιχείο”

Ο Γκράοβατς επισημαίνει ότι παίζοντας σε αυτό το «ατού» ο Κούρτι θα προσπαθήσει ταυτόχρονα να υποκαταστήσει τον κυρίαρχο ρόλο του Έντι Ράμα μεταξύ των Αλβανών στα Βαλκάνια στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

«Σε αυτόν τον αγώνα για κυριαρχία μεταξύ των Αλβανών μεταξύ Ράμα και Κούρτι, ο Τζαφέρι κλίνει περισσότερο προς τον Ράμα. Μου φαίνεται ότι ο Τζαφέρι δεν θα είναι κάποιος που θα διευκολύνει την προσπάθεια του Κούρτι να έχει μερίδιο στον έλεγχο της κυβέρνησης στα Σκόπια. Αντίθετα, θα προσπαθήσουν να καταστείλουν αυτή την επιλογή», ​​πιστεύει ο Γκράοβατς.

Τονίζει ότι επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τον Κούρτι θα είναι το γεγονός ότι ήρθε σε σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα λόγω των πιέσεων που ασκούνται στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας για τον ανταγωνισμό μεταξύ Κούρτι και Ράμα, ο Γκράοβατς λέει ότι ο Κούρτι έχει την αδιαμφισβήτητη ηγεσία μεταξύ των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και ο Έντι Ράμα στην Αλβανία, κάτι που, όπως επισημαίνει, έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα του 2021 με το Κίνημα Αυτοδιάθεσης που συμμετείχε επίσης ανεπιτυχώς.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται ο «αγώνας» για την υποστήριξη των Αλβανών στη νότια Σερβία, σε περιοχές του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας, καθώς και στα δυτικά της Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν ο Κούρτι θα νικήσει τον Έντι Ράμα».

Νομίζω ότι αυτή η ιδέα δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας αυτή τη στιγμή γιατί δεν έχει την υποστήριξη μεγάλων δυνάμεων, κυρίως της Δύσης, που υποστηρίζει τον αλβανικό παράγοντα, αλλά δεν υποστηρίζει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

 Γενικά δεν τους ενδιαφέρει η δημιουργία μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια», εκτιμά ο Γκράοβατς, σύμφωνα με τα σερβικά media.

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments