Ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα στο UCLH (University College London Hospitals) είναι ο πρώτος που έλαβε ένα καινοτόμο εμβόλιο κατά του καρκίνου, σχεδιασμένο να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Είναι η πρώτη φορά που αυτή η ανοσοθεραπεία που παρασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech θα μελετηθεί σε κλινική δοκιμή για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το NIHR UCLH Clinical Research Facility είναι ο υπεύθυνος ερευνητικός οργανισμός.
Η ερευνητική ανοσοθεραπεία mRNA κατά του καρκίνου για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) – γνωστή ως BNT116 – χρησιμοποιεί ένα αγγελιοφόρο RNA (mRNA) για να παρουσιάσει κοινούς δείκτες όγκου από τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με στόχο να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.
Το ερευνητικό εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει ειδικά τις ανοσολογικές απαντήσεις έναντι στόχων που εκφράζονται κυρίως από τα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο τοξικότητας στα υγιή, μη καρκινικά κύτταρα – σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, η οποία συχνά επηρεάζει τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα.
Ο σύμβουλος ιατρικής ογκολογίας του UCLH Siow Ming Lee, επικεφαλής της εθνικής μελέτης στη Βρετανία, δήλωσε: «Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 1,8 εκατομμύρια το 2020. Μπαίνουμε πλέον σε μια εξαιρετικά συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα”.
Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της μελέτης είναι να προσδιοριστεί εάν το BNT116 είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Στη μελέτη θα συμπεριληφθούν ασθενείς σε διάφορα στάδια του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, από το πρώιμο στάδιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία (στάδια 2 και 3) έως το προχωρημένο στάδιο της νόσου (στάδιο 4) ή τον υποτροπιάζοντα καρκίνο.
Στόχος της μελέτης είναι να καθοριστεί το προφίλ ασφάλειας και η ασφαλής δόση της μονοθεραπείας BNT116, καθώς και του BNT116 σε συνδυασμό με καθιερωμένες θεραπείες για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο, ώστε να διαπιστωθεί εάν το BNT116 έχει συνεργιστική αντικαρκινική δράση όταν χορηγείται σε συνδυασμό με αυτές τις καθιερωμένες χημειοθεραπευτικές ή ανοσοθεραπευτικές θεραπείες.
Περίπου 130 συμμετέχοντες θα εγγραφούν στη μελέτη σε 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες, με έξι επιλεγμένες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επικεφαλής της διεξαγωγής της μελέτης στο UCLH είναι η ογκολόγος του UCLH Dr Sarah Benafif.
Η Dr Benafif δήλωσε: «Το πλεονέκτημα της προσέγγισης που ακολουθούμε είναι ότι η θεραπεία στοχεύει στο να είναι εξαιρετικά στοχευμένη προς τα καρκινικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».
Ο Janusz Racz, 67 ετών, από το Λονδίνο, είναι ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή. Ο ίδιος δήλωσε: « Η Dr Benafif εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργεί το εμβόλιο και πώς διαφέρει από τη θεραπεία που είχα ολοκληρώσει πρόσφατα. Η προσδοκία είναι ότι θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου.
«Το ξανασκέφτηκα και … αποφάσισα να λάβω μέρος γιατί ελπίζω ότι θα προσφέρει άμυνα κατά των καρκινικών κυττάρων. Αλλά σκέφτηκα επίσης ότι η συμμετοχή μου σε αυτή την έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους στο μέλλον και να βοηθήσει αυτή η θεραπεία να γίνει ευρύτερα διαθέσιμη.
» Όντας και εγώ επιστήμονας, γνωρίζω ότι η επιστήμη μπορεί να προοδεύσει μόνο αν οι άνθρωποι συμφωνούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπως αυτό. Εργάζομαι στην τεχνητή νοημοσύνη και είμαι ανοιχτός στο να δοκιμάζω νέα πράγματα. Η οικογένειά μου έκανε επίσης έρευνα σχετικά με τη μελέτη και με στήριξε ώστε να λάβω μέρος».
Ο Racz έλαβε έξι διαδοχικές ενέσεις με διαφορά πέντε λεπτών σε διάστημα 30 λεπτών στο National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility.
Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικά τμήματα RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι διαδοχικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες.
Ο Lee δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η προσθήκη αυτής της επιπλέον θεραπείας θα σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου, διότι πολλές φορές στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία, ο καρκίνος επανέρχεται».
Και πρόσθεσε: «Ασχολούμαι με την έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία είχε αποτέλεσμα.
“Τώρα γνωρίζουμε ότι περίπου το 20-30% των ασθενών στο στάδιο 4 παραμένουν ζωντανοί με τη χορήγηση ανοσοθεραπείας και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, επιπλέον της ανοσοθεραπείας, θα μπορούσε να προσφέρει την επιπλέον τόνωση.
«Ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε φάση 2, φάση 3 και στη συνέχεια ελπίζουμε να γίνει πρότυπο θεραπείας παγκοσμίως και να σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».
Οι αρχικές προσπάθειες σχεδιασμού ενός εμβολίου κατά του καρκίνου χρονολογούνται από το 1891, όταν ο William Coley εισήγαγε ζωντανά βακτήρια στους όγκους των ασθενών προκειμένου να διεγείρει τον οργανισμό (το ανοσοποιητικό σύστημα) να ανταποκριθεί στη μόλυνση και, ως αποτέλεσμα, να καταπολεμήσει τους όγκους ως παράπλευρη απώλεια.
Έκτοτε, αρκετές έρευνες ανέπτυξαν εμβόλια κατά του καρκίνου με βάση τα αντιγόνα του όγκου, ορισμένα από τα οποία εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως το sipuleucel-T, το οποίο εγκρίθηκε για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη που είναι ανθεκτικός στη στείρωση.
Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της παρουσίας διαφόρων ξένων αντιγόνων, όπως είναι η σκόνη, τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες, το ανοσοποιητικό σύστημα μετατοπίζει πάντα τις αντιδράσεις του είτε προς την κατεύθυνση της ανοσολογικής ενεργοποίησης είτε προς την ανοσοκαταστολή. Ως εκ τούτου, το σχεδιασμένο εμβόλιο κατά των όγκων του πνεύμονα θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταβάλλει την ισορροπία μεταξύ ανοσολογικής ενεργοποίησης και ανοσοκαταστολής με τρόπο που να ενισχύει την ανοσία κατά του όγκου.
Τα εμβόλια που είναι ειδικά για την αντιμετώπιση όγκων είναι ικανά να προκαλέσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνουν χυμικές και κυτταρικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο ρόλο των εμβολίων κατά του καρκίνου για τη διέγερση των κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων (CTLs) ως τα κύρια κύτταρα για την καταπολέμηση των όγκων.
Εν προκειμένω, τα αντισώματα έναντι των αντιγόνων του καρκίνου θα μπορούσαν να παραχθούν ως αποτέλεσμα της χυμικής ανοσίας, οδηγώντας σε κυτταροτοξικότητα εξαρτώμενη από τα αντισώματα και το συμπλήρωμα- κατά συνέπεια, οι όγκοι των πνευμόνων μπορούν να εξαλειφθούν.
Σχόλια - Facebook Comments