....

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παραμένει το «χαράτσι» στα αγροτεμάχια, παραμένει ο συντελεστής φορολογίας της ζωικής παραγωγής στο ίδιο επίπεδο με εκείνον της φυτικής παραγωγής και διατηρούνται τα συνολικά βάρη (2 δις ευρώ ετησίως) που φόρτωσε η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα. Αυτό επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ απαντώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το νομικό πλαίσιο φορολογίας των αγροτών.

Ειδικότερα η Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Θα πρέπει να είναι σαφές, προκειμένου να αποτραπεί οποιοσδήποτε κοινωνικός αυτοματισμός, ότι όλοι οι αγρότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ετών 2011 και 2012 οι φόροι που κατέβαλαν οι αγρότες αυξήθηκαν 93 %. Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει να υπάρξει αφορολόγητο για τους μικρούς παραγωγούς, δηλαδή για εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

2. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν κυρίως χαρακτήρα διόρθωσης του γραφειοκρατικού μέρους του φορολογικού νόμου και χωρίς να υποβαθμίζεται η ανάγκη και η σημασία μιας τέτοιας απόφασης πρέπει να επισημανθεί ότι αυτά που εξαγγέλθηκαν συμπεριλαμβάνονται σε όσα είχαν προταθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στη συζήτηση στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και βέβαια δεν ικανοποιήθηκαν όλα.

3. Σε ότι αφορά το οικονομικό περιεχόμενο αυτής της εξαγγελίας, το μόνο που κάνει είναι να αναστέλλει για χρονικό διάστημα πέντε ετών την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ζητήσει εξαρχής να μην καταβάλλεται καθόλου τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.

Εκτός από τα παραπάνω πρέπει επίσης να επισημανθούν ότι:

α) Παραμένει το «χαράτσι» στα αγροτεμάχια, παρότι όπως επανειλημμένα έχει εξηγηθεί, είναι εντελώς παράλογο να φορολογούνται οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

β) Παραμένει ο συντελεστής φορολογίας της ζωικής παραγωγής στο ίδιο επίπεδο με εκείνον της φυτικής παραγωγής, δηλαδή στο ύψος του 13%, ενώ η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι να καθοριστεί για μεν τη φυτική παραγωγή συντελεστής 10%, για δε τη ζωική 5% γιατί, παρά τις προοπτικές που έχει η κτηνοτροφία παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγροτικής οικονομίας.

γ) Τέλος, διατηρούνται τα συνολικά βάρη (2 δις ευρώ ετησίως) που φόρτωσε η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, χωρίς από την άλλη να διαφαίνεται ίχνος σοβαρού πολιτικού πλαισίου για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments