....

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» ΖΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΣΔΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανησυχία μεταξύ των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης έχει προκαλέσει το κείμενο της εξουσιοδότησης των φορέων για το ΟΣΔΕ που βρίσκεται μεταξύ των δικαιολογητικών, τα οποία ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για την πιστοποίηση.

Όσοι δικαιούχοι επιδοτήσεων δεν υπογράψουν μπορούν κανονικά να καταθέσουν αίτηση ΟΣΔΕ και δεν θα χάσουν την ενιαία ενίσχυση.

Οι δικαιούχοι επιδοτήσεων καλούνται να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς το φορέα που επιθυμούν να συνεργαστούν για το ΟΣΔΕ. Και κάθε υποψήφιος για πιστοποίηση φορέας είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ εξουσιοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 5% των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο νομό που ανήκει, ώστε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό.

Όπως είναι επόμενο οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν επιδοθεί σε…. αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εξουσιοδοτήσεων. Και ήδη έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες εξουσιοδοτήσεις από δικαιούχους που υπέγραψαν είτε έχοντας εμπιστοσύνη στο φορέα τους, είτε με το φόβο να χάσουν την ενιαία ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι όσοι δικαιούχοι επιδοτήσεων δεν υπογράψουν θα μπορούν κανονικά να καταθέσουν αιτήσεις στο ΟΣΔΕ και δεν θα χάσουν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης. Οι υπογραφές εξουσιοδοτήσεων έχουν το χαρακτήρα της έκφρασης εμπιστοσύνης σε έναν φορέα για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό για την πιστοποίηση.

Αρκετοί δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης λοιπόν ανησυχούν μήπως «κρύβει παγίδες» το συγκεκριμένο κείμενο της εξουσιοδότησης που καλούνται να υπογράψουν και διστάζουν να το υπογράψουν.  Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και νομικοί κύκλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

 

Τι αναφέρεται στο κείμενο

Πιο αναλυτικά στο έντυπο του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζονται οι δικαιούχοι να εξουσιοδοτούν συγκεκριμένα πρόσωπα (π.χ. η Ένωση Πεζών έχει επιλέξει τον πρόεδρο και η Ένωση Ηρακλείου τον αντιπρόεδρο) τα οποία θα έχουν πρόσβαση στους κωδικούς των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης. Το κείμενο που ανησυχεί αρκετούς δικαιούχους αναφέρει ότι εξουσιοδοτούν το συγκεκριμένο πρόσωπο «ως ειδικό πληρεξούσιο, αντιπρόσωπο μου να υπογράφει κάθε έγγραφο, αίτηση ή δήλωση και να ενεργεί κάθε πράξη απαραίτητη για την παραλαβή του αναγνωριστικού και κωδικού πρόσβασης, για την υποβολή της αίτησης μου για την ενιαία ενίσχυση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ από το φορέα. Τέλος δηλώνω, αναφέρεται στο κείμενο,  ότι αναγνωρίζω όλες τις πράξεις του άνω πληρεξούσιου μου ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως να έγιναν από εμένα τον ίδιο».

Το ενδεχόμενο πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω του συγκεκριμένου κειμένου της εξουσιοδότησης αποκλείεται από όλες τις πλευρές. Οι δικαιούχοι άλλωστε θα κληθούν να υπογράψουν και πάγιες εντολές για την ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όταν πιστώνονται οι επιδοτήσεις, τα οποία θα αντιστοιχούν στην αμοιβή του φορέα και την κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους του ΕΛΓΑ.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν πολλοί δικαιούχοι είναι αν μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις σε ενδεχόμενο λάθους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο αρμόδιος αναπληρωτής διευθυντή της Ένωσης Πεζών Ανέστης Βασιλειάδης λέει ότι οι αιτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης θα υπογραφούν και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να κάνει κάποιος άλλος λάθος για δικό τους λογαριασμό. Και οι ενστάσεις, για τυχόν λάθη στο όλο σύστημα θα κατατίθενται κανονικά από τους δικαιούχους επιδοτήσεων.

Ανάλογη είναι και η άποψη νομικών κύκλων.

 

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments