....

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Γεωπάρκο Μπουχάρια Κοζάνης

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Κοζάνης , στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων – Βελβεντού,  υπάρχει το μοναδικό για τον Ελλαδικό χώρο γεωπάρκο Μπουχάρια.
Τα Μπουχάρια είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός που προέκυψε από την διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών. Τα Μπουχάρια είναι ιδιόμορφες χωμάτινες κολώνες που το ύψος τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μέτρα και το πλάτος τους από 1 έως 2,5 μέτρα. Συνολικά στο πάρκο υπάρχουν 20 τέτοιες κολώνες που αποτελούνται από αργίλους , άμμους , κροκάλες ενώ πιθανών λειτουργούν ως συγκολλητική ύλη τα οξείδια του σιδήρου και το διοξείδιο του πυριτίου. Στην κορυφή τους υπάρχουν πλάκες από σχιστόλιθο , οι οποίες προστατεύουν τις χωμάτινες κολώνες από περαιτέρω διάβρωση. Η ονομασία τους οφείλεται στο σχήμα τους , καθώς η όψη τους μοιάζει με καμινάδα και στην τοπική διάλεκτο η καμινάδα ονομάζεται μπουχάρι.



Ο δεύτερος ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός που συναντάμε στο πάρκο είναι τα Νοχτάρια , που η ονομασία τους προέρχεται από την λέξη όχθη. Πρόκειται για συστάδες από χωμάτινες μυτερές πυραμίδες με απόκρημνο ανάγλυφο και εκτείνονται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στις όχθες του ρέματος της Ποταμιάς. Είναι της ίδιας σύστασης και προέλευσης με τα Μπουχάρια  χωρίς όμως να έχουν στην κορυφή τους τις σχιστολιθικές πλάκες , ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης βρέθηκε στο γεωπάρκο "Μπουχάρια" και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για αυτό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντερ.
https://youtu.be/qcAphgs-7pA

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και να τις χρησιμοποιήσετε ελεύθερα.
https://drive.google.com/drive/folders/1IV_OP8Hf_sEr2a0T3Cur_BmWTCeNuA5a...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments