....

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΟΝ ΟΠΕΚ ΓΙΑ 50 ΕΥΡΩ – ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Ο Αρμίν Στάινμπαχ, 44χρονος οικονομολόγος και δικηγόρος, πιστεύει πως ο ΟΠΕΚ είναι ουσιαστικά ένα παράνομο καρτέλ, που «φουσκώνει» τεχνητά την τιμή του αργού πετρελαίου και κατά συνέπεια της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με το Bloomberg έχει αποφασίσει να μηνύσει τον οργανισμό και να ζητήσει αποζημίωση. Το ύψος αυτής; 50 ευρώ + τόκοι.

Ακούγεται αστεία, ίσως και άνευ σημασίας. Αλλά η αγωγή αυτή που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική και θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της συμμαχίας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, όπως και πληθώρα κρατικών ελεγχόμενων πετρελαϊκών εταιρειών.

Η αλήθεια είναι πως στα μέσα ενημέρωσης ο ΟΠΕΚ αναφέρεται συχνά ως καρτέλ, χωρίς όμως κανείς να υπονοεί ότι είναι παράνομος ο οργανισμός ή πως τα μέλη του επιδίδονται σε χειραγώγηση τιμών.

Η επιρροή του στην αγορά είναι αδιαμφισβήτητη – για αυτό και τα ταξίδια του Τζο Μπάιντεν, του Όλαφ Σολτς και άλλων ηγετών στη Σαουδική Αραβία (τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ) κάθε φορά που οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα. Έχουν υπάρξει στιγμές μεγάλων εντάσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τις καταναλώτριες χώρες- ακόμη και απειλές για “πάγωμα” διπλωματικών σχέσεων. Αλλά δικαστικά δεν διανοήθηκε να προσφύγει κανείς κατά του οργανισμού.

Γιατί δεν έγινε τίποτα στο παρελθόν

Γιατί οι κυβερνήσεις της Δύσης αποφεύγουν τις προσφυγές; Καταρχήν υπήρχε η πεποίθηση καλύπτεται από καθεστώς ασυλίας και διακρατικές συμβάσεις. Ο δεύτερος – και ίσως πιο σημαντικός λόγος – είναι πως φοβούνταν τα αντίποινα. Μία προσφυγή θα μπορούσε να οδηγήσει το Ριάντ και τους συμμάχους του σε δραστική μείωση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά και να εκτινάξει τις τιμές του αργού σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ωστόσο ο Στάινμπαχ δηλώνει πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχει χάσει κάποιο από τον χρόνο του (αν και για αυτό αποζημιώνεται και με το παραπάνω από τη φήμη που αποκτά). Στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσει μία απόφαση που θα τον δικαιώνει και θα φέρνει τα πάνω – κάτω στην αγορά ενέργειας.

Είναι δύσκολο να πει κανείς τι πιθανότητες έχει να στεφθεί η προσπάθειά του από επιτυχία. Αλλά αν η θεά της τύχης του χαμογελάσει, ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει να χάσει μόνο 50 ευρώ. Θα μπορούσε να χάσει και δισεκατομμύρια.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments