....

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

 

 

     Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκύδρας, ενέκρινε την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ, με ενσωμάτωση του τέλους 80% στην τιμή του νερού. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, αύξηση τουλάχιστον 6%, στα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι δημότες από 1.1.2022, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για τα λαϊκά νοικοκυριά,. Το χειρότερο όμως είναι, ότι πρόκειται για απόφαση που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στο άμεσο μέλλον, αφού η κατάργηση του τέλους 80% , οδηγεί την ΔΕΥΑ Σκύδρας σε αδυναμία υλοποίησης έργων κατασκευής, συντήρησης και επισκευής των δικτύων της με δικά της οικονομικά μέσα, ενώ είναι γνωστό ότι τέτοια έργα σπάνια χρηματοδοτούνται ή υποχρηματοδοτούνται από τα διάφορα προγράμματα. Όλα αυτά την στιγμή που οι ίδιοι οι διοικούντες αποδίδουν τις συνεχείς διακοπές ύδρευσης στην Σκύδρα, σε προβλήματα του πεπαλαιωμένου δικτύου.  

 Η πολιτική αυτή απόφαση, είναι αποτέλεσμα εφαρμογής της  αρχής της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες ύδρευσης, με την οποία κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, μετατρέπονται σε εμπόρευμα, που πουλιέται και αγοράζεται. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπέρ της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών ύδρευσης, τάχθηκαν και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας, έτσι, την συμφωνία τους με τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, παρά το γεγονός ότι καταψήφισαν τα νέα τιμολόγια.

 Υπογραμμίζουμε με έμφαση, ότι η ευθύνη για τα ελλείματα που επικαλούνται οι διοικούντες ως αιτία των αναπροσαρμογών, λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλους παράγοντες, ανήκει στους ίδιους και στην πολιτική τους αντίληψη που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, ως εμπορεύματα. Μια πολιτική αντίληψη πλήρως ευθυγραμμισμένη  με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που από τη μια πλευρά κόβουν συντάξεις, μειώνουν μισθούς, αυξάνουν τη φορολόγηση και από την άλλη υποχρεώνουν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, να πληρώνουν μια περιουσία για ρεύμα, νερό, γιατρούς φάρμακα, εκπαίδευση, κλπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η ενίσχυση των επιχειρηματικών χαρακτηριστικών των Δήμων, θα επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια και όχι μειώσεις, όπως υπόσχονταν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, που συμμετέχουν στις δημοτικές παρατάξεις, τόσο της συμπολίτευσης και όσο και της αντιπολίτευσης.

Για άλλη μια φορά καλούμε τους Δημότες και τις Δημότισσες της Σκύδρας, να απορρίψουν την ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων και ενισχύοντας την  Λαϊκή Συσπείρωση, να αγωνιστούμε για :

  1. Ενιαίο κρατικό φορέα σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, που θα διασφαλίσει στην κατανάλωση  ύδρευση με  ελεγμένο, ποιοτικό νερό, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το νερό σαν κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό. 
  2. Πραγματοποίηση έργων κατασκευής, συντήρησης και επισκευής των δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.Σκύδρας με κρατική χρηματοδότηση. Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  3. Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, που εφαρμόζει η Δ.Ε.Υ.Α.Σκύδρας και τις πρακτικές της κυβέρνησης με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  4. Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών. 
  5. Την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της.    

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ»

Σουμελίδης Γιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments