....

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

            Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με βάση την όποια ενισχύεται το οπλοστάσιο της εργοδοσίας για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα των αντεργατικών μέτρων που στοχεύουν στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

            Φαίνεται για ακόμη μια φορά, πως το χτύπημα στον εργάσιμο χρόνο των εμπορουπάλληλων, η πλήρης απελευθέρωσή του, δεν αφορούσε μόνο την περίοδο της κρίσης, αλλά αποτελεί διακαή πόθο των μεγαλοεπιχειρηματιών στο Εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Και σήμερα, στην «μεταμνημονιακή περίοδο, στην φάση της ανάπτυξης και της κανονικότητας», έρχεται μια τέτοια απόφαση να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους επιχειρηματίες στο κλάδο του Εμπορίου και όχι μόνο.

            Άλλωστε, η συγκεκριμένη απόφαση, ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση και κατάργηση της Κυριακής, ως μέρα ξεκούρασης, και για άλλους κλάδους.

            Με αιχμή την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δρομολογείται η διαμόρφωση εργαζόμενων παντός καιρού, όποτε, για όσο, όπου και με όποιο μισθό τους θέλει η εργοδοσία. Δεν πάει καιρός από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, που αποφάσισε τα καταστήματα της Χαλκιδικής να μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα. Πρόσφατες είναι και οι «Λευκές Νύχτες» σε δήμους της πόλης. Σούπερ μάρκετ ανοίγουν πιλοτικά μια ώρα νωρίτερα τα καταστήματά τους. κατάστημα στον κλάδο άνοιξε για το κοινό στις 2 Γενάρη.

            Αν προσθέσουμε στο «νόμιμο» ξεζούμισμα των εργαζόμενων, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα χαμένα ρεπό, τις αναγκαστικές άδειες, γίνεται κατανοητό πως η φράση «εργασιακός μεσαίωνας» μόνο υπερβολή δεν είναι.

            Για αυτή την κατάσταση βαριά ευθύνη έχουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε πλούσιο νομικό οπλοστάσιο στους εργοδότες, με στόχο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ευθύνη έχει και η δικαιοσύνη, που με τέτοιες αποφάσεις δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, ενώ σε περιπτώσεις που εκδικάζονται υποθέσεις όπως των απλήρωτων εδώ και 3 χρόνια εργαζόμενων του Καρυπίδη, δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα, το αντίθετο, βγάζει 9 στις δέκα απεργίες των εργαζόμενων παράνομες και καταχρηστικές.

            Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), που με τη στάση τους βγάζουν λάδι τους εργοδότες, και ταυτόχρονα κάνουν τα πάντα για να μείνουν οι εργαζόμενοι ανοργάνωτοι, εύκολη λεία στις ορέξεις των αφεντικών τους. Ενώ πέρσι μιλούσε για «νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους» με βάση την πρώτη απόφαση του ΣΤΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση ( την οποία σταθερά στηρίζει) να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη.

            Ο κάθε εργαζόμενος στο Εμπόριο, πλέον μπορεί να δει ξεκάθαρα: ο φόβος της απόλυσης, ή της δυσμενής μεταχείρησης, η ψευτοελπίδα πως το δικό του αφεντικό είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα, πως η μια ή η άλλη κυβέρνηση θα τον σώσει, πως τα δικαστήρια θα τον στηρίξουν, όλες αυτές οι αυταπάτες, απλά χειροτερεύουν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

            Η κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, το ιερό δικαίωμα στην απεργία, το 8ωρο, η ασφάλιση, κάθε δικαίωμα των εργαζόμενων κατακτήθηκε μέσα από αγώνες, κόντρα σε όσους και τότε έλεγαν πως τίποτα δεν αλλάζει, πως οι μεγαλοεργοδότες και οι κυβερνήσεις τους είναι ανίκητες.

            Να το πάρουμε απόφαση!!!! Μόνο μέσα από την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων μέσα στα σωματεία, μονο με την οργάνωμένη αντίδραση και πάλη ενάντια στις ορέξεις της εργοδοσίας, μπορούμε να ζήσουμε και να δουλεύουμε σαν άνθρωποι. Δεν θα ζήσουμε έμεις και τα παιδιά μας σαν δούλοι.

           

 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες,

            Αυτός είναι ο δικός μας νόμος, κόντρα στους νόμους ΕΕ- κυβέρνησης- εργοδοσίας.

 

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ε.Κ.Θ. Αριστοτέλους 32, 5ος όροφος, 4ο γραφείο

Τηλ.2310 268-673

Email: enosiemporiothess@gmail.com

http://emporoupallilos.blogspot.gr/

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments