....

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

 

 
 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: Σηκώνουμε τη σημαία της Ρήξης και καταθέτουμε πρόγραμμα επιστροφής της Αξιοπρέπειας

Φίλες και φίλοι που μας ακούτε, έχετε, όλοι και όλες, ζήσει στο πετσί σας, συνολικά ως ελληνικός λαός, τον τρόπο με τον οποίο το τσουνάμι της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 έπιασε το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας στον ύπνο, στον ύπνο του δικαίου.

Κάτι αντίστοιχο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι εκεί έξω, συμβαίνει σήμερα. Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο καταρρέει και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί, ακριβώς όπως το 2008, πήρε γύρω στους δεκαοκτώ μήνες -στη διάρκεια των οποίων ο κ. Αλογοσκούφης καθησύχαζε τον κ. Καραμανλή ότι είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά, θυμάστε;- το τσουνάμι εκείνο για να ισοπεδώσει την Ελλάδα, να πτωχεύσει τον ελληνικό λαό, κάτι αντίστοιχο γίνεται σήμερα.

Ο γερμανικός πληθωρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα. Γιατί, αντίθετα με εμάς εδώ, με την Ιταλία, με την Ισπανία, πάνω από το 50% των Γερμανών πολιτών ζουν στο νοίκι, δεν έχουν δικό τους σπίτι, το οποίο σημαίνει -το ξέρουν όσοι και όσες από εσάς ζείτε στο νοίκι- ότι σε περίοδο πληθωριστική τα νοίκια ανεβαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι οι τιμές των σπιτιών. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι, η μικρομεσαία τάξη της Γερμανίας, έχει τις αποταμιεύσεις της, όχι σε μετοχές, σε σπίτια, αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο πληθωρισμός, δηλαδή, συρρικνώνει συνεχώς τις αποταμιεύσεις τους.

Γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση -όποια και να είναι αυτή, δεν κάνω κριτική, παράθεση των δεδομένων κάνω- θα πιέσει μέσω της Bundesbank την κυρία Λαγκάρντ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια όλο και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, σε επιτόκια τα οποία δεν θα είναι συμβατά -θα είναι τόσο υψηλά, που δεν θα είναι συμβατά- με οποιαδήποτε σταθεροποίηση του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Αυτό είναι ένα τσουνάμι που έρχεται. Δεν έχει σχέση με τις κομματικές μας αντιπαραθέσεις, όπως δεν είχε το 2008.

Αυτή η ύφεση που θα έρθει, οι πτωχεύσεις, η νέα ανεργία, δεν θα είναι αποτυχίες των πολιτικών της Φρανκφούρτης, είναι ο στόχος τους. Αυτή η νέα ύφεση θα φέρει νέα «κόκκινα» δάνεια, θα βαθύνει τη «χρεοδουλοπαροικία» των Ελλήνων.

Ο δικός σας προϋπολογισμός, που θα φέρετε το Δεκέμβριο -όποιος και να είναι, και πραγματικά αυτό δεν είναι κριτική, είναι μια πραγματικότητα, όπως και εκείνος του προϋπολογισμού του 2009- δεν θα εφαρμοστεί, γιατί δεν θα είναι ποτέ δυνατόν να εφαρμοστεί, δεδομένου αυτού του ωστικού κύματος που θα έρθει.

Το ζητούμενο, λοιπόν, των δύο επόμενων εκλογών –γιατί δύο θα έχουμε, το ξέρουμε όλοι, γιατί να το κρύπτομεν;- είναι ένα, από την πλευρά της ολιγαρχίας, του status quo, του κατεστημένου: Να υπάρξει μια συγκυβέρνηση νομιμοποιητική, για τη νέα λιτότητα για τους πολλούς, που θα έρθει, και των πολιτικών υπέρ των νέων «σοσιαληστών» -με ήτα- των funds και της ολιγαρχίας.

Εσείς τώρα θα προσπαθήσετε να κερδίσετε αυτές τις εκλογές -το κάνετε ήδη- με πλαφόν – κοροϊδία στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με επιδοτήσεις στους ίδιους, όταν φοράνε το καπελάκι ή το σκουφί του παρόχου της ηλεκτρικής ενέργειας, με αυτήν την απάτη της λίστας των πενήντα αγαθών στο σούπερ μάρκετ.

Είναι σαν η Κυβέρνησή σας, ο κ. Γεωργιάδης, να συνιστά αυτοσυγκράτηση σε έναν ληστή. Δεν υπάρχει πιθανότητα να την επιδείξει.

Υπάρχει μία απάτη αριθμών που γίνεται αυτήν τη στιγμή. Παρακολούθησα μια συζήτηση πρόσφατα -δεν χρειάζεται να αναφερθώ, τις έχετε δει αυτές τις συζητήσεις- που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί, λέει, το ψωμί στα σούπερ μάρκετ ανέβηκε 22% και η εξήγηση που έδωσαν στον κόσμο τα κανάλια ήταν ότι το αλεύρι και η ηλεκτρική ενέργεια, που χρησιμοποιείται στους φούρνους, αυξήθηκε 22%. Ναι, αυξήθηκε 22%. Αυτό που δεν είπαν, όμως, είναι ότι, σύνολο, αλεύρι και ηλεκτρική ενέργεια είναι μόνο το 15% του κόστους της παραγωγής του ψωμιού, το υπόλοιπο είναι εργατική δύναμη και οι μισθοί είναι απολύτως σταθεροί, δεν έχουν αυξηθεί.

Με άλλα λόγια, το κόστος του ψωμιού είναι το 15% του 22%, δηλαδή είναι 3,3%. Η περαιτέρω αύξηση, δηλαδή γύρω στο 19% αύξηση, του ψωμιού στα σούπερ μάρκετ είναι αισχροκέρδεια των σούπερ μάρκετ. Και το επιτρέπετε αυτό με μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν υπάρχει.

Γι' αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι: Έξι πολιτικές που θα εφαρμόζαμε σήμερα –γιατί εμείς δεν καταγγέλλουμε απλά, αλλά καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον, δημιουργία ενός δείκτη μέσων χονδρικών τιμών ειδών σούπερ μάρκετ και εξοντωτικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού -αν δούλευε σωστά- στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ όταν ο ρυθμός αύξησης της λιανικής τιμής τους ξεπερνάει αυτόν το δείκτη μέσων χονδρικών τιμών ειδών σούπερ μάρκετ. Μία πρόταση.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για το ΦΠΑ, που δεν θα έπρεπε να είναι 24%, θα έπρεπε να είναι 15% σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και ο μεσαίος ούτε 11% ούτε 13%, αλλά 6%.

Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Εσείς στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχετε κάποια μνήμη για την ΑΤΑ, έτσι; Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, όχι γενικά, αλλά του κατώτατου μισθού, των κοινωνικών επιδομάτων και των κατώτατων συντάξεων, μόνο.

Μια άλλη Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος περνά σε ανώτερο συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος, γιατί αυτήν τη στιγμή κάποια εισοδήματα αυξάνονται -ιδίως μικρομεσαίων- δεν αυξάνεται η αγοραστική δύναμη, αντίθετα μειώνεται γιατί ο πληθωρισμός είναι πιο μεγάλος, αλλά οι συγκεκριμένοι μικρομεσαίοι μεταφέρονται σε υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης. Αυτό πρέπει να σταματήσει με μια Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Κατάργηση της ψευτοαγοράς των «κόκκινων» δανείων, του λεγόμενου ΗΡΑΚΛΗ –κι εδώ έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε-...

...και η αντικατάστασή της από μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέσαμε εδώ μέσα το Δεκέμβριο του 2020.

Και βέβαια, άλλη μια φορά που έχει βγάλει μαλλί η γλώσσα μας: Κατάργηση του τρισάθλιου και χυδαίου «δήθεν» Χρηματιστηρίου Ενέργειας...

...και επιβολή ενός πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, που να μην είναι πάνω από 5% η μέση χονδρική τιμή κόστους.

Αυτές είναι απαντήσεις στην κρίση. Αυτή είναι αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ασκείται με αστυνομική σκανδαλοθηρία, όσο κι αν η Συμπολίτευση επιδίδεται στην ηθική και πολιτική συγκάλυψη εγκλημάτων κατά της δημοκρατίας –υποκλοπές- των παιδιών, των γυναικών και των κατατρεγμένων στο Αιγαίο. Η ουσιαστική αντιπολίτευση, όχι απλά στην Κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως στην ατελείωτη κρίση, απαιτεί μία ρήξη.

Ξέρω τι σκέφτεστε εσείς των μνημονιακών κομμάτων, το διατυμπανίζουν ήδη τα κανάλια «Να τος, πάλι, ο Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25, μιλάει για ρήξη, κλειστές τράπεζες και στο βάθος δραχμή».

Κάθε φορά που αποκαλύπτουμε ένα έγκλημα που γίνεται υπέρ της ολιγαρχίας, κρύβεστε πίσω από τον εκβιασμό του ελληνικού λαού. Του λέτε «μην τους ακούς αυτούς, αφήστε τους ολιγάρχες μας να τρώνε εις βάρος σου, αλλιώς θα σου πάρουν τα ευρώ σου και θα σε φέρουν στη δραχμή και θα καταστραφείς». Αυτά δεν λέτε; Λες και έχει σημασία σε τι νόμισμα αποτιμά και βιώνει ο φτωχοποιημένος τη φτώχεια του.

Θυμάστε την προσφιλή σας θεωρία ότι η ρήξη με την τρόικα θα έφερνε τη δραχμή και θα έρχονταν οι έχοντες ξένο συνάλλαγμα -κάποιοι μίλαγαν και για μένα κιόλας- να αγοράσουν τα σπίτια του κοσμάκη κοψοτιμής; Τα θυμάστε αυτά που λέγατε;

Και που μείναμε στο ευρώ, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης και της Μείζονος Αντιπολίτευσης, τι διαφορετικό έγινε; Τι λέτε εσείς τώρα που δαιμονοποιούσατε τη ρήξη τότε, τώρα, που Γερμανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι, ακόμα και Τούρκοι, Ρουμάνοι αγοράζουν σωρηδόν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα -αγοράζουν ολόκληρη την Ελλάδα, σπίτια, διαμερίσματα, πολυκατοικίες- την ώρα που funds βάζουν χέρι όχι μόνο στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά σε απέραντες εκτάσεις στον Θεσσαλικό Κάμπο, στις Σέρρες, στην Πελοπόννησο, στην αγροτική μας γη;

Εσείς που δαιμονοποιούσατε τη ρήξη –και τη δαιμονοποιείτε ακόμα- τι λέτε τώρα, σήμερα –ή πείτε μου ότι δεν λέω αλήθεια για αυτό- που η νησιωτική Ελλάδα χάνεται από ελληνικά χέρια, που οι Κυκλάδες και άλλα μας νησιά στο Αιγαίο και στο Ιόνιο αλλάζουν χέρια ομαδικά σε τιμές όσο-όσο, με τα funds να αξιοποιούν τα κίνητρα που έδωσε η «Μητσοτάκης ΑΕ» δήθεν για να παλιννοστήσουν, να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Αυτές οι ρυθμίσεις κατέληξαν να βοηθούν τα funds, να δημιουργούν ακόμα περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού μέσα από το νέο brain drain που ισχύει αυτή τη στιγμή, που δημιουργείται τώρα, σήμερα.

Τίποτα δεν λέτε για όλα αυτά ούτε εσείς της Νέας Δημοκρατίας, που αυτά τα funds είναι σάρκα από τη σάρκα σας ούτε εσείς, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίξατε την κερκόπορτα σε αυτά τα funds με τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων, με την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που στόχο είχε να ηττηθεί το λαϊκό κίνημα εναντίον του ξεπουλήματος, ώστε να μην γίνει η ρήξη που μαζί είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό τον Γενάρη του 2015.

Δεν λέτε τίποτα για όλα αυτά, κυρίες και κύριοι του μνημονιακού τόξου. Τι να πείτε, άλλωστε; Όλα αυτά τα χρόνια η τρόικα σάς έλεγε «πηδήξτε!» και εσείς απαντούσατε «πόσο ψηλά;».

Με αυτό το «ναι σε όλα» τι Ελλάδα νομίζετε θα κληροδοτήσετε στους σημερινούς εφήβους το 2030, το 2035; Για να μην τους κληροδοτήσουμε μια Ελλάδα ρημαγμένη, ιδιοκτησία ξένων αρπακτικών, για αυτό απαιτείται ρήξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας μας δεν θέλει τη ρήξη. Η ρήξη είναι δυσάρεστη, είναι επίπονη. Δεν είναι εύκολο να ευαγγελίζεσαι τη ρήξη, απαιτεί θυσίες, ιδρώτα, δάκρυα, αίμα, ό,τι δηλαδή απαιτεί η απελευθέρωση.

Αυτή η απελευθέρωση, βέβαια, δεν θα έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη, βήμα-βήμα. Ένα τέτοιο πρώτο βήμα ελπίζω να γίνει τώρα, την 9η Νοεμβρίου, με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία.

Εμείς θα συμμετέχουμε δυναμικά.

Δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τη ΓΣΕΕ ούτε για την ΑΔΕΔΥ, για τον παλαιοσυνδικαλισμό και τον εργατοπατερισμό, που έχει διασύρει την έννοια του συνδικαλισμού όλα αυτά τα χρόνια με εθιμοτυπικές απεργίες, που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο αυξανόμενο πρεκαριάτο, που ζει παρασιτικά από το συρρικνούμενο προλεταριάτο, τους εργαζόμενους αυτής της χώρας, τους μισθωτούς και από κρατικά ευρωπαϊκά κονδύλια, που δεν κατάφερε για δεκαετίες να πάρει με το μέρος του τους μικρομεσαίους, τους πραγματικά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Όμως, αυτή τη φορά, τώρα, αυτές τις μέρες φαίνεται να ξεκινάει κάτι νέο στον χώρο του συνδικαλισμού, ένα αντίδοτο στον εργατοπατερισμό. Εμείς στηρίζουμε αυτό τον νέο συνδικαλισμό που καταλαβαίνει τι σημαίνει υπεύθυνη απεργία. Σημαίνει μία απεργία που θα την κάνεις την ύστατη στιγμή, αλλά μέχρι τέλους, όχι εθιμοτυπικά, με απώτερο σκοπό τη δημιουργική εργασία των Ελληνίδων και των Ελλήνων εκτός της μέγγενης της εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη συγκυρία, όπου στόχος της πανευρωπαϊκής ολιγαρχίας είναι πρώτα να χτυπηθεί η γερμανική εργατική τάξη και να μην αυξηθούν οι μισθοί των Γερμανών μισθωτών -αυτό θα είναι ο προπομπός για αυτό που θα έρθει εδώ- της νέας λιτότητας, στην οποία σχεδιάζουν να περάσει η επόμενη κυβέρνηση -θα πρέπει να πω «συγκυβέρνηση»- εναντίον εργαζόμενων και μικρομεσαίων, σε αυτή την περίοδο ο ρόλος του ΜέΡΑ25 είναι να τους χαλάσουμε αυτό το σχέδιο, να τους χαλάσουμε το σχέδιο αυτό υπέρ των πολλών κατά των πολύ λίγων.

Το θέμα δεν είναι απλά να χρεοκοπήσει η «Μητσοτάκης ΑΕ» και να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα είναι μία προοδευτική κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να φύγει από τη μέση ο βασικός μέτοχος της «Μητσοτάκης ΑΕ», που είναι η ολιγαρχίαΟι πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις, φίλοι και τέως σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτυγχάνονται κεκλεισμένων των θυρών με συμφωνίες κορυφής εντός τριημέρου. Οι πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις επιτυγχάνονται με συναινέσεις και δράσεις στη βάση πολύ πριν τις εκλογές.

Όταν μας λέτε, όπως μας απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσκληση για συζήτηση, για διάλογο, «τα λέμε μετά τις κάλπες», ξέρουμε τι μας λέτε. Μας λέτε «εμείς θα κυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ και την ολιγαρχία υπό προοδευτική ταμπέλα και αν εσείς του ΜέΡΑ θέλετε κανένα Υπουργείο, κοπιάστε!», αυτό μας λέτε. Ε, δεν θέλουμε κανένα Υπουργείο! Σας τα χαρίζουμε τα Υπουργεία!

Εσείς επιλέξατε συνοδοιπόρους, κοινό βηματισμό με την ολιγαρχία, χρησιμοποιώντας τη λέξη «προοδευτική», έτσι όπως περίπου ξέμεινε στον τίτλο του ΠΑΣΟΚ η λέξη «σοσιαλισμός», για να σας θυμίζει αυτά που εγκαταλείψατε και τα οποία τα θεωρείτε αυταπάτες.

Δείτε, κυρίες και κύριοι, ποιους ευχαριστεί ο κ. Λάτσης και Σία και ποιους μηνύει ο κ. Αλαφούζος και Σία.

Εμείς δεν σκιαζόμαστε. Το αποδείξαμε χτες ζητώντας την άρση της ασυλίας του Κλέωνα. Θα το ζητήσω και εγώ, αν έρθει η αγωγή από τον κύριο, δεν ξέρω και εγώ ποιον. Ξέρετε, τους ονοματίζουμε εμείς αυτούς τους ανθρώπους.

Διότι εμάς ένα πράγμα μάς ενδιαφέρει, θέλουμε η νεολαία μας, τα νέα μυαλά όλων των ηλικιών, οι προοδευτικοί άνθρωποι να διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την πατρίδα μας. Τέτοιο είναι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, που θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και θα ζητήσουμε από πολίτες, οργανώσεις, κινήματα, άλλους κομματικούς χώρους προεκλογικά να εμπλουτίσουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικής αναστροφής της ιδιωτικομανίας, ένα προοδευτικό πρόγραμμα επιστροφής των κοινών αγαθών στην κοινότητα των Ελληνίδων, των Ελλήνων, των ξένων μεταναστών που συνεισφέρουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς την αναβίωση του κρατισμού και της γραφειοκρατίας.

Θα είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα με βασικό εισόδημα για όλους, με δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές εκτός του τραπεζικού συστήματος για όλους, με φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια για όλους.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που φουντώνει η ακρίβεια, που μεγαλουργεί η λεηλασία και που ετοιμάζεται η νέα μετεκλογική πολυκομματική λιτότητα, εμείς από τη μία σηκώνουμε τη σημαία της ρήξης και από την άλλη καταθέτουμε τεχνοκρατικά άρτιο πρόγραμμα επιστροφής της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινής ευημερίας.

https://mera25.gr/g-varoufakis-sikonoume-ti-simaia-tis-rixis-kai-katathetoume-programma-epistrofis-tis-axioprepeias/?fbclid=IwAR1GzplHVf8jUNj7XbBi8wIu4zkQOoXLq99BqOyi9Ha9NywdBFMWHyan9RM

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments