....

Η ΕΦΟΡΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΙΚΡΟ-ΧΡΕΗ ΣΕ 535.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι θα σταματήσουν να χαρακτηρίζονται ως οφειλέτες της εφορίας καθώς με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαγραφούν τα χρέη τους που φτάνουν έως τα 10 ευρώ.

 

Το προβλέπει ο πρόσφατος φορολογικός νόμος ο οποίος πρέπει να μπει άμεσα σε ισχύ με το κλείσιμο και της τελευταίας εκκρεμότητας που είναι η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ. Σε πρώτη φάση θα διαγραφούν όλα τα χρέη των φορολουγουμένων που δεν ξεπερνούν τα 10ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 10 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 530.000.

 

Η διαγραφή των μικροχρεών αυτών βέβαια δεν θα ελαφρύνει οικονομικά τους οφειλέτες του δημοσίου αλλά θα ξεμπλοκάρει ουσιαστικά χωρίς την ταλαιπωρία των ταμείων των ΔΟΥ χιλιάδες φορολογούμενους. Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα αυτό των μικροχρεών για τους φορολογούμενους εντοπίζεται στην χορήγηση φορρολογικών ενημεροτήτων αφού δεν μπορούν να την προμηθευτούν ηλεκτρονικά χωρίς να εξοφλήσουν τα μικροποσά αυτά. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ακόμη και για ένα ευρώ μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή η είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Την διαγραφή των μικροοφειλών, το υπουργείο Οικονομικών θα την κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με τη διαφορά ότι από εδώ και στο εξής, θα διαγράφονται μόνο τα μικροποσά έως και ένα ευρώ.

Το νέο φορολογικό που ήδη έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι «Διαγράφονται υπόλοιπα βεβαιωμένων βασικών οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι του ποσού των 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της παρούσας και δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ιδίου προσώπου κατά τον χρόνο της διαγραφής».

Αυτό σημαίνει ότι θα διαγραφούν χρέη έως και 10 ευρώ όσων είχαν αφήσει το συγκεκριμένο υπόλοιπο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 οπότε και κατατέθηκε το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή.  Με την υπογραφή της απόφασης για τη διαγραφή αλλά και το πέρασμα των μηνών, οι οφειλέτες εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθούν για πρώτη φορά ακόμη και κατά ένα εκατομμύριο μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Και αυτό διότι:

1. Οι περίπου 530.000 θα φύγουν από τη λίστα με το που θα υπογραφεί η νέα απόφαση. Και έτσι ο αριθμός θα πέσει κάτω από τα 3,7 εκατομμύρια

 

2. Περίπου 450.000-500.000 θα εξοφλήσουν από μόνοι τους τα χρέη τους μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 κατά τους οποίους δεν υπάρχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της διαγραφή θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να κάνει στο μέλλον και δεύτερη διαγραφή «για λόγους εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου ληξιπροθέσμων οφειλών»

Διαγραφές θα μπορεί να κάνει από μόνος του και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ: «Η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει σε περιοδική διαγραφή των βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων ή τρίτων, εφόσον το εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή δεν υπερβαίνει το ποσό του ενός ευρώ. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι αναγκαίες διαδικαστικές λεπτομέρειες όπως ο τρόπος, η διαδικασία, τα αρμόδια όργανα, η περιοδικότητα διενέργειας της διαγραφής, καθώς και οι οφειλές που εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».

Αυτή τη στιγμή, οφειλές ληξιπρόθεσμες έως και ένα ευρώ εμφανίζουν περίπου 367.000 φορολογούμενοι.

Σχόλια - Facebook Comments