....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 16-20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Δευτέρα 16 Ιαν 2023

Εν αναμονή της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα μπλοκάρει τη δυνατότητα της καθόδου στις εκλογές για το νεοναζιστικό κόμμα του καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, βρίσκεται η Βουλή. 

Η διάταξη έχει ουσιαστικά ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ενώ αναζητούνται φόρμουλες συμβατές με το Σύνταγμα που θα έχουν ευρύτερη συναίνεση. 

Με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ πέρασε από την αρμόδια διαρκή επιτροπή το νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών. Το νομοθέτημα αφορά την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τον κρατικό μηχανισμό. 

Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποδεχθεί πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ώστε να σταματήσει η παράνομη κατάληψη χώρων από καταστήματα υγειονομικής εστίασης. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή.

Τρίτη 17 Ιαν 2023

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις επόμενες εκλογές αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώντας ότι η πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό του εξοβελισμού των νεοναζί από την πολιτική ζωή.

Την προεκλογική τακτική του ΜέΡΑ25 ανέλυσε στην ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης. Εκτίμησε μάλιστα ότι το κόμμα του θα είναι ξανά στη Βουλή μετά τις εκλογές και μάλιστα ενισχυμένο.

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών σχετικά με την δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής.

Τετάρτη 18 Ιαν 2023

Συνεχίστηκε και σήμερα ο πολιτικός διάλογος για το αν υπάρχουν περιθώρια ώστε να ψηφιστεί στη Βουλή μια διάταξη που θα απαγορεύει σε νεοναζιστικά κομματα να συμμετέχουν στις εκλογές.

Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της προκειμένου να εξεταστεί η κίνηση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εταιρία ENEL της Ρουμανίας. Κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική εξέλιξη με σημαντικό κόστος.

Να ανατεθεί στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η αναζήτηση της νομικής φόρμουλας που θα απαγορεύσει την συμμετοχή ναζιστικών κομμάτων στις εκλογές, προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Δίνοντας έτσι την θέση του κόμματος για το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Πέμπτη 19 Ιαν 2023

Εντάσεις που οδήγησαν σε αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ύστερα από την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ορίσει ημερομηνία ακρόασης του Προέδρου της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου. Ο τελευταίος ζήτησε μέσω επιστολής να ενημερώσει το σώμα, καθώς επικαλέστηκε νέα στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπων.

Σε γενικευμένο πολιτικό ζήτημα μετατρέπεται η άρνηση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να καλέσει σε ακρόαση τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, παρότι ενημέρωσε ότι διαθέτει στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών. Παρέμβαση στον Πρόεδρο της Βουλής πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Κώστας Τασούλας εξέφρασε επιφυλάξει για την κλήση του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής.

Στην «επόμενη μέρα» στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την άρνηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να δεχθεί την έκκληση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να ενημερώσει το κοινοβούλιο για νέα ευρήματα που αφορούν τις παρακολουθήσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ενώ για την αντιπολίτευση παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα της αξιοποίησης του κανονισμού που επιτρέπει την κλήση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών, ύστερα από αίτημα των 2/5 των μελών της.

Παρασκευή 20 Ιαν 2023

Νέα επιστολή προς το κοινοβούλιο απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. Σε αυτή απαντά στην κριτική που δέχθηκε από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σχετικά με το ότι αυτοπροσκλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταγράφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για την δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και διοικητικά θέματα του υπουργείου. Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν κυρίως το άρθρο 14 που αφορά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας (ΙΦΕΤ)

Πακέτο τροπολογιών για τα θέματα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ψηφιακή Πλατφόρμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας - λόκαλwatch», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Active Citizens Fund στην Ελλάδα”, η commonspace σε συνεργασία με το Vouliwatch σάς προσκαλούν στον 2ο Κύκλο Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού, την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023, στις 17:00-20:00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Η εβδομάδα στη Βουλή •16-20 Ιανουαρίου

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments