ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΤΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Παραδοσιακά, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κυριαρχούν τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή.
Τα οστρακοειδή είναι ένα υγιές μέρος της διατροφής, αφού παρέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.
Επειδή τα οστρακοειδή φιλτράρουν το θαλασσινό νερό για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, το νερό και η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αναπτύσσονται επηρεάζουν την ποιότητά τους ως τροφή για τον άνθρωπο.
Τι πρέπει λοιπόν να ξέρετε για να αποφύγετε πιθανές αλλεργίες ή μια δηλητηρίαση;
Ιδού ένας «οδηγός»…
Υδράργυρος και μολυσματικές προσμείξεις
Σχεδόν όλα τα είδη οστρακοειδών περιέχουν υδράργυρο σε κάποιο βαθμό. Η κατανάλωση υδραργύρου από οστρακοειδή δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που είναι πιο επιρρεπείς. Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες, ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην καταναλώνουν πολύ διαιτητικό υδράργυρο, καθώς μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα ενός μικρού παιδιού, ή το αγέννητο έμβρυο.
Εκτός από τον υδράργυρο, ορισμένα οστρακοειδή μπορεί να περιέχουν φυτοφάρμακα, μέταλλα ή άλλους ρύπους από το νερό. Τα επίπεδα υδραργύρου και άλλες μολυσματικές προσμείξεις στα οστρακοειδή και στα ψάρια ποικίλουν ανάλογα με τη διατροφή, το προσδόκιμο ζωής τους και το θαλάσσιο περιβάλλον τους, αλλά σχεδόν όλα τα είδη οστρακοειδών είναι ασφαλή για κατανάλωση, εάν τα περιορίσετε στα 340 γραμμάρια/εβδομάδα.
Τροφική δηλητηρίαση
Οι διατροφικές ασθένειες είναι πάντα μια πηγή ανησυχίας, όταν τρώτε οστρακοειδή και άλλα είδη θαλασσινών. Υπάρχουν διάφορα νοσήματα που συνδέονται με τα οστρακοειδή, όπως ο ιός Norwalk, η σαλμονέλα, το E. coli και ιός της ηπατίτιδας Α, που προέρχονται από τη μόλυνση των υδάτων από τα θαλάσσια λύματα.
Παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε καταναλώνει μολυσμένες τροφές, τα άτομα με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως η ηπατική νόσος, ο διαβήτης, ο κακός μεταβολισμός του σιδήρου, τα γαστρεντερικά προβλήματα ή αν έχουν γενικά ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αποφύγετε την κατανάλωση ωμών οστράκων, προμηθευτείτε τα οστρακοειδή από αξιόπιστες πηγές/πωλητές και να τα αποθηκεύετε μόνο για πολύ λίγο χρόνο και πάντα στο ψυγείο προτού τα μαγειρέψετε σωστά.
Αλλεργία
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή, ή σε άλλα θαλασσινά. Μια αλλεργία στα οστρακοειδή δεν περνάει ποτέ, αλλά περίπου στο 60% των περιπτώσεων το άτομο δεν έχει καμία αντίδραση ή σύμπτωμα μέχρι την ενηλικίωση. Αν οι αλλεργίες οποιουδήποτε τύπου είναι κοινές στην οικογένειά σας, τότε είστε σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε μια αλλεργία στα οστρακοειδή.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή συχνά ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωσή τους και μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, δύσπνοια, ζάλη και πρήξιμο στα χείλη ή το στόμα.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα αποφευχθεί μια τέτοια αντίδραση είναι να αποφύγετε πλήρως την κατανάλωση οστρακοειδών.
Χοληστερόλη και λίπος
Όπως και άλλα ζωικά προϊόντα, τα οστρακοειδή περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα οστρακοειδή είναι ανθυγιεινά ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς σας. Μάλιστα, εκτός από τα καλαμάρια και τις γαρίδες, τα περισσότερα είδη οστρακοειδών είναι κατάλληλα για ανθρώπους που προσπαθούν να περιορίσουν την χοληστερόλη στη διατροφή τους, όταν, φυσικά καταναλώνονται με μέτρο.
Επιπλέον, τα φυτοφάγα μαλάκια, όπως τα χτένια και τα κυδώνια, περιέχουν φυτικές στερόλες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο σας. Παρά το γεγονός ότι περιέχουν χοληστερόλη, τα οστρακοειδή είναι καλά για την καρδιά σας, επειδή έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και παρέχουν υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υψηλή χοληστερίνη στο αίμα.
Σχόλια - Facebook Comments