....

ΚΚΕ : ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι Βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή του αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «ΕΝΟΤΗΤΑ» με την οποία αιτείται μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών της περιοχής από τα αγριογούρουνα και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τρεχουσών αναγκών.


Αθήνα 29/7/2021

Οι καταθέτοντες βουλευτές


ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ “ΕΝΟΤΗΤΑ”
(ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ)

Μεγάλες ζημιές προκαλούνται σε αρκετές καλλιέργειες που βρίσκονται στις παρυφές του Πάικου, και όχι μόνο, από πολυπληθείς ομάδες αγριόχοιρων. Αυτή τη περίοδο το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας. Τα ζώα κυριολεκτικά οργώνουν φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, καταστρέφουν τα λάστιχα του αρδευτικού δικτύου στις δενδροκαλλιέργειες, τρώνε τον φλοιό των νεαρών δένδρων, αλλά και τους καρπούς. Χρονιά τη χρονιά, τείνει να γίνει μάστιγα. Ειδικά φέτος που έχουμε σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά μας από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί της Άνοιξης, αλλά και οι έντονες χαλαζοπτώσεις στη συνέχεια, γίνεται αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε  επιπλέον απώλεια στη σοδειά μας, έχει τεράστιες επιπτώσεις.  

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας των καλλιεργειών μας από τα αγριογούρουνα. Να αλλάξει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια όλες τις αιτίες ζημιών & νόσων στο 100%. Να καλύπτει της ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα αν οι καλλιέργειες βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύεται η άγρια πανίδα και χλωρίδα από τη συνθήκη RAMSAR.

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τρεχουσών αναγκών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Γυψοχώρι, 28 Ιουλίου 2021


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments