....

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

 

Συζητείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Την πρόταση του ΚΚΕ έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός όπως έχει πει ότι «διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που αναμένεται να καταθέσει δική του πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, επιμένοντας στην ανάγκη διερεύνησης τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πλευράς υπουργών και υφυπουργών, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και την πρόταση του ΚΚΕ.

Υπέρ της πρότασης θα ψηφίσουν επίσης η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες, ενώ το κόμμα ΝΙΚΗ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει πρόταση για Προανακριτική και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του Κομμουνιστικού κόμματος.

Προτάσεις για δύο προανακριτικές θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, με βάση, όπως αναφέρουν, «το περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας, που έχει αποστείλει η Ευρωπαία εισαγγελέας από την αρμόδια εισαγγελική αρχή, για τη σύμβαση “717/2014”, με απαράβατο όρο τη συμπερίληψη της περιόδου διαμόρφωσης της σύμβασης και την ενσωμάτωση των ευθυνών». Επίσης, εντός της αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, θα καταθέσει και αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα-έγκλημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η μέχρι σήμερα εμπειρία από την διερεύνηση υποθέσεων στην Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών-είτε εξεταστικών, είτε προανακριτικών- από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι απογοητευτική, καθώς με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία οδηγεί σε συγκάλυψη και αμνήστευση των υποθέσεων. Είτε πρόκειται για εξεταστικές είτε για προκαταρκτικές επιτροπές, έχει αποδειχθεί ότι αχρηστεύονται από τη ΝΔ δια της κομματικής εργαλειοποίησης του κανόνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία».

Παρ' όλα αυτά, «έχοντας επίγνωση του ρόλου μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για την διερεύνηση της αλήθειας, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση δύο προανακριτικών επιτροπών», σημειώνουν.

Όσον αφορά την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι είναι «παντελώς παρελκυστική και αποσκοπεί καταφανώς στη διάχυση των ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο και ανεύθυνο για το έγκλημα των Τεμπών (ακόμη και στην Ε.Ε επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες...)». 

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σεβόμενος τη μνήμη των 57 θυμάτων και συντασσόμενος πλήρως στο πλευρό των συγγενών τους που ψάχνουν δικαίωση, αποφάσισε -πέρα από την κατάθεση δικής του πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- να συμπράξει σε κάθε πρωτοβουλία (από όπου κι αν προέρχεται, οποιοδήποτε κίνητρο και οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν κρύβει και οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχει) που θα μπορούσε να ρίξει έστω και λίγο φως στο σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Κουτσούμπας: Υπερψηφίζουμε και όποια άλλη πρόταση για Προανακριτική

Στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη πρόταση του κόμματος για τη «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών», υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό».

Εξήγησε ότι στο επίκεντρο της πρότασης του ΚΚΕ τίθεται «η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα πρέπει να βγουν στο φως «ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο Δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές», αλλά και το γεγονός ότι «και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους». 

«Σήμερα όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς υπεκφυγές και διάφορες δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί. Επίσης στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών αλλά και μη πολιτικών προσώπων» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, «η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης» κάνοντας στην ουσία την ανάγκη φιλοτιμία. 

Επίσης, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

Υπενθύμισε, επίσης, την προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για Προανακριτική όπως αυτή που φέρνει το ΠΑΣΟΚ «και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα».

Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτή την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί».

Δημήτρης Μάντζος

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, με το σκεπτικό ότι αυτή επισπεύδεται επειδή η ΝΔ πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ» και γιατί υπήρξε προαναγγελία για αίτημα από το ΠΑΣΟΚ σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. «Η ΝΔ προκειμένου να μην υπάρξει ποινική διερεύνηση προτιμά να συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες» και «πρόκειται για καταφανή μεθόδευση, με σκοπό τη συγκάλυψη που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τη συλλογική συνείδηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που επισήμανε ότι υπάρχει "ώριμη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που δεν μπορεί να μείνει στο συρτάρι". Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μάντζος ζήτησε ενιαία συζήτηση.

Θανάσης Παφίλης

«Φαίνεται ότι τα fake news τα ισραηλίτικα τα υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Βουλή. Είστε αδιάβαστος. Μας λέτε ότι δεν υιοθετούμε ποινικές ευθύνες; Διαβάστε την πρότασή μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που αντέτεινε ότι ο κ. Μάντζος, είπε όσα «τερατώδη» είπε, για να συγκαλυφθούν και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. «Ποιοι μιλάτε για σανίδα σωτηρίας; Εσείς κυβερνήσατε με τη ΝΔ. Ψηφίσατε το 80% των νόμων της ΝΔ. Τρία μνημόνια. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας. Είστε υπερωκεάνιο!», είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Εμείς υλοποιούμε το αίτημα του κόσμου. Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Θάνος Πλεύρης

Την έκπληξη του για την τοποθέτηση του κ. Μάντζου, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε κανένα θέμα στη διάσκεψη των Προέδρων για την αναβολή της συζήτησης. Συγχρόνως συζήτηση για αρμοδιότητες εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει, είπε ο Θανάσης Πλεύρης. Ως προς την ουσία, είπε ότι τη ΝΔ, από την αρχή την ενδιέφερε να ριχθεί άφθονο φως στην υπόθεση. Επισήμανε ότι επί τέσσερις μήνες το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία πρόταση και αφού έκανε πρόταση εξεταστικής το ΚΚΕ, τότε ήγειρε το θέμα. Εμείς αποδεχόμαστε ότι πρέπει να ερευνηθεί το σύνολο του τι συνέβη στο σιδηρόδρομο, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τόνισε ότι είναι πρώιμο το στάδιο αυτό για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. «Τη ΝΔ την ενδιαφέρει να εξεταστεί συνολικά η υπόθεση. Αποδεχόμαστε το αίτημα της μειοψηφίας. Εκεί θα εξετάσουμε όλα τα θέματα. Γιατί φοβάστε τη συνολική εξέταση ενός θέματος; Γιατί σας ενδιαφέρει να αποκομίσετε μικροκομματικό όφελος», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Κωνσταντίνος Χήτας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ,Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι τα κόμματα επιδίδονται σε «τακτικισμούς» για ένα τέτοιο «έγκλημα», όπως είναι το «έγκλημα των Τεμπών» και αυτό είναι απαράδεκτο. Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του έχει προτείνει αίτημα σύστασης εξεταστικής από τον Ιούλιο και αυτό σήμερα αποσιωπάται και η πρόταση αυτή δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στην ολομέλεια αν και η Βουλή ήταν υποχρεωμένη να την εισάγει. Ο κ. Χήτας είπε ότι τακτικισμό συνιστά η στάση της ΝΔ που δεν στήριξε την πρόταση εξεταστικής της Ελληνικής Λύσης αλλά την πρόταση του ΚΚΕ, αν και η πρόταση της Ελληνικής Λύσης αναφερόταν στα πολιτικά πρόσωπα που φέρουν ευθύνη.

Θεοδώρα Τζάκρη

«Η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη κατά την εισηγητική της ομιλία επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό». Όπως δήλωσε η κ. Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιτίθεται» στην παρούσα πρόταση» του ΚΚΕ, ωστόσο:

Καταθέτει πρόταση «για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη βάση του έγγραφου της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για τυχόν τέλεση κακουργηματικής απιστίας και παράβαση καθήκοντος, ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ και παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει τίποτα το συγκεκριμένο για υποτιθέμενη παράβαση καθήκοντος του Χρήστου Σπίρτζη, εμείς λέμε "όλα στο φως". Επιπλέον, επειδή το πρόβλημα με τη σύμβαση 717 του 2014 ξεκινά από τις σκανδαλωδώς προβληματικές μελέτες που δημοπρατήθηκαν το 2013, ζητούμε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και των υπουργών της περιόδου εκείνης επειδή οι ελλείψεις αυτών προσδιορίζουν και την προβληματική εκτέλεση της σύμβασης 717».

Επίσης, η κ. Τζάκρη δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ύπαρξη πιθανόν ποινικών ευθυνών του τέως υπουργού και των αρμόδιων υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών για το έγκλημα των Τεμπών».

Στην ομιλία της, η κ. Τζάκρη είπε ότι η μοναδική μετωπική σύγκρουση στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου, με 57 νεκρούς, έγινε επί της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Γιατί δε γινόταν τόσα χρόνια ακόμα και με μονή γραμμή; αναρωτήθηκε η κα Τζάκρη: «Διότι μπορεί να ήταν μόνη γραμμή αλλά λειτουργούσαν συστήματα ασφαλείας που διορθώνονται τα λάθη, που σε ένα εκτεταμένο σύστημα συμβαίνουν».

 

Ευ. Λιακούλη: Θα επιμείνουμε στην Προανακριτική με ονοματεπώνυμα

 

Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή όσον αφορά τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, επέμεινε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΚΚΕ ότι «προσφέρει σανίδα σωτηρίας» στη ΝΔ με την πρότασή του για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και στο κυβερνών κόμμα.

Δεδομένου ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εστιάζει στη Σύμβαση 717 του 2014 για το σύστημα της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι γνώριζε το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που αποκάλυψε ο Χάρης Καστανίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τότε ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως δεν έχει ιδέα γι' αυτό. Επίσης, ανέφερε ότι αυτό το έγγραφο είχε υποβληθεί νωρίτερα από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μία εβδομάδα πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Ακόμη, ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης σημειώνοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό κατά τη σημερινή συζήτηση.

Στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή όσον αφορά τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, επέμεινε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΚΚΕ ότι «προσφέρει σανίδα σωτηρίας» στη ΝΔ με την πρότασή του για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και στο κυβερνών κόμμα.

«Κι ενώ όλα αυτά τα γνωρίζατε, εστιάσατε στον ανθρώπινο παράγοντα, τον δώσατε τον "γαλάζιο σταθμάρχη" και μετά προσπαθήσατε να πείσετε ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία πήγαν εκεί και αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε. Μετά ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι φταίμε όλοι όπως λέει το ΚΚΕ σήμερα με την πρότασή του», τόνισε και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΚΚΕ: «Μην σας ενοχλεί αυτό. Αυτό λέτε. Δεν εξηγείτε γιατί δεν αναφέρεστε στην ταμπακιέρα. Και δεν εξηγείτε γιατί ενώ ο Ευρωπαίος εισαγγελέας μιλά με ονοματεπώνυμα δεν τα έβαλε μέσα στην πρότασή σας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και αποφύγατε την οποιαδήποτε αναφορά σε ονόματα».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Λιακούλη εξήγησε «για να καταλάβει ο ελληνικός λαός» ότι η διαφορά μεταξύ της Εξεταστικής Επιτροπής που συζητείται σήμερα και της Προανακριτικής είναι ότι με τη μεν πρώτη ερευνάται γενικώς το σύνολο τυχόν πολιτικών ευθυνών κι αν κριθεί μπορεί να παραπέμψει αργότερα στη σύσταση Προανακριτικής, ενώ με την Προανακριτική ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες. «Για ποιον λόγο γίνεται αυτό, όταν ήδη έχουμε έναν φάκελο που υπογράφεται από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα; Δεν αντέχει στη λογική αυτό. Για ποιον λόγο να χάσουμε τον χρόνο με την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής και να μην πάμε κατευθείαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αφού τουλάχιστον δύο πρόσωπα φέρεται ότι τέλεσαν συγκεκριμένα αδικήματα;» έθεσε το ερώτημα και συνέχισε: «Άρα ρίχνετε τη μπάλα στην κερκίδα. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα γιατί αν είχαμε να φοβηθούμε δεν θα υποβάλλαμε το αίτημα κοινής συζήτησης και Προανακριτικής Επιτροπής όπως έγινε το 1994. Γιατί δεν το δέχεστε; Εσείς φοβάστε διότι τότε θα κληθείτε να μιλήσετε και για τα πρόσωπα τα οποία προφανώς δεν θέλετε να θίξετε. Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να τα θίξετε; Ποιος ο λόγος που δεν θέλετε να συζητήσουμε από κοινού τις δύο προτάσεις; Γιατί να χαθεί πολύτιμος χρόνος; Μήπως για να παραγραφούν αδικήματα μήπως για τον λόγο αυτό; Μην εθελοτυφλείτε. Γιατί δεν περιλαμβάνετε ονόματα; Δεν τα βάλατε. Αποφύγατε και το κάνατε σκόπιμα».

Ο προεδρεύων Ιωάννης Πλακιωτάκης, επισήμανε ότι ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει ότι θα συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ σήμερα, ουδείς έφερε αντίρρηση. Είπε επίσης ότι η δικογραφία για τη σύμβαση 717 έχει κατατεθεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναβολή της συζήτησης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Χωρίς τον πρωθυπουργό η συζήτηση

Εντύπωση δημιουργεί ότι την κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά στη συζήτηση θα μετάσχει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, και τα υπόλοιπα κόμματα οι αρχηγοί τους.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments