....

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΆΚΥΡΕΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΙΣ 133 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Άκυρες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο οι 133 ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας που ξεκίνησαν από την εργοδοσία του εργοστασίου στις 10 Αυγούστου.

 

 

Σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα, και κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη. Αναγνωρίζει ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιριών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

 

Όπως δήλωσε στον 902.gr, ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

 

 

«Θεωρούμε ότι αποτελεί νίκη όλων των εργαζομένων. Ο αγώνας μας είναι πολύχρονος καθώς ξεπερνάει τα 6 χρόνια. Είμαστε για πολλοστή φορά δικαιωμένοι στα δικαστήρια. Με αυτή την απόφαση ακυρώνονται στην πράξη οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με το νόμο Χατζηδάκη. Με τον αγώνα μας αναδείξαμε τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε το Υπουργείο εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η αδικία σε βάρος όλων των οικογενειών που έχουν υποστεί αυτή τη βάναυση συμπεριφορά από την εργοδοσία. Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να υπερασπίσουν και να εδραιώσουν τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Ηλιόπουλος: Ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη

 

Για «ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook. 

 

Συγκεκριμένα έγραψε: 

«Οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν νίκες!
Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη θα είναι από τους πρώτους που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Σήμερα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, μια μεγάλη νίκη των απολυμένων του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας.
Οι ομαδικές απολύσεις κρίθηκαν άκυρες από το δικαστήριο.
Η δικαστική απόφαση δικαιώνει των αγώνα των απολυμένων. Πρόκειται για τεράστια ήττα της κυβερνητικής πολιτικής Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Η αντεργατική πολιτική θα ξηλωθεί με δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Έχει έρθει η ώρα για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της εργασίας, με συλλογικές συμβάσεις, αυξημένους μισθούς και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο»

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments