....

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Την πρώτη του ολοκληρωμένη συνέντευξη σε αγροτικό μέσο παραχώρησε στην «ΥΧ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Βορίδης τοποθετείται σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, στο νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις, στις πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και στις κόκκινες εθνικές γραμμές ενόψει της νέας ΚΑΠ. Ο υπουργός αποσαφηνίζει ότι η είσοδος των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση παράλληλα με τον ΕΛΓΑ θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετο κόστος για τους αγρότες, ενώ τονίζει την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης της βιωσιμότητας του Οργανισμού. Επίσης, αναφέρεται στο σχέδιο του ΥπΑΑΤ για σύσταση Αγροτικών Επιμελητηρίων «α λα γαλλικά» και ανοίγει τα χαρτιά του για το θέμα της μετάβασης του αγροτικού τομέα στην ευφυή γεωργία, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους αγρότες αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και στρατηγικό στόχο της ΚΑΠ.

1 Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εσείς έχετε δηλώσει ότι στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας βρίσκεται ένας ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας με μειωμένο κόστος παραγωγής. Πώς σκοπεύετε να το υλοποιήσετε αυτό;

Για μία χώρα κατ’ εξοχήν αγροτική, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται ο πρωτογενής της τομέας να αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της οικονομίας της. Και αυτό επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε μέσα από μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ταυτόχρονα με τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι. Η δική μας πολιτική –σε αντίθεση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης– είναι φιλική και όχι εχθρική προς τις επενδύσεις, γιατί για εμάς η ανάπτυξη περνά μέσα από αυτές.

Σκοπεύουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε στοχευμένα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επαρκή χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ. Ήδη, η συμφωνία που υπέγραψε το ΥΠΑΑΤ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης θα επιτρέψει να χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια στους παραγωγούς μας. Παράλληλα, παίρνουμε μέτρα που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης των νέων επενδύσεων (όπως π.χ. στις σταβλικές εγκαταστάσεις), μειώνοντας παράλληλα τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% εντός διετίας.

2 Θα υπάρξουν κίνητρα για την επίτευξη όλων αυτών;

Η παροχή κινήτρων στους παραγωγούς για τη στροφή τους σε νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλιέργειες και προϊόντα, που θα προάγουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γης, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας.

Όπως όλοι οι πολίτες, έτσι και οι αγρότες θα απολαύσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις, που θα έρθουν μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ήδη υλοποιήθηκε), του ΦΠΑ και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Η φορολογία στα συνεταιριστικά σχήματα πέφτει στο 10%. Και όλα αυτά, μαζί με έναν αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό για την τιμωρία όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία προς ζημία όλων μας.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα εκσυγχρονισμένο παραγωγικό μοντέλο για τον αγροτικό τομέα, που θα προσφέρει ανταγωνιστικά ποιοτικά προϊόντα στην εσωτερική και παγκόσμια αγορά και αυξημένα εισοδήματα για τους αγρότες μας, συμβάλλοντας δυναμικά στο ΑΕΠ της χώρας. Και για αυτό εργαζόμαστε.

3 Έχετε πει ότι η μετάβαση στην ευφυή γεωργία βρίσκεται στον πυρήνα της αγροτικής σας πολιτικής. Ποιο είναι το σχέδιό σας και ποια
τα βήματα που περιλαμβάνει;

Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση στην ευφυή γεωργία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μας επενδυτικής πολιτικής για τον αγροδιατροφικό τομέα. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής που η τεχνολογία αλλάζει άρδην τη ζωή μας και δημιουργεί πλήθος προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών. Σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή, η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στο χωράφι και, πρωτίστως, η εξοικείωση και η εκπαίδευση των παραγωγών στη χρήση της, αποτελούν για εμάς μέγιστη προτεραιότητα, ενώ συνιστούν ταυτόχρονα και στρατηγικό στόχο για τη νέα ΚΑΠ. Η ευφυής γεωργία προσφέρει τη δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν με ακρίβεια και με μειωμένο κόστος, οδηγώντας σε αύξηση του εισοδήματός τους. Παράλληλα, συμβάλλει στον εξορθολογισμό της χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Ήδη, σήμερα, μέσα από τα σχέδια βελτίωσης που ξεμπλοκάρουμε, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης για νέα μέσα τεχνολογίας. Μέσα που μειώνουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων, διευκολύνουν την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, προστατεύουν την παραγωγή κατά τη μεταφορά της, ενώ προσφέρουν μια σειρά πολύτιμων πληροφοριών και στοιχείων για τους παραγωγούς, τη δημόσια διοίκηση, τους καταναλωτές. Από το χωράφι μέχρι το ράφι, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος και ενισχύει τη δυναμική και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του αγροδιατροφικού μας τομέα.

4 Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, δεν απαιτείται και η κατάλληλη επιμόρφωση;

Η εκπαίδευση των αγροτών στη νέα τεχνολογία και η εξοικείωσή τους με αυτήν έχει ειδικό βάρος για εμάς, ούτως ώστε να διαπιστώσουν τα οφέλη από τη χρήση της και να αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτήν, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες πρακτικές.

Αυτήν τη στιγμή, γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της στρατηγικής μας και σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τα αναγκαία βήματα για τη μετάβαση του αγροτικού μας τομέα στην ευφυή γεωργία.

5 Τι θα γίνει με το Μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων, που αποτελεί κατά πολλούς προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή άλλων σημαντικών Μέτρων του ΠΑΑ;

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα γεωργικών συμβούλων. Ένα σύστημα που θα αποτελεί ικανό δίχτυ στήριξης του κόπου των παραγωγών και θα συνδράμει στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της εργασίας τους.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε αναφορικά με το Μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων αποκαθίσταται, καθώς ο ΕΛΓΟ ήδη από τον Αύγουστο έχει προβεί στην αξιολόγηση πλέον των 3.500 αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του μέτρου. Μετά την επιμόρφωση και την πιστοποίηση που θα λάβουν, θα εγγραφούν στο σχετικό μητρώο συμβούλων και θα είναι διαθέσιμοι για αξιοποίηση από τους αγρότες της χώρας μας.

■ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


6 Έχουν προταθεί διάφορα μέτρα για ένα νέο ξεκίνημα για τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβείτε;

Σταθεροί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, προχωράμε στη θέσπιση του νέου νόμου για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Ενός νόμου που προκύπτει μετά από έναν ευρύ, ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο με το σύνολο των εκπροσώπων του αγροδιατροφικού τομέα. Ενός νόμου που χαρακτηρίζεται από ευελιξία, διαφάνεια, λογοδοσία και εποπτεία στη λειτουργία των συλλογικών οργανώσεων. Ενός νόμου που τοποθετεί τον παραγωγό ξανά στο επίκεντρο, δίνοντάς του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σκηνή της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Ενός νόμου που επαναφέρει τη διαπραγματευτική ισχύ στα χέρια των αγροτών, εκεί που άλλωστε πρέπει να ανήκει. Ενός νόμου που απομακρύνεται από τις κακοτοπιές του παρελθόντος, αλλά και από αναχρονιστικές αντιλήψεις, που στοίχισαν σε όλους μας. Ενός νόμου που συμβάλλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσα από τη μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών στο 10%.

Ο νόμος αυτός μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα, ο οποίος άλλωστε –και είμαι πεπεισμένος για αυτό– είναι ο τομέας που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού εντός και εκτός συνόρων της χώρας.

7 Έχετε αναδείξει το θέμα της επαγγελματικής εκπροσώπησης των παραγωγών μέσω της δημιουργίας επιμελητηρίων. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα πάνω σε αυτό;

Η δημιουργία ενός Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου αποτελεί επίσης μία από τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη έχουμε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, αλλά και με εκπροσώπους των επιμελητηρίων ανά την επικράτεια, προκειμένου να δημιουργηθούν Αγροτικά Τμήματα στα υφιστάμενα επιμελητήρια.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προσφέρει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της απουσίας των Ελλήνων αγροτών από τα θεσμικά όργανα, διαχωρίζοντας παράλληλα την αμιγώς παραγωγική δραστηριότητα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Στα επόμενα βήματά μας, και με την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον επιμελητηριακό και αγροτικό κόσμο, περιλαμβάνεται η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, με την προοπτική της δημιουργίας Αγροτικού Επιμελητηρίου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε. Και δεν καταλαβαίνω γιατί για παράδειγμα τη στιγμή που η Γαλλία το έχει ήδη κάνει, γιατί να μην μπορεί και η Ελλάδα. Οι καλές πρακτικές αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Διδασκόμαστε από αυτές και τις προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα.

8 Η φέτα είναι μια πονεμένη ιστορία και έχει ζητηθεί πολλάκις από τους κτηνοτρόφους η συνδρομή της πολιτείας. Προτίθεστε να κάνετε κάτι;

Από τις πρώτες ενέργειές μου στο νέο υπουργείο ήταν να ανακαλέσω την υπουργική απόφαση του προκατόχου μου για τις διεπαγγελματικές ενώσεις. Μια απόφαση που είχε εκδοθεί βιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ως τέτοια δημιουργούσε, δυστυχώς, περισσότερα θέματα από όσα έλυνε.

Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους πλήθους προϊόντων –συμπεριλαμβανομένης της φέτας– και επαγγελματικών κλάδων, φέρνουμε μέσα από τον συνεταιριστικό νόμο νέες διατάξεις, που έχουν στόχο να αφήσουν την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων στις οργανώσεις να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική μας και να γεφυρώσουν και τις εσωτερικές τους διαφορές.

Κοινός τόπος για όλους μας είναι η προστασία και η αναγνώριση του κορυφαίου αυτού ελληνικού αγαθού για το οποίο, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους «φλερτάρουν» με το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, το οποίο κοστίζει ακριβά και στο ίδιο το προϊόν και στην οικονομία μας. Το νέο νομοσχέδιο σκοπεύει να συγκεράσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία με τα αιτήματα και τα συμφέροντα των ομάδων παραγωγών.

9 Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «αυτοί που παρανομούν θα χάσουν τον ύπνο τους»;

Οι ελληνοποιήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για τον αγροδιατροφικό κλάδο. Αποτέλεσαν μία από τις κυριότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και συνιστούν υψηλή προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ. «Προς γνώση και συμμόρφωση», επαναλαμβάνω ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στους παραβάτες. Οι ελληνοποιήσεις διαβρώνουν ανεπανόρθωτα τη φήμη και την ποιότητα των προϊόντων μας, πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών, συνιστούν ασέβεια απέναντι στους καταναλωτές. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, λοιπόν, και θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί, ώστε να έχουμε πληρέστερους ελέγχους.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 η αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, με ένταση στους ελέγχους από σήμερα. Παράλληλα, προχωρά η ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων του υπουργείου, ώστε να καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση των κρεάτων από τον στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή, αξιοποιώντας το για 4,5 χρόνια αναξιοποίητο πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο στόλος οχημάτων των ελεγκτών μας σε όλη την επικράτεια (μέσω διαδικασίας leasing), διευκολύνοντας το έργο τους και εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

■ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


10 O ΕΛΓΑ διαχειρίζεται κυρίως εισφορές των αγροτών, παρά πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πολλοί μιλούν για διεύρυνση ασφαλιστικών προγραμμάτων και καλύψεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να περιμένουμε αυξημένα ασφάλιστρα; Aναφορικά με τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, εξετάζετε να πάρουν μέρος στο υφιστάμενο ασφαλιστικό έργο του ΕΛΓΑ ή θα δούμε νέα συμπληρωματικά ασφαλιστικά προγράμματα;

Ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός με πλήθος χρόνιων προβλημάτων, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίζεται διαδοχικά ελλειμματικός. Όλα αυτά απαιτούν έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές, προκειμένου και οι αγρότες να απολαμβάνουν στο έπακρο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα, και η αγροτική παραγωγή να προστατεύεται, και ο κρατικός προϋπολογισμός να μην επιβαρύνεται.

Όταν περιμένουμε από τους αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό, καταβάλλοντας το ασφάλιστρο, πρέπει και ο ΕΛΓΑ να εμφανίζεται το ίδιο συνεπής απέναντί τους. Η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον χώρο αυτόν δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό το μαρτυρά και η μεγάλη αναμονή στην ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, την οποία δεν κατόρθωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν ωφελεί, όμως, κανέναν το να «κλωτσάμε το τενεκεδάκι» για να περνάει ο καιρός και να μετακυλίεται το πρόβλημα στους επόμενους. Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση. Μια λύση που να βελτιώνει το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Έχω ήδη κάνει μια πρώτη σειρά επαφών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μελετάμε τις δυνατότητες για να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εις όφελος των παραγωγών.

11 Να περιμένει κάτι ο κόσμος για τις εξισωτικές παλαιότερων ετών και πόσο άμεσα; Σκοπεύετε να διατηρήσετε ή να τροποποιήσετε το υφιστάμενο πλαίσιο των αιτήσεων ΟΣΔΕ;

Κατ’ αρχάς, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε ουσιαστικά κριτήρια επιλογής για τους πραγματικούς δικαιούχους κτηνοτρόφους, όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση. Αυτό το διάστημα γίνονται εκκαθαρίσεις με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα μόλις ορίσθηκαν και οι νέες διοικήσεις στους εποπτευόμενους φορείς. Για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ, το υφιστάμενο πλαίσιο διατηρείται, ενώ προωθείται η καταγραφή των δηλώσεων των παραγωγών με τη χρήση νέων μέσων, ούτως ώστε και η γραφειοκρατία να μειωθεί και το διοικητικό βάρος να ελαττωθεί και ο χρόνος επεξεργασίας και ελέγχου των δηλώσεων να συντμηθεί.

12 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων του ΠΑΑ που απομένουν;

Κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη, για την ανάπτυξη των δασικών περιοχών (Μέτρο 8 του ΠΑΑ) ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες συνάντηση με την ηγεσία του συναρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, για τα υπομέτρα 8.3 και 8.4, που αφορούν την πρόληψη και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών στα δάση.

Πολύ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις, καθώς καταβάλλουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να έχουν συνταχθεί και να είναι έτοιμες εντός του έτους. Επίσης, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τους περιφερειάρχες και έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία τους για προτεραιοποίηση και ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων και των σχετικών αποφάσεων ένταξης.

13 Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ;

Είμαστε στη φάση οριστικοποίησης του τεχνικού συμβούλου που θα συντάξει το Σχέδιο, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, προγραμματίζουμε θεματικές ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την ενημέρωσή τους και τη συγκέντρωση των προτάσεών τους.

Είναι αλήθεια ότι η νέα ΚΑΠ καλείται να συγκεράσει έναν σαφώς μικρότερο προϋπολογισμό από τη μία και ένα συνεχώς αυξανόμενο σε προκλήσεις και κλιματικές αλλαγές περιβάλλον από την άλλη. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ γίνεται ενόψει «Brexit», ενώ αναμένεται ταυτόχρονα η διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ και η στελέχωση και η επόμενη ατζέντα της νέας Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι να εξασφαλίσει σταθερούς πόρους για τους Έλληνες παραγωγούς τα επόμενα χρόνια και ένα επαρκές περιθώριο ευελιξίας για τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων από τη χώρα. Από εκεί και μετά, επιδιώκουμε την εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απλούστευση στην εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά και ως μέτρο στήριξης των μικρών εκμεταλλεύσεων, που διαδραματίζουν πολύ βασικό ρόλο στην τοπική αγροτική οικονομία και το περιβάλλον.

Προσανατολιζόμαστε, επίσης, στη διατήρηση του 10% των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά, ως ελάχιστη δαπάνη για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως επίσης και τη συμπερίληψη των περιοχών με φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό 30% των δαπανών του ΕΓΤΑΑ για περιβαλλοντικούς στόχους. Με συμμάχους κράτη όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία και η Γαλλία, διαπραγματευόμαστε την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, με διατήρηση του συνολικού προϋπολογισμού της τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα.

14 Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα ήταν μία ατυχής και μάλλον άδικη κίνηση για τη χώρα μας. Υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα;

Κατ’ αρχάς, έχουμε εξασφαλίσει την εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών από τους επιπλέον δασμούς, είδη τα οποία αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ (βάσει στοιχείων του 2018). Οφείλω εδώ να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που εξαιρέθηκε από τους δασμούς στις ελιές και αυτό είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας.

Οφείλω, δε, να ομολογήσω ότι, όταν με την ανάληψη των καθηκόντων μου συνάντησα τον Αμερικανό πρέσβη, κ. Pyatt, και του έθεσα ο ίδιος το θέμα της εξαίρεσης του ελαιολάδου και των ελιών από τους δασμούς, εξεπλάγην, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ζητούσε κάτι τέτοιο, όπως μου είπε. Με την επιστροφή μου από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας την προηγούμενη εβδομάδα, συναντήθηκα ξανά με τον κ. Pyatt, επισημαίνοντάς του ότι τα επεξεργασμένα ροδάκινα έχουν ήδη παραχθεί και οι εταιρείες παραγωγής θα υποστούν σημαντική ζημία σε περίπτωση μη αναστολής επιβολής των δασμών.

Δεν μιλάμε για ένα προϊόν που παράγεται όλο τον χρόνο, αλλά μόνο για δύο μήνες και, δυστυχώς, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν όταν είχε ήδη παραχθεί. Παράλληλα, περιμένουμε μια απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στον οποίο έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των ΗΠΑ, η έκβαση της οποίας μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα συμψηφισμών και να εγκαινιάσει μία άλλου τύπου διαπραγμάτευση.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments