....

ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ

Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών – παραγωγών φ/β στη διαμαρτυρία που οργάνωσε

ο ΕΣΑΦ στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την ανατροπή του New Deal. «Μας εξαπάτησαν, οι αγρότες είμαστε οργισμένοι και αγανακτισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΑΦ Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ σε δηλώσεις του στα κανάλια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας έκανε λόγο για «μαυραγορίτικη λογική» εκ μέρους της κυβέρνησης για τα φωτοβολταϊκά. Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ 4 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, προσήχθησαν στην αστυνομία και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθερα.

Από τις 12 το μεσημέρι παραπάνω από 1000 παραγωγοί φ/β κυρίως αγρότες αλλά και οικιακοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΚΑ και παραμένουν κάνοντας ζωηρή την παρουσία τους. Μάλιστα κατά διαστήματα απέκλεισαν και τη λεωφόρο Μεσογείων.

Όπως δήλωσε ο Θωμάς Κουτσουπιάς «οι αγρότες δεν θα αποχωρήσουν, αν δεν δικαιωθούν».

Τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Θανάσης Πετράκος, ο οποίος έριξε βέλη κατά της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν παραγωγοί με αγροτικά και οικιακά φ/β συστήματα από πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο από το Αγρίνιο, μετέβησαν στο ΥΠΕΚΑ 6 λεωφορεία με κόσμο, ενώ μαζική παρουσία είχε και η Ήπειρος, Μακεδονία, Πελοπόννησος και Θεσσαλία.

Νωρίς το πρωί ο ΕΣΑΦ καταδίκασε –θυμίζουμε- με ανακοίνωσή του το προωθούμενο νομοσχέδιο.

 

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΦ

 «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στην μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών αγροτών, που λειτουργούν φ/β σταθμούς η δημοσιοποίηση χθες από τον τύπο του προσχέδιου του πολυνομοσχέδιου, που αναφέρεται στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν 2773/1999», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΣΑΦ.

«Πράγματι όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται βελτιωμένοι όροι για την τιμολόγηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών σε σχέση με όσα προέβλεπε το νομοσχέδιο της 07.03.2014 αλλά αντίθετα οι μειώσεις των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά, φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.

 

Επίσης το ύψος του υποχρεωτικού πιστωτικού τιμολόγιου ανέρχεται πλέον για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο 40% αντί του 35% που προέβλεπε η προηγούμενη έκδοση του νομοσχέδιου, ενώ διατηρείται η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και δεν υπάρχει καμιά βελτίωση στους όρους της επέκτασης της σύμβασης για 5 χρόνια. Επισημαίνεται τέλος ότι δεν περιλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν την ταμειακή επάρκεια του ΛΑΓΗΕ και την αποφυγή νέων τροποποιήσεων των συμβάσεων στο μέλλον.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για έντεχνο εμπαιγμό των αγροτών οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται ευνοημένοι με το νέο προσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω της πρόβλεψης για προσαύξησης των τιμών του πίνακα τιμολόγησης κατά 15%.

 

Στην πράξη όμως οι μειώσεις τιμών του πίνακα τιμολόγησης για την περίοδο μετά το 3ο τρίμηνο του 2012, οπότε κατά κανόνα λειτούργησαν τους Φ/Β σταθμούς τους, με αποτέλεσμα οι τελικές μειώσεις να φθάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 27%.

 

Αντίθετα εγκαταστάσεις Φ/Β που λειτούργησαν παλαιότερα είτε δεν θίγονται καθόλου είτε σε τελική ανάλυση εμφανίζουν μικρότερες μειώσεις τιμών από εκείνες του προηγούμενου προσχεδίου.

 

Ο ΕΣΑΦ απορρίπτει το νέο προσχέδιο του νομοσχέδιου σαν απαράδεκτο, κρίνει αναγκαία την ουσιαστική βελτίωση των όρων-προϋποθέσεών του πριν ψηφιστεί από τη Βουλή ενώ θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια στον μέλλον για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών του», καταλήγει η ανακοίνωση  - καταγγελία του Συνδέσμου που υπογράφει ο Θωμάς Κουτσουπιάς.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.760795650620250.1073741870.289176864448800&type=1

http://www.paseges.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments