....

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΣ ΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Αλεξανδρής Πέτρος

Περιθώριο μέχρι τις 31 Ιουλίου δίνει στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις Αγροτικών

Συνεταιρισμών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία συγχώνευσης και μετατροπής τους, τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 6 Μαΐου.

Η τροπολογία αφορά την αποσαφήνιση και την αντιμετώπιση των νομοτεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου 4015/ 2011 για τον εκσυγχρονισμό του συνεταιριστικού κινήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις μετονομάζονται σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), στις οποίες περιλαμβάνονται μόνον Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ) και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και απαλείφονται οι Ομάδες Παραγωγών.

Το Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων μετονομάζεται σε Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Ενώσεων, στο οποίο εγγράφεται εφεξής και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ). Επίσης, ορίζεται η 31η Ιουλίου 2014 ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών συγχώνευσης και μετατροπής των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν λάβει σχετική απόφαση προς τον σκοπό αυτό.

Μειώνεται σε 15.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα το συνεταιριστικό κεφάλαιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών και επεκτείνεται και στις περιπτώσεις πτώχευσης Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων η αναστολή ή η άρση πάσης φύσεως μέτρων (προσωπική κράτηση, διοικητικές κυρώσεις, ποινική ή αστική ευθύνη κ.ά.) επί φυσικών προσώπων που διετέλεσαν μέλη στα όργανα διοίκησης των εν λόγω Οργανώσεων.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Τροπολογία για τη μετατροπή των συνεταιρισμών.pdf

Οι σχετικές τροποποιήσεις

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αριθ 135/3/2014, με την εν λόγω τροπολογία τροποποιείται και συμπληρώνεται στο θεσμικό πλαίσιο (ν 2810/2000 και ν. 4015/2011) που διέπει την λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) στα εξής βασικά σημεία:

-Οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις μετονομάζονται σε ΑΣΟ, από τις οποίες απαλείφονται οι Ομάδες Παραγωγών. Έτσι στις ΑΣΟ περιλαμβάνονται μόνο οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ) και οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)

-Οι ΑΣ και οι ΑΕΣ μπορούν να συνιστούν μεταξύ τους Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ). (Σήμερα οι ΑΕΣ είναι ΑΕ που συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από ΑΣ και έχουν διατομεακό και διακλαδικό αντικείμενο.

-Μετονομάζεται το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο οποίο εγγράφεται εφεξής και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

- Ορίζεται σε τμήμα, αντί διεύθυνσης που είναι σήμερα, ο τύπος της διοικητικής μονάδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων που υφίσταται για τις ανάγκες τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου.

-Περιορίζονται σε 5 από 9 τα μέλη του υφιστάμενου Γνωμοδοτικού Επιστημονικού Συμβουλίου Εποπτείας Αγροτικών Συνεταιριστικών οργανώσεων και καθορίζονται, με υπουργική απόφαση, ο τρόπος άσκησης της εποπτείας, οι υποχρεώσεις των ΑΣΟ προς αυτό, οι τυχόν επιβαλλόμενες κυρώσεις σε αυτές, κ. λ .π. Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζεται η καταβολή παραβόλου για κάθε υποβαλλόμενη αίτηση υπαγωγής ΑΣΟ στο Μητρώο.

-Οι ΑΣΟ μπορούν αν συνιστούν μεταξύ τους ανώνυμες εταιρείες οι μετοχές των οποίων είναι πάντοτε ονομαστικές και ο αριθμός τους είναι περιοριστικός ανά μέτοχο (κατά βάση μέχρι 29%).

-Προβλέπεται ότι και οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) αποτελούν, εφεξής, μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ.

- Ορίζεται η 31 – 7 – 2014 ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών συγχώνευσης και μετατροπής των ΑΣ σε ΕΑΣ οι οποίες έχουν λάβει σχετική απόφαση προς τον σκοπό αυτό.

-Το καταστατικό του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού που προέρχεται από τη συγχώνευση – μετατροπή ΕΑΣ, εγκρίνεται από το αρμόδιο δικαστήριο.

-Οι ανενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ) μπορούν αν αποφασίσουν τη λύση τους και τη θέσης τους σε εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οριζόμενες διατάξεις. Για τη διευκόλυνση της εκκαθάρισης οι ΑΣ απαλλάσσονται για τις παρελθούσες οικονομικές χρήσεις από κάθε τέλος ή πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε λόγω της μη υποβολής παντός είδους φορολογικών δηλώσεων, εφόσον εντός διμήνου υποβάλλουν φορολογική δήλωση για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Η απαλλαγή από τέλη και πρόστιμα ισχύσει και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγχωνεύονται εφόσον εντός διμήνου υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις.

-Αναφέρονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων το Ειρηνοδικείο μπορεί να κηρύξει, με απόφασή του, άκυρη η μετατροπή των ΕΣΑ, ΚΑΣΟ, ΚΕΣΕ και ΣΕ σε ΑΕΣ κ.λ.π.

-Ορίζεται σε 10, από 20 που είναι σήμερα, ο αριθμός των υπογραφών φυσικών προσώπων για τη σύνταξη καταστατικού σύστασης αγροτικού συνεταιρισμού/

-Διευκρινίζεται ότι αποτελεί γεωργικό εισόδημα η αμοιβή που καταβάλουν οι ΑΣ στα μέλη τους, εφόσον αυτά δεν είναι επιτηδευματίες από άλλη αιτία.

-Μειώνεται σε 15.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, το συνεταιριστικό κεφάλαιο των ΑΣ.

-Περιορίζονται σε 3 από 5 που είναι σήμερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣ.

-Εξειδικεύονται τα όργανα άσκησης του διαχειριστικού – λογιστικού και οικονομικού ελέγχου των ΑΣΟ.

-Ορίζεται ρητά η διάθεση του υπολοίπου του ενεργητικού των καθοριζόμενων ΑΣΟ, αποκλειόμενης της περίπτωσης διανομής του σε μέλη του.

-Καταργείται από 14 – 2 – 2012 το οριζόμενο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

-Επεκτείνεται και στις περιπτώσεις πτώχευσης ΑΣΟ η αναστολή ή άρση πάσης φύσεως μέτρων (ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη, προσωπική κράτηση, διοικητικές κυρώσεις, ποινική ή αστική ευθύνη, κ.λ.π.) επί φυσικών προσώπων που διετέλεσαν μέλη στα όργανα διοίκησης των εν λόγω Οργανώσεων.

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments