....

Ο ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ο κακός ύπνος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου,

προκαλώντας έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και μακροπρόθεσμα απώλεια μνήμης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

 

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητά του, όσον αφορά την υγεία των νοητικών λειτουργιών.

«Στην μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα του ύπνου αποτελούσε προάγγελο μελλοντικής έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών», ανέφερεη επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τέρι Μπλάκγουελ, από το ερευνητικό κέντρο CPMCRI στο Σαν Φρανσίσκο.

Η δρ Μπλάκγουελ και οι συνεργάτες της, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 2.822 ηλικιωμένους άνδρες, μέσης ηλικίας 76 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επί πέντε συνεχόμενα βράδια την ποιότητα του ύπνου των εθελοντών τους, ενώ τους υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των εκτελεστικών νοητικών λειτουργιών, όπως ο προγραμματισμός, η λήψη αποφάσεων, η διόρθωση σφαλμάτων, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η αφηρημένη σκέψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι δεν κοιμόντουσαν ήσυχα αλλά ξυπνούσαν συχνά το βράδυ, δυσκολεύονταν να ξανακοιμηθούν, στριφογύριζαν στο κρεβάτι τους και γενικώς είχαν κακό ύπνο, διέτρεχαν κατά 40-50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κλινικά σημαντική μείωση αυτών των λειτουργιών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μείωση αυτή αντιστοιχεί στο να έχει γεράσει ο εγκέφαλος κατά 5 χρόνια.

Επιπλέον, τρία έως τέσσερα χρόνια κακού ύπνου είναι αρκετά για να εκδηλωθεί απώλεια μνήμης και προσοχής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος της 1ης Απριλίου της επιθεωρήσεως «Sleep».

http://www.ygeianews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments