
ΌΤΑΝ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 - 19:27
Τον χειμώνα του 1969, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης ήρθε, με φίλους του, για πρώτη φορά στην Έδεσσα και , που αλλού, επισκέφθηκαν τους καταρράκτες και εντυπωσιάσθηκαν απο την ομορφιά τους. Εκεί τους συνάντησα κι εγώ, όταν έκανα τα πρωτα μου βήματα στη δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη, στη νομική σχολή του ΑΠΘ.
Τότε, την διαχείρηση του κέντρου των καταρρακτών την είχε ο Αθανάσιος Απάλλας που αργότερα πήρε και το Ξενία της Έδεσσας και, επί των ημερών του, ήταν το κοσμικό σημείο αναφοράς της πόλης. Ο Απάλλας, λοιπόν, αναγνώρισε τον απρόσμενο επισκέπτη και την παρέα του και τηλεφώνησε στον φίλο του, τον Στέφανο Βαγουρδή, εκδότη της τοπικής εφημερίδας Εδεσσαϊκή για να του δώσει την πληροφορία, χωρίς να το γνωρίζουν οι διάσημοι επισκέπτες της πόλης μας. Έτσι, άρπαξα την ευκαιρία, ως νέος συνεργάτης της εφημερίδας, να γράψω την πρώτη μου συνέντευξη και, μάλιστα, με τον Στέλιο Καζαντζίδη που, την εποχή εκείνη ήταν στη κορυφή του λαϊκού πεντάγραμμου με τις πωλήσεις των δίσκων του να κάνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Από ότι θυμάμαι, ο λόγος της επίσκεψης ήταν για να δουν από κοντά τους ονομαστούς καταρράκτες και να φάνε ...κάτι στα γρήγορα, γιαυτό και δεν είχαν πολύ χρόνο. Ο πραγματικός λόγος, όμως, ήταν η επένδυση που ήθελε να κάνει ο Καζαντζίδης στη περιοχή της Χαλάστρας, στις εκβολές του Αξιού, για καλλιέργειες μυδιών. Σε αυτό τον είχε παρακινησει ο φίλος του, ο καταξιωμένος τραγουδιστής Μπάμπης Τσετίνης, σαλονικιός την καταγωγή. ,,Θα γράψω κι ένα τραγούδι για την Έδεσσα, μου είπε, όταν σηκωθήκαμε.

Στην έξοδο, ο εδεσσαίος φωτογράφος Δημητρός Λαζαρίδης, που ερχόταν μαζί μου και σε άλλα ρεπορτάζ, αποθανάτησε στο ασπρόμαυρο φιλμ της μηχανής του αυτή τη σύντομη συνάντηση. Από αριστερά, η μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού Λίτσα Διαμάντη , ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Άρης Παπαγιάννης και ο ερμηνευτής Μπάμπης Τσετίνης με τη συζυγο του. Μια μεγάλη επιτυχία της εποχής που ερμήνευσαν μαζί, Μπάμπης Τσετίνης και Λίτσα Διαμάντη είναι το Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, ένα τραγούδι που έπαιζαν όλα τα τζουκ-μποξ και ο κόσμος αγόραζε το δισκάκι των 45 στροφών...πριν ακόμη αγορασει το πικάπ.
Αφορμή για αυτή την αναφορά μου έδωσε η μεγάλη επιτυχία που σημειωνει η προβολή της ταινίας Υπάρχω που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου μας λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη και στην ομωνυμη συλλογή τραγουδιών που κυκλοφόρησε σε βινύλιο και δίσκο 33 στροφών το 1975.
Άρης Παπαγιάννης
Κατηγορία:
Σχόλια - Facebook Comments