....

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ, ΑΛΗΘΕΣ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ομόφωνη η δικαστική απόφαση, αφωνία των ΜΜΕ, παραφωνία ο Αδ. Γεωργιάδης

Οσα έγραψε το Documento για τις σχέσεις της Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα, συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και τις μεθοδεύσεις ώστε η εταιρεία της να αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίου με απευθείας ανάθεση είναι αληθή. Αυτό έκρινε την περασμένη Τρίτη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο αθώωσε ομόφωνα και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα τον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Βασίλη Ανδριανόπουλο οι οποίοι είχαν μηνυθεί από τη Λίνα Νικολοπούλου. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνταν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρεία της μηνύτριας Mindwork Business Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρείες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες προτού ξεκινήσει το συνέδριο.

Η πανηγυρική αθώωσή τους σήμανε και τη λήξη μιας μακρόχρονης περιπέτειας κατά την οποία ο Κ. Βαξεβάνης και ο Β. Ανδριανόπουλος συνελήφθησαν και σύρθηκαν στα δικαστήρια επειδή διερεύνησαν τις δραστηριότητες της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια εμφανίζεται να εισέπραττε δημόσιο χρήμα. Στη δίκη που ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλές δικασίμους τόσο ο Κ. Βαξεβάνης και ο Β. Ανδριανόπουλος όσο και οι συνήγοροί τους Γιάννης Μαντζουράνης, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος και Γιώργος Αθανασάκης κατέθεσαν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όσα καταγράφονταν στο ρεπορτάζ ήταν απολύτως αληθή.

Μάλιστα μετά το πέρας της διαδικασίας ο Γ. Μαντζουράνης δήλωσε ότι «η ελευθερία της έκφρασης γνώμης και κρίσης σε συνδυασμό με την κατοχυρωμένη στο σύνταγμα ελευθεροτυπία όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά επιβάλλουν στους δημοσιογράφους να ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις όλων των προσώπων της μόνιμης και πρόσκαιρης επικαιρότητας, δηλαδή τους φορείς άμεσης εξουσίας αλλά και τους έλκοντες συμφέροντα λόγω συγγενείας ή άλλων στενών σχέσεων με τους εξουσιαστές. Αυτή είναι η περίπτωση της κ. Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμερα η μήνυσή της για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου απερρίφθη ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα. Στις δημοκρατίες ουδείς είναι υπεράνω υποψίας, υπεράνω του νόμου, ακόμη κι αν θεωρεί τον εαυτό του ανέγγιχτο».

Οι αποκαλύψεις του Documento

Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017. Τότε το Documento είχε αποκαλύψει ότι το υπουργείο Υγείας, επί υπουργίας την εποχή εκείνη Αδωνη Γεωργιάδη, είχε αναθέσει στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ (πλέον ΕΟΔΥ) να διοργανώσει το ιατρικό συνέδριο e-Health Forum 2014. Το e-Health Forum 2014 ήταν μια τριήμερη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνέχεια ανέθεσε τη διοργάνωση του συνεδρίου στην εταιρεία Mindwork Business Solutions της οικογένειας Στουρνάρα (ανήκει στη σύζυγο του Γ. Στουρνάρα και στα δύο παιδιά τους). Προέκυψε ωστόσο από τα στοιχεία ότι η μεθόδευση αυτή, δηλαδή η μεσολάβηση του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της εταιρείας της οικογένειας Στουρνάρα, έγινε για να ανατεθεί το συνέδριο στη Mindwork Business Solutions χωρίς διαγωνισμό. Το Documento έκανε λόγο από τότε για πλέγμα διαπλοκής και για μεθοδεύσεις που γίνονται ώστε να μην πραγματοποιούνται ανοικτοί διαγωνισμοί και τελικά να αναλαμβάνει τη διοργάνωση συνεδρίων η εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα.

 

Η εφημερίδα συνέδεε μάλιστα την υπόθεση του συνεδρίου e-Health Forum με το σκάνδαλο Novartis και με το γεγονός ότι διάφορες εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων εξυπηρετούσαν φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ διάφοροι επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές σ’ αυτά υπήρξαν ταυτόχρονα πρωταγωνιστές και της υπόθεσης Novartis. Μάλιστα το Documento επισήμαινε τότε ότι πολλά απ’ αυτά τα συνέδρια ήταν κατά το κοινώς λεγόμενο «συνέδρια του αέρα»: δεν είχαν δηλαδή πραγματικό επιστημονικό υπόβαθρο αλλά λειτουργούσαν κυρίως ως πεδίο ώσμωσης μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών. Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανιζόταν ως ομιλητής σε πολλά απ’ αυτά τα συνέδρια τα οποία διοργάνωνε η εταιρεία της οικογένειάς του, προσδίδοντάς τους έτσι κύρος. Από την έρευνα είχε προκύψει συγκεκριμένα ότι ο Γ. Στουρνάρας συμμετείχε σε συνέδρια και φόρουμ για το φάρμακο χωρίς να έχει τέτοια ειδίκευση, με το πρόσχημα πάντα της οικονομικής ανάλυσης του θέματος.
Διοργανωτής αυτών των συναντήσεων ήταν η εταιρεία Mindwork της συζύγου του Λ. Νικολοπούλου και χορηγοί διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Εξάλλου διάφορα πρόσωπα τα οποία έχουν επιστημονικούς τίτλους αλλά αποδεδειγμένα αποτέλεσαν εκλεκτούς της Novartis συμμετείχαν στις διοργανώσεις της κ. Στουρνάρα που χρηματοδοτούσαν αφειδώς οι φαρμακευτικές.

Η μεθόδευση υπέρ Νικολοπούλου

Το 2014, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, η εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου Mindwork Business Solutions είχε κληθεί να αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου e-Health Forum, για το οποίο άρχισε να εργάζεται χωρίς καν να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο. Η Λ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, διοργάνωνε έναν κύκλο εκδηλώσεων, τις οποίες χρηματοδοτούσαν φαρμακευτικές εταιρείες. Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε το 2014 και, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα της εποχής, γινόταν από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος. Περιέργως, όμως, το υπουργείο Υγείας δεν προκήρυξε διαγωνισμό για την εταιρεία που θα οργάνωνε την εκδήλωση.

Ως ενδιάμεσος μπήκε το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ανέλαβε να αναθέσει στην εταιρεία Mindwork της οικογένειας Στουρνάρα τη διοργάνωση συνεδρίου με αυτό τον τίτλο. Χρηματοδότης αυτών των εκδηλώσεων ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Horizon 2020». Η τοποθέτηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως ενδιάμεσου εξασφάλισε την ανάθεση στην εταιρεία της Στουρνάρα χωρίς διαγωνισμό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε απλώς προσφορά από τη Mindwork και της ανέθεσε τη διοργάνωση. Με μια απλή σύμβαση η εταιρεία της οικογένειας Στουρνάρα πήρε περίπου 400.000 ευρώ για να διοργανώσει το e-Health Forum 2014. Η αμοιβή της εταιρείας προήλθε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά και τις χορηγίες των φαρμακευτικών.

Το χρονικό της ανάθεσης

Αναλυτικότερα, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία ανετίθετο στο ΚΕΕΛΠΝΟ η διαχείριση του συνεδρίου, αντί του υπουργείου Υγείας, με αιτιολόγηση την έλλειψη χρόνου και εξειδικευμένου προσωπικού. Στις 16 Ιανουαρίου 2014 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας το κέντρο ανέλαβε την υλοποίηση της διαχείρισης της διοργάνωσης, αφού βάσει και της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης είχε εξουσιοδοτηθεί η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού «για τις δέουσες ενέργειες».

 

Στις 13 Μαρτίου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ απηύθυνε πρόσκληση αποκλειστικά προς τη Mindwork Business Solutions, με την οποία και υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών που αφορούσε τη δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδας για την υλοποίηση της διάσκεψης του e-Health Forum 2014 με αμοιβή 5.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στις 27 Μαρτίου 2014 υποβλήθηκε από το υπουργείο πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Horizon 2020».

Στις 24 Απριλίου 2014 το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της δράσης. Δεδομένου ότι η δράση δεν λάμβανε εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στη σύμβαση καταγράφονταν οι τρόποι τους οποίους η Λ. Νικολοπούλου μπορούσε να ακολουθήσει προκειμένου να υλοποιήσει τα υποέργα της πράξης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το να καλέσει υπεργολάβους. Μία ημέρα μετά, στις 25 Απριλίου 2014, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας. Βάσει αυτής το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης την υλοποίηση του e-Health Forum 2014. Οσα κατέγραφε τότε το ρεπορτάζ του Documento είχαν επιβεβαιωθεί και από πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ελέγχου των ειδικών επιθεωρητών.

Μάρτυρας-κλειδί αποκάλυψε την αλήθεια

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, εκτός των στοιχείων που εισφέρθηκαν και τα οποία πιστοποίησαν το αληθές όσων έγραφε το Documento από το 2017, κατέθεσε και σειρά από μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους η πρώην υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ Κατερίνα Πολύζου, η οποία σήμερα κατηγορείται για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στο κέντρο. Κατά την κατάθεσή της η Κατ. Πολύζου παραδέχτηκε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ενεπλάκη ώστε να εκταμιευτούν ευρωπαϊκοί πόροι για το εν λόγω συνέδριο, οι οποίοι κατέληξαν στην εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου. Αλλωστε ήταν εκείνο αρμόδιο για τη διοργάνωση του συνεδρίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Είπε παράλληλα ότι όλα τα χρήματα, ακόμη και αυτά από τις χορηγίες, μπήκαν στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο κατόπιν πλήρωσε και την εταιρεία Mindwork Solutions της Λ. Νικολοπούλου. Μάλιστα η Κατ. Πολύζου παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και όχι απευθείας ανάθεση στην εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου.

Το κυνήγι των δημοσιογράφων

Μετά τις αποκαλύψεις του Documento η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε καταθέσει μήνυση, ζητώντας μάλιστα τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. Πράγματι, αμφότεροι συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών και τελικά οδηγήθηκαν σε δίκη. Τότε σχεδόν το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών μετέδιδε την είδηση, όπως ασφαλώς έπρατταν και οι μεγαλύτεροι ειδησεογραφικοί ιστότοποι της χώρας. Δυστυχώς, τώρα, την ώρα της δικαίωσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του Documento, ελάχιστοι εξ όσων είχαν μεταδώσει την είδηση της σύλληψης των δημοσιογράφων μετέδωσαν και την είδηση της αθώωσής τους.

Μέχρις ώρας ο μόνος που έχει αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της δίκης είναι ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter πως «το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν απλή δυσφήμιση και όχι συκοφαντική, δηλαδή ότι δεν είχαν δόλο (σ.σ.: οι δημοσιογράφοι), όμως βάσει του νέου ποινικού κώδικα το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί, άρα παύει η ποινική δίωξη». Ασφαλώς ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγραψε ψέματα, με αποτέλεσμα την περασμένη Πέμπτη να του επιδοθεί εξώδικο του Κ. Βαξεβάνη, με το οποίο του ζητείται να ανακαλέσει τις βαρύτατες προσβολές και να μην τις επαναλάβει στο μέλλον, να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις συκοφαντικές αναρτήσεις του και όσους συκοφαντικούς ισχυρισμούς έχει κατά καιρούς διατυπώσει και να σβήσει από τον λογαριασμό του στο Twitter τις συκοφαντικές εξυβριστικές και προσβλητικές αναρτήσεις του.

Τον Απρίλιο του 2017 το Documento αποκάλυπτε ότι το υπουργείο Υγείας, επί Αδωνη Γεωργιάδη, είχε αναθέσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ (πλέον ΕΟΔΥ) να διοργανώσει το ιατρικό συνέδριο e-Health Forum 2014. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέθεσε τη διοργάνωσή του στην εταιρεία της οικογένειας Στουρνάρα. Η όλη μεθόδευση έγινε για να ανατεθεί το συνέδριο στη συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς διαγωνισμό


2

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments