....

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 1000 ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΣΕ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ ΓΑΖΑ

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα: η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης σήμερα το βράδυ, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Παρά ταύτα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα τερματιστεί σύντομα.

«Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα τερματιστεί συντομότερα παρά αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε σήμερα ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Το τελευταίο γνωστό θύμα αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι ένα εξάχρονο παιδί στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, θύμα ενός νέου μπαράζ από τη Χαμάς εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε ζημιές στην πόλη Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στον φράκτη μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της ισραηλινής επικράτειας.

Ο θάνατος του παιδιού ανεβάζει σε επτά -συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη- τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα εχθροπραξιών τη Δευτέρα. Πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, το 2014.

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

 

Νεκρός 63χρονος Ισραηλινός από ρουκέτα της Χαμάς / Φωτογραφία: AP Photo/Sebastian Scheiner

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς αλλά και στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας.

Για τον στρατό, οι επιδρομές στη Γάζα γίνονται σε απάντηση στις «περισσότερες από 1.000 ρουκέτες» που έχουν εκτοξευτεί από διάφορες ένοπλες ομάδες προς το εβραϊκό κράτος από τη Δευτέρα.

Η Χαμάς ξεκίνησε έναν πρώτο γύρο εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» για τους περισσότερους από 900 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Καπνοί στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή / Φωτογραφία: AP Photo/Khalil Hamra

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων, 335 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις επιδρομές, πολλοί από τους οποίους διασώθηκαν από ερείπια κτιρίων που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας, προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

 

Καπνοί στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή / Φωτογραφία: AP Photo/Khalil Hamra

Ανησυχούν οι ΗΠΑ και μεσολαβούν για τον τερματισμό της βίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την έκκλησή του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν διπλωμάτη στη Μέση Ανατολή για να παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «αποκλιμακώσουν» τη βία, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτικές» τις σκηνές βίας στην περιοχή.

«Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπαρακτικές. Και η απώλεια οποιασδήποτε ζωής άμαχου πληθυσμού είναι μια τραγωδία», τόνισε. Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Χάντι Αμρ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές Υποθέσεις, «να ταξιδέψει στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και να τους παροτρύνει εκ μέρους του προέδρου Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή απώλειας άμαχου πληθυσμού. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει ένα επιπλέον καθήκον να προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει απώλειες άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του».

 

Πρώτες βοήθειες σε νεαρή Ισραηλινή έπειτα από χτύπημα της Χαμάς με ρουκέτες <br>Φωτογραφία: AP Photo/Tsafrir Abayov

Ακυρώνονται πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines ακύρωσαν πτήσεις τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η Μόσχα ζητεί να συγκληθεί το κουαρτέτο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε από την πλευρά του Κρεμλίνου την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών -Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Αρχιραβίνος Ισραήλ: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ένας από τους δύο επικεφαλής ραβίνους του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση σήμερα για αυτοσυγκράτηση, καθώς μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εξάπλωση των επιθέσεων στον δρόμο από Εβραίους εναντίον μελών της αραβικής μειονότητας της χώρας, μερικοί από τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει βίαιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε προκλητικές ενέργειες και να βλάψουμε ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σεφαραδίτης μεγάλος ραβίνος του Ισραήλ, Γιτζάκ Γιόσεφ.

«Η Τορά του Ισραήλ δεν δίνει καμία άδεια να παίρνει κανείς τον νόμο στα χέρια του και να ενεργεί βίαια», είπε.

Ο ηγέτης της Χαμάς ευχαριστεί την Αίγυπτο για το άνοιγμα της διέλευσης της Ράφα σε τραυματίες Παλαιστίνιους

«Ευχαριστώ τη μεγάλη αδελφική χώρα, την Αίγυπτο, που άνοιξε όλα τα νοσοκομεία της στο βόρειο Σινά για να δεχτεί τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας». Με τις δηλώσεις αυτές στον λογαριασμό του στο Twitter ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, ευχαρίστησε την Αίγυπτο για το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για την υποδοχή τραυματιών πολιτών από τη Λωρίδα κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής «Αΐντ Ελ Φιτρ» που ακολουθεί της ολοκλήρωσης του ιερού για τους μουσουλμάνους μηνός του Ραμαζανίου.

«Ευχαριστώ πολύ τον Ερυθρό Σταυρό της Αιγύπτου και όλη τη χώρα και ως λαό και ως κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ισμαΐλ Χανίγια.

«Το άνοιγμα της διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο σε τραυματίες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά της Λωρίδας, οι οποίες άφησαν νεκρούς περισσότερους από 53 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 14 παιδιών, και περισσότερους από 300 τραυματίες», επισημαίνει η «Αλ Αχράμ».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments