....

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει να φέρει στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η πρόταση του οποίου αναμένεται να εγκριθεί σήμερα με τις ψήφους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει “παρών”.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, δήλωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική ότι: “Θα κληθούν όλοι και θα αναγκαστούν να πάρουν θέση, κρινόμενοι θεσμικά και πολιτικά, και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να τοποθετηθεί επιτέλους επί της ουσίας”.

Για το ενδεχόμενο να κληθεί και ο πρωθυπουργός στην εξεταστική, ρωτήθηκε νωρίτερα στο πλαίσιο του briefing, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε: “Όποιοι πρέπει να πάνε, θα πάνε”.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αναφέροντας:  "Ως διοικητικός εποπτεύων την ΕΥΠ, υπερκείμενος του Διοικητή της ΕΥΠ, κατά τις παρ. 1 και 4 του άρθρου 21 του νόμου 4622/2019 περί επιτελικού κράτους, όφειλε να είχε λάβει τα προσήκοντα μέτρα αποτροπής ενεργειών για την παρακολούθηση βουλευτή/ευρωβουλευτή ή/και πολιτικού αρχηγού, χωρίς τη γνώση του. Δεν το είχε πράξει. Αυτό, συνιστά ερευνητέα παράλειψη, εκτός από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. πρωθυπουργός έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο διοικητικό και πολιτικό έλεγχό του, προσαρμόζοντας ακόμη και τα προσόντα της θέσης του διοικητή σε αυτόν που ήδη είχε επιλέξει ο ίδιος. Στη συνέχεια, επέφερε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, με επιλογές στοχευμένες, όπως προκύπτει εκ των υστέρων, με χαρακτηριστική την παύση της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΑΔΑΕ, όταν η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας”, αναφέρει ειδικότερα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής για τις υποκλοπές."

Πριν από αυτό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα δώσουν μάχη σχετικά με το ποιοι θα κληθούν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που θα συνεδριάσει εκ νέου το πρωί της Πέμπτης. Αυτό θα αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων την Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ξανά ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

Το αίτημα αυτό αναμένεται να στηρίξουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ από την πλευρά της ζητά να κληθούν τόσο στην επιτροπή Θεσμών όσο και στην εξεταστική οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης (επικεφαλής της Υπηρεσίας επί ΣΥΡΙΖΑ) και Θοδωρής Δραβίλλας (επικεφαλής επί Σαμαρά- Βενιζέλου).

 •  


 
 •  
 •  
 •  


 • Η υποστήριξή σου κάνει τη διαφορά!

  Στην εποχή των αναξιόπιστων πηγών ενημέρωσης και των fake news, το Vouliwatch επιμένει σταθερά να είναι η μόνη κομματικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία που παρακολουθεί στενά το κοινοβουλευτικό έργο και παράλληλα ασκεί πίεση για διαφάνεια και λογοδοσία.

  Επιμένουμε να είμαστε το ενοχλητικό πετραδάκι στο παπούτσι ενός συστήματος που είναι δομημένο πάνω στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

  Όχι μόνο οδηγήσαμε την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων στα Δικαστήρια, αλλά και προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη απαιτώντας πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία ως προς τα ποσά που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ και τα κριτήρια επιλογής τους, μέσω της “Λίστας Πέτσα”.

   

  Κατηγορία: 

  Σχόλια - Facebook Comments