....

«ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ» ΣΤΗΝ... ΕΛΙΑ!

- H «Κίνηση των 58» μεταθέτει για μετά τις ευρωεκλογές το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

- Τι αναφέρουν οι ανακοινώσεις των «58» και των κομμάτων και κινήσεων για την Κεντροαριστερά- Βενιζέλος: Καταλυτικός ο ρόλος των «58» στη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη

Με «αγκάθια» και με το βλέμμα σε χρονικό ορίζοντα, που τοποθετείται μετά τις ευρωεκλογές, συνεχίζεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58».

Όπως αποφασίστηκε από την Κίνηση, οι «58» δεν θα κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, αν και θα συμμετάσχουν -και συνδιοργανώσουν- τη Συνδιάσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, όπου θα συμμετέχει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της ΕΕ, κ. Μάρτιν Σουλτς.

Δήλωση Βενιζέλου

Σε σχετική δήλωσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει: «Χαίρομαι πραγματικά γιατί η συσπείρωση της ευρύτατης δημοκρατικής, προοδευτικής Παράταξης προχωρά και αποδίδει καρπούς. Αποδίδει καρπούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδίδει καρπούς σε σωματεία, επιμελητήρια, συλλόγους, στον Δικηγορικό Σύλλογο. Αλλά και στο επίπεδο των Ευρωεκλογών και του εκλογικού σχήματος έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Έχουν συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κόμματα και κινήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους «58» ως ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης, γιατί λειτούργησαν καταλυτικά, ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν την συσπείρωση όλου αυτού του χώρου. Φυσικά, ο ρόλος των «58» δεν είναι οργανωτικός, αλλά είναι κοντά μας πολιτικά, προγραμματικά, στη Συνδιάσκεψη που οργανώνουμε στις 8 και 9 Μαρτίου με τη συμμετοχή του Martin Schulz. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου -δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών- θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική Παράταξη έναν καταλυτικό ρόλο. Και σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια, ο ρόλος όλων των κομμάτων και κινήσεων, αλλά και του κινήματος γνώμης των «58», είναι και θα είναι πολύ σημαντικός».

Σε σχετική «ανακοίνωση των κομμάτων και κινήσεων για την Κεντροαριστερά», όπως τιτλοφορείται, υπογραμμίζονται τα εξής:

«Κατά τη σημερινή συνάντηση των κομμάτων, των κινήσεων και συλλογικοτήτων (ΠΑΣΟΚ, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Δυναμική Ελλάδα, Πρωτοβουλία των 58, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Μπροστά), που  συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση των δυνάμεων του Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε δυναμικά στην πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης. Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 8-9 Μαρτίου στην Αθήνα, με την παρουσία και τη συμμετοχή του υποψήφιου Προέδρου του ΕΣΚ, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρτιν Σουλτς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης που περιλαμβάνει:

- Την πολιτική διακήρυξη για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς
- τη συστράτευση και ενότητα όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, εν όψει της μεγάλης μάχης των Ευρωεκλογών.

Για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Όπως και της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανεξαρτησία και την ισχυροποίηση των Δήμων και των Περιφερειών της Πατρίδας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωτικής επιτροπής, και επιτροπής θέσεων, για την άρτια οργάνωση της Συνδιάσκεψης.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συμμετέχουν μέλη των κομμάτων, μέλη των κινήσεων, οι επιτροπές πρωτοβουλίας των 58 απ' όλη την Ελλάδα, όπως και προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών».

Οι ενστάσεις των «58» επικεντρώνονταν κυρίως στη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων στο ευρωψηφοδέλτιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, στον ορισμό επικεφαλής της προσπάθειας, καθώς και στην προβολή που θα είχαν οι υποψήφιοι από τα ΜΜΕ.

Οι «58» ωστόσο δεσμεύονται να επιμείνουν στις συζητήσεις για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση της ελληνικής «Ελιάς».

Χαρακτηριστικά, ο άτυπος επικεφαλής της «Κίνησης των 58», κ. Γιάννης Βούλγαρης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενημέρωσε πως η κίνηση θα στηρίξει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτό.

Η ανακοίνωση των «58»

"Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιταχύνεται. Παράλληλα αποσαφηνίζονται οι συνθήκες με τις οποίες θα βαδίσει σε αυτές ο κεντροαριστερός χώρος και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Η πρωτοβουλία των 58 έδωσε πρόσφατα το πολιτικό στίγμα για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών.

Η πρωτοβουλία των 58 εμφανίστηκε για να προωθήσει το πολιτικό αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με έμφαση στις νέες γενιές, και την πολιτική συγκρότηση του Τρίτου Πόλου ώστε να μην επικρατήσει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι πετύχαμε σε αυτό το ολιγόμηνο διάστημα; Λιγότερα από όσα θέλαμε - Περισσότερα από όσα ήταν στην αφετηρία.

Οι άμυνες και οι στενοί μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου που είναι αναγκαία προκειμένου αυτός να παίξει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα. Ο κίνδυνος τα δύο κόμματα του χώρου να καταλήξουν σε μικρά δορυφορικά σχήματα του μικρού δικομματισμού είναι μεγάλος, και για κάποιες δυνάμεις σε αυτά είναι και αποδεκτός στόχος. Επιπλέον, οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου σε όλο το πολιτικό φάσμα, αποδεικνύονται ισχυρές.

Από την άλλη τα πράγματα κινήθηκαν και η πρωτοβουλία των 58 συνέβαλε ουσιαστικά. Το ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής Παράταξης ήρθε στο κέντρο της ημερήσιας διάταξης του χώρου. Τα κόμματα, οι κινήσεις τα στελέχη στοιχήθηκαν ως προς αυτό. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια κεντρομόλος δυναμική και μια ελπίδα συγκρότησης του τρίτου πόλου.

Με αυτό τον προσωρινό απολογισμό τοποθετούμαστε στην εναρκτήρια φάση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και στηρίζουμε ενεργά τον εκλογικό αγώνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια διατηρώντας τον χαρακτήρα μας ως ρεύμα γνώμης, και χωρίς να μετατραπούμε ή να καταχωρηθούμε σαν ένας ακόμα πολιτικός οργανισμός ή κίνηση.

Συμμετέχουμε στην Πολιτική Διάσκεψη της 8-9 Μαρτίου με τον Μάρτιν Σουλτς, η οποία θα αναδεικνύει όπως συμφωνήθηκε, την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνολικού χώρου.

Δεν συμμετέχουμε στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δεν αναφερόμαστε σε ονόματα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι «αντιπρόσωποι» των 58 στο ψηφοδέλτιο. Η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και είναι ευθύνη όλων, και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει διακριτή και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ενόψει της νέας εποχής της εθνικής ανασυγκρότησης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στο πολιτικό τοπίο και μετά τις ευρωεκλογές".

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η «Κίνηση των 58» μπορεί να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν θα αποτρέψει κανένα από τα μέλη της, εάν το επιθυμεί, από το να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών".

Νίκος Μπίστης στο protothema.gr: Προσωπική άποψη του Βούλγαρη η μη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ

Τη διαφωνία του, ωστόσο, με τη μη συμμετοχή των "58" σε ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει ο κ. Νίκος Μπίστης. Ως ένας εκ των "58" υπογραφόντων μελών της Κίνησης δηλώνει πως "δεν με εκφράζει αυτή η άποψη, δεν έχουμε πάρει μια τέτοια απόφαση και έχουμε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού για την Πέμπτη".

Ο κ. Μπίστης επίσης κάνει λόγο για προσωπική άποψη του κ. Βούλγαρη, αν είναι αυτή που του αποδίδεται στα ΜΜΕ και προσθέτει πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Επιπλέον, ο κ. Μπίστης δηλώνει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα.

http://www.protothema.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments