......

ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ

Η κοινή ουσία παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη, που περιέχεται σε γνωστά παυσίπονα και αντιπυρετικά, και η οποία έως τώρα θεωρείται ασφαλής για τις εγκύους,

για πρώτη φορά συσχετίστηκε, από μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα, με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Οι επιστήμονες κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για όσους έχουν χρόνια προβλήματα και συνηθίζουν να παίρνουν παυσίπονα σε μόνιμη βάση αλλά και για όσους, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, παίρνουν τακτικά παρακεταμόλη για διάστημα κάποιων ημερών.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ζεγιάν Λιού του Τμήματος Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Pediatrics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 64.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί, που κάποια στιγμή αργότερα θα διαγιγνωσκόταν με ΔΕΠΥ. Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει έως το 5% των παιδιών, με συμπτώματα από πιο απλά έως πιο σοβαρά.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη τους, όσες είχαν πάρει, είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που αργότερα θα έκανε φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί τους έως την ηλικία των επτά ετών να είχε εμφανίσει συμπεριφορές τύπου ΔΕΠΥ.

Προηγούμενη έρευνα παρείχε ενδείξεις ότι η εν λόγω φαρμακευτική ουσία μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική ορμονική λειτουργία και να επιδράσει αρνητικά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

http://www.ygeianews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments