....

“ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ”



Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον 3ο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την 4η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστή την παράδοση που η ίδια δημιούργησε δε διστάζει να αυτοθαυμάζεται  για μια ακόμη προβληματική πληρωμή που ξεπέρασε  όλες τις προηγούμενες σε αδιαφάνεια και προχειρότητα.
Ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες γνώριζαν  πότε θα πληρωθούν και πόσα χρήματα θα πάρουν ώστε να προγραμματίσουν εγκαίρως τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει μια χαοτική κατάσταση στις πληρωμές με αποτέλεσμα  οι αγρότες να δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Οι καταγγελίες που φτάνουν για την τελευταία πληρωμή από παραγωγούς, θεσμικούς φορείς και δημοσιεύματα από όλη την Ελλάδα αναδεικνύουν πληθώρα προβλημάτων. Mε την παράκαμψη των  προβλεπόμενων διαδικασιών και την σωρεία νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν,  οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος ευρωπαϊκών προστίμων και  καταλογισμών, που μέχρι τώρα αγγίζουν τα 600 εκ. €, είναι προ των πυλών.
Ενδεικτικά υπάρχουν  παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου ενώ  άλλοι πληρώθηκαν μόνο το πρασίνισμα (και αυτό με λάθη) και όχι την βασική Ενίσχυση! Παραγωγοί που πήραν μόνο  δικαιώματα βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα, ακόμη και σε περιπτώσεις που παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 15 χρόνια! Παραγωγοί που πήραν 2 φορές Εθνικό Απόθεμα ή που το πληρώθηκαν χωρίς να το δικαιούνται!  Παραγωγοί που πληρώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν τους ανήκουν! Παραγωγοί που ξαναπληρώθηκαν το 70% της προκαταβολής Οκτωβρίου! Παραγωγοί που δεν  πληρώθηκαν για τα δικαιώματα που κατέχουν και παραγωγοί που πληρώθηκαν  για δικαιώματα που δεν κατέχουν! Το χειρότερο όμως είναι η αδιαφάνεια και η αδυναμία τεκμηρίωσης στο ερώτημα : «ποιος παίρνει τι;».
Παρά τις προειδοποιήσεις μας μετά την πληρωμή της προκαταβολής τον Οκτώβριο ότι η διαδικασία δεν εξελίσσεται κανονικά, παρά τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με την νομιμότητα των καταβολών, παρά τις πολύ σοβαρές παρατυπίες που διαπίστωσαν οι αρμόδιοι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την πληρωμής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης,  η πολιτική ηγεσία επέλεξε την οδό της αδιαφάνειας, των βολικών υπογραφών, του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» και της προεκλογικής επικοινωνιακής διαχείρισης.
Την ίδια ώρα όμως που η κυβέρνηση της ΝΔ και οι 4 διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και 3,5 χρόνια, δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας χωρίς προβλήματα ούτε μία πληρωμή, κατάφεραν να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις, κατάφεραν να επιληφθεί εισαγγελέας για τα  "βοσκοτόπια της ΝΔ", κατάφεραν να επαναφέρουν την χώρα στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών με 600 εκ. € μέχρι τώρα, κατάφεραν να αφήσουν απροετοίμαστο τον διοικητικό μηχανισμό  για την νέα ΚΑΠ και να αδιαφορήσουν για την ενημέρωση των παραγωγών για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το καθεστώς Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή προπαγάνδα και την μάχη των εντυπώσεων. Εδώ και 3.5 χρόνια η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν αρκεί πλέον η αλλαγή προσώπων  στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Ο αγροτικός κόσμος δεν αντέχει άλλο. Διεκδικεί διαφάνεια και ουσιαστική στήριξη. Προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως την μόνη δύναμη που μπορεί να επαναφέρει την σταθερότητα, την ελπίδα και την αξιοκρατία. Το 2023 θα είναι η χρονιά της πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments