....

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ερώτηση – διαμαρτυρία προς το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει ο Γιάννης Γουλιδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, οικονομολόγος – φοροτεχνικός.

Αναλυτικά

Προς Υπουργείο Οικονομικών

Υπ’ όψιν Κου  Μαυραγάνη,

Κύριε Υπουργέ,

1.      Με την ΠΟΛ1281 30/12/2013, ΦΕΚ 3367Β’/ 31/12/13 αποφασίσατε και ορίσατε όριο ακαθαρίστων εσόδων τις 10.000€ για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, το οποίο μετά τις κινητοποιήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο τροποποιήσατε στίς 17/2/2014 με την ΠΟΛ1055 στην οποία αυξήσατε το όριο σε 15.000€ πάνω από το οποίο εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ Ν.2859/2000.

2.      Με την από 6/2/2014 δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένουν οι αγρότες την βελτίωση του φορολογικού τοπίου με την υπόσχεση-δήλωση ότι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων( ομάδων, συνεταιρισμών, εμπόρων). Ακόμα ότι θα έχουν  άπαξ  ετησίως την υποχρέωση δήλωσης ΦΠΑ και δεν θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

3.      Επί ένα ολόκληρο μήνα κρατάτε σε ομηρεία  εγκλωβισμένους χιλιάδες αγροτών που υπερβαίνουν αυτά τα όρια, έχοντας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αγρότες εμπόρους- εξαγωγές- φοροτεχνικούς και υπαλλήλους ΔΟΥ και όχι μόνο αφού δεν προχωράτε στις αναγκαίες διευκρινήσεις.

 

Αναφέρω :

              I.      Με την αρχική ανακοίνωση οι προθεσμίες για απλογραφικά βιβλία είναι έως 20/3/2014 για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς, ενώ για διπλογραφικά βιβλία ήδη εξέπνευσε στις 15/2/2014.

           II.      Η προθεσμία αποτίμησης-απογραφής της παραγράφου 8 του άρθρου 40-41 του Ν.2859/2000 εκπνέει στις 31/3/2014.

         III.      Το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου προβλέπει στο έντυπο Μ2 ( έναρξη – μεταβολή φυσικού πρόσωπου) ειδικό τετραγωνίδιο της κατηγορίας των βιβλιων. Με τον 2859/2000 όποιος εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς υποχρεωτικά διαγραμμίζει το ειδικό τετραγωνίδιο. τώρα  οι υπάλληλοι του μητρώου τι θα διαγραμμίσουν αφού ναι μεν εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά περιμένουν οδηγίες όσον αφορά τα βιβλία?

        IV.      Οι έμποροι που εμπλέκονται στο σύστημα διακίνησης και εκδίδουν εκκαθαρίσεις και τιμολόγια δεν έχουν αποδεικτικά μεταβολής ( Μ2) αφού οι αγρότες δεν προσέρχονται στις ΔΟΥ πριν τις διευκρινίσεις των ανωτέρω. Πολύ βέβαιο φαίνεται  να υποχρεωθούν να εκδώσουν πιστωτικά τιμολόγια και να επανατιμολογησουν τα προϊόντα λόγω υποχρεώσεων προς τον ΦΠΑ.

           V.      Όσοι προχώρησαν σε ένταξη με την αρχική διαταγή 1281/ 30/12/13 δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσουν και για αυτούς ότι τυχόν αποφασίσει το υπουργείο σας για τους υπόλοιπους.

        VI.      Οι αγρότες δε που έχουν ήδη ενταχθεί πριν την διαταγή 1281/ 30/12/13 προαιρετικά,  γνωρίζουν και υφίστανται όλες  τις υποχρεώσεις τους ως επιτηδευματίες του κανονικού καθεστώτος. Τι σχεδιάζει το υπουργείο σας, να έχουμε σε εφαρμογή δυο κανονικά καθεστώτα ένα για τους πριν 1/1/14 ενταγμένους και ένα για όσους εντάσσονται μετά;

Διαμαρτύρομαι έντονα και εκφράζω την δυσφορία μου σε εσάς  γιατί γνωρίζω ότι είσαστε καλά καταρτισμένος τεχνοκρατικά,   όμως δεν έχετε την άμεση αντίληψη που έχουμε εμείς  στα κέντρα της εφαρμογής αυτής της γιαλαντζι νομοθετικής ρύθμισης των βιβλίων για τους αγρότες δηλαδή στην περιφέρεια.

Καθημερινά παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης που εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης και αλλού, αλλά διακινούνται και στην εσωτερική αγορά, έχουν ανάγκη από ένα φοροτεχνικό δίπλα τους, καθημερινά δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές, εκδίδονται επιταγές, πληρώνονται μετρητά χωρίς να έχει διασαφηνιστεί ποιος θα αποδίδει τον ΦΠΑ λογω του χρησμού του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλήθεια συναισθάνεστε ότι έτσι δεν διευκολύνεται αλλά εμπλέκεται ακόμα  περισσότερο το φορολογικό τοπίο; Καταλαβαίνετε ότι στην δαιδαλώδη νομοθεσία με πολύπλοκες και ασαφείς διαταγές και διαφορετικές ταχύτητες για απαλλασσόμενους αγρότες των 10.000€, των 15.000€, και υποχρεωτικά εντασσόμενους αλλά και εκείνους των παλαιών ετών ενταγμένους, έχει χαθεί κάθε έννοια και δυνατότητα ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας  και κάθε αίσθημα δικαίου; Απαιτώ ως φοροτεχνικός αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος ΚΡΗΤΗΣ άμεσα να δώσετε τις αρμόζουσες λύσεις για την εμπέδωση αισθήματος δικαίου αφ ενός αλλά και τη αποκατάσταση του γοήτρου του υπουργείου σας που έως τώρα γελοιοποιείται συνεχώς με διαρροές και διαψεύσεις για το πώς εφαρμόζεται η φορολογική πολιτική στην χώρα μας ,όπου εδώ και τριάντα χρόνια ποτέ κανένας Έλληνας φορολογούμενος δεν ήξερε πριν κλείσει η φορολογική χρήση πως θα φορολογηθεί, αλλά το βίωνε  τρεις-τέσσερις μήνες αργότερα.

ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 6/2/2014

http://www.paseges.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments