....

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ PREDATOR ΤΟΝ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ

<--break->

Πώς επιχείρησαν να παγιδεύσουν με το Predator τον Χρ. Σπίρτζη μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ΕΥΠ

 
 

Tεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Πριν λίγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και νυν διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου, επισκέφτηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο και κατέθεσαν στοιχεία για απόπειρα μόλυνσης του κινητού του κ. Σπίρτζη από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο πρώην υπουργός έλαβε δύο μηνύματα, εκ των οποίων το πρώτο ήταν από την ίδια διεύθυνση με την οποία επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και εκείνη που μόλυνε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Και τα δύο μηνύματα παρέπεμπαν σε διευθύνσεις «φάντασμα» που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι του Predator προκειμένου να μολύνουν το κινητό που έχουν βάλει ως στόχο. Η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια παραλλαγή του ιστότοπου της «Εφ.Συν.».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σπίρτζης κλήθηκε να ανοίξει έναν σύνδεσμo που παρέπεμπε στο efsyn.news, την ώρα που ο ιστότοπος της «Εφ.Συν.» είναι ο efsyn.gr. Τη δεύτερη φορά ο σύνδεσμος ήταν ίδιος με αυτόν των Ανδρουλάκη-Κουκάκη.

Η παρακολούθηση μετά τις αποκαλύψεις

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη συνέπεσε χρονικά με τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» του περασμένου Νοεμβρίου για τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, στις 13 Νοεμβρίου η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως σήματα της ΕΥΠ με τα οποία δινόταν η εντολή παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων για τον δημοσιογράφο του Solomon και των Reporters United Σταύρου Μαλιχούδη, ενός υπαλλήλου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενός δικηγόρου κι άλλων ανθρώπων που ασχολούνταν με το προσφυγικό. Παράλληλα δίνονταν εντολές να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες αντιεμβολιαστών ανά την επικράτεια και να συγκεντρωθούν στοιχεία για το ιδεολογικό τους υπόβαθρο.

Πιο συγκεκριμένα, δύο μέρες αργότερα κι ενώ η «Εφ.Συν.» συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την ΕΥΠ, ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει εκδώσει ήδη δύο ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα, δέχεται την πρώτη επίθεση. Πέντε μέρες αργότερα δέχεται τη δεύτερη επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρονικό διάστημα συμπίπτει επίσης με την παρακολούθηση του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

«Αυτό δείχνει ότι κάποιοι ήθελαν διακαώς να μάθουν με ποιους δημοσιογράφους, με ποιους πολίτες μιλάω και προφανώς συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ΕΥΠ και τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει εκείνες τις ημέρες. Θέλω να σας ενημερώσω και να τονίσω ότι το δεύτερο μήνυμα είναι το ίδιο που εστάλη στον Θανάση Κουκάκη και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Που σημαίνει ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά παρακολούθησης. Ούτε του κ. Κουκάκη, ούτε του κ. Ανδρουλάκη.

»Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Και αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας, είτε μέσω εντολής τους από τρίτους», δήλωσε μεταξύ άλλων πριν λίγο έξω από τον Άρειο Πάγο ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Άρειου Πάγου.
 

 

Την καταγγελία του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με την παρακάτω ανάρτηση ο κ. Μαλιχούδης, θύμα των παρακολουθήσεων, που χθες κατέθεσε μαζί με τον Θ. Κουκάκη και την Ελ. Τριανταφύλλου τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, με επαγγελματισμό και ακρίβεια, στην αρμόδια επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων με λογισμικά κατασκοπίας στην Ε.Ε. (Βλ. «Ασκηση διαφάνειας στις Βρυξέλλες»).

 

Ακολούθησε το αίτημα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Βουλής, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου «να κληθούν σε ακρόαση ο Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, η Εισαγγελέας στην ΕΥΠ κυρία Βλάχου και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος».

«Το "παγόβουνο" των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση. Η μέθοδος μάλιστα της αποστολής παγιδευμένων συνδέσμων (link), μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, φαίνεται ότι επαναλήφθηκε και άλλες φορές σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε έως τώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πετάξει για άλλη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα υποστηρίζοντας πως «κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε μάλιστα πως «το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε συνολικά να βρούμε αποτελεσματικά αντίμετρα απέναντι σε αυτή την απειλή. Ο κ. Σπίρτζης καλώς έπραξε που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και όποιος έχει αντίστοιχες υποψίες το ίδιο χρειάζεται να πράξει».,

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα» ισχυρίστηκε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο και των συνολικότερων ενεργειών από την ΕΕ για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών, τα οποία λειτουργούν σε σειρά χωρών, παραβιάζοντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Διαβολική σύμπτωση η αποστολή SMS και στους τρεις»

Τις παραπάνω δηλώσεις καυτηρίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης πως «διαβολική σύμπτωση είναι η αποστολή στον κ. Σπίρτζη του ίδιου SMS, με το λογισμικό Predator, που είχαν λάβει ο κ. Κουκάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Διαβολική σύμπτωση είναι ότι τα άλλα δύο θύματα του Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ.

»Άραγε ισχύει το ίδιο και για τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Αν είχαν καταργήσει την τροπολογία που μπλοκάρει την ΑΔΑΕ θα το ξέραμε ήδη. Διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο κ. Σπίρτζης έλαβε το SMS με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και την επίκαιρη ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη».

«Με λίγα λόγια κ. Οικονόμου, αυτός που ενδιαφερόταν να ακούει τις συνομιλίες του κ. Σπίρτζη με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του ήταν η ΕΥΠ, ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Μητσοτάκης και το παρακράτος που έχει στήσει» κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments