....

ΠΩΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς ρίχνουμε την αρτηριακή πίεση - Τέσσερις απλές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί

 

Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή πίεση θεωρείται πως κυμαίνεται γύρω στο 20%. Δυστυχώς όμως, μόλις το ένα τρίτο των ασθενών έχει ενταχθεί στην αντιυπερτασική θεραπεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αλλάζουν τον τρόπο της ζωής τους (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, ελάττωση βάρους, μείωση στρες και ελάττωση πρόσληψης αλατιού).

Η υπέρταση πολύ συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και για το λόγο αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από τον γιατρό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την "συστολική" πίεση, η οποία είναι γνωστή ως "μεγάλη" πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την "διαστολική" πίεση, γνωστή ως "μικρή" πίεση.

Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ. Το οικογενειακό ιστορικό, τα παραπάνω κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η κακή διατροφή και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί

- Το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να είναι ο πιο κοινός ένοχος για την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η μείωση ή και ολική αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

- Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να μην καταναλώνονται περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

- Η διαχείριση του στρες μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αρτηριακής πίεσης. Το άγχος απελευθερώνει ορμόνες που κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

- Συνεχής παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Πόσο συχνά πρέπει να με παρακολουθεί ένας γιατρός αν έχω αρτηριακή υπέρταση;
Στην αρχική περίοδο μετά την διάγνωση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ειδική διερεύνηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσης, οι επισκέψεις στον γιατρό γίνονται κάθε λίγες εβδομάδες.

Άτομα με καλά ρυθμισμένη πίεση πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους, συνήθως κάθε 6 μήνες.

Σε άτομα με επιπλέον προβλήματα υγείας (υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα, προχωρημένη αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, δύσκολα ρυθμιζόμενη υπέρταση, κ.λπ.) η παρακολούθηση από τον γιατρό πρέπει να γίνεται κάθε 2 ή 3 μήνες.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments