....

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΕ ΦΕΡΕΤΡΟ

Όταν τελειώσει το οξυγόνο τελειώνουν όλα...


Πόση ώρα θα μπορούσε να αντέξει κάποιος μέσα σε ένα φέρετρο αν τον έθαβαν ζωντανό; Από δέκα λεπτά μέχρι μία ώρα, ή έξι με 36 ώρες; Οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις, όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: δε θα ήταν για πολύ!
Εξαρτάται από την ποσότητα αέρα που υπάρχει «διαθέσιμη» μέσα στο φέρετρο. Όσο πιο μικρόσωμος είναι κανείς, τόσο περισσότερο θα επιβιώσει, κι αυτό γιατί καταλαμβάνει λιγότερο χώρο μέσα στο φέρετρο, άρα υπάρχει περισσότερος χώρος για οξυγόνο.
Όταν τελειώσει αυτό... τελειώνουν όλα!
Οι κολυμβητές ή οι μαραθωνοδρόμοι ίσως θα κατάφερναν

να αντέξουν μερικά λεπτά παραπάνω, έχοντας μάθει πώς να κρατούν την αναπνοή τους.
Ας πούμε ότι ένα μέσο φέρετρο είναι διαστάσεων 213 x 71 x 58 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος του είναι 886 λίτρα, αναφέρει δημοσίευμα στο popsci.com.
Ο μέσος όγκος ενός ανθρώπινου σώματος είναι 66 λίτρα. Δηλαδή, μένουν 820 λίτρα αέρα, το ένα πέμπτο των οποίων (164 λίτρα) είναι οξυγόνο. Αν ένα εγκλωβισμένο άτομο καταναλώνει μισό λίτρο οξυγόνου το λεπτό, αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο σε ένα φέρετρο θα... «τελείωνε» σε 5,5 ώρες.
«Δε θα μπορούσε να κάνει κανείς κάτι, αν βρισκόταν θαμμένος μέσα σε ένα καλά κλεισμένο φέρετρο, κάτω από σχεδόν δύο μέτρα χώμα» ανέφερε ο Alan R. Leff, ομότιμος καθηγητής στο πνευμονολογικό τμήμα του πανεπιστημίου του Σικάγο. «Ακόμη κι αν μπορούσε να βγει κανείς από το φέρετρο χωρίς να έχει ξοδέψει όλο το οξυγόνο, η πίεση από το χώμα δε θα επέτρεπε στο στήθος να επεκταθεί για να πάρει ανάσες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει ότι κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια χιονοστιβάδα ή κατολίσθηση. Μέσα σε δευτερόλεπτα θα ήταν σα να έχει πέσει τσιμέντο επάνω σας. Το χιόνι είναι πολύ βαρύ, όμως το χώμα ακόμη περισσότερο. Ακόμη κι αν μπορούσατε να κινηθείτε, το χώμα θα έμπαινε στο στόμα και τη μύτη σας και θα έφραζε τους αεραγωγούς σας» πρόσθεσε ο διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για Κατολισθήσεις του Κολοράντο, Ethan Greene.
Επίσης, η εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα θα είχε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να νιώσετε νύστα και τελικά να πέσετε σε κώμα, προτού σταματήσει η καρδιά σας και τα υπόλοιπα όργανά σας.
«Θα νιώθατε ότι πνίγεστε και θα ήταν κάτι πολύ τρομακτικό. Όμως τις τελευταίες στιγμές δε θα είχατε τις αισθήσεις σας...» κατέληξε ο Dr. Leff.
Ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι επιστήμονες, και όσο κι αν διαφωνούν για το πόσο χρόνο μπορεί να αντέξει τελικά κανείς... ένα είναι σίγουρο: ότι δεν πρέπει να το δοκιμάσετε!
 

aggoureos.com

 

Σχόλια - Facebook Comments